Kello raksuttaa, Joe Biden! Demokraattien hymistely voi vielä koitua puolueen kohtaloksi

Paine Joe Bidenin syrjäyttämiseen presidenttikilvasta kasvaa, mutta aika käy vähiin. Demokraatit saattavat vielä tukehtua omaan kohteliaisuuteensa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joe Biden syytti ankeasta väittelykunnostaan matkaväsymystä. Hän oli tehnyt useita ulkomaan matkoja edellisten viikkojen aikana muun muassa Ranskaan ja Italiaan.

Paine Joe Bidenin syrjäyttämiseen presidenttikilvasta kasvaa, mutta aika käy vähiin. Demokraatit saattavat vielä tukehtua omaan kohteliaisuuteensa.
Teksti:
Katriina Lundelin

Yhdysvaltojen presidentinvaalien väittely 27. kesäkuuta pudotti istuvan presidentin Joe Bidenin polvilleen. Ärhäkämmin esiintyneen Donald Trumpin rinnalla Biden näytti sanoissaan hapuilevalta vanhukselta – eikä se jäänyt huomaamatta äänestäjiltä.

Markkinatutkimusyhtiö Ipsosin kyselyssä yli 70 prosenttia vastaajista piti Bidenin esitystä surkeana ellei peräti karmeana.

Miksi demokraatit sitten takertuvat Bideniin kuin viimeiseen oljenkorteen? Puolueella on useita seuraavan sukupolven näkyviä poliitikkoja, jotka kärkkyvät vuoroaan. Esimerkiksi Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom ja Michiganin kuvernööri Gretchen Whitmer olisivat vereviä viisikymppisiä iäkkään presidentin tilalle.

Nyt on jo kiire, jos Joe Biden halutaan sivuun

Demokraattien presidenttiehdokas lyödään lukkoon elokuun puolessavälissä. Aikaa ehdokkaan vaihtamiseen periaatteessa olisi, mutta avoin kilpailu presidenttikandidaatin paikasta olisi pitänyt avata jo tovi sitten.

Jo tammikuussa yli 80 prosenttia äänestäjistä arvioi gallupissa, että 81-vuotias Biden on liian vanha presidentiksi. Biden päätti kuitenkin takertua valtaan, eivätkä demokraatit halunneet näyttää puolueelta, joka heittää horjuvan presidentin bussin alle.

Nyt paine puolueen sisälläkin kasvaa. Reutersin mukaan joka kolmas demokraatti on jo kääntynyt Bidenia vastaan. Lisäksi 25 edustajainhuoneen jäsentä valmistelee vetoomusta presidentin siirtämiseksi syrjään. Myös rahoittajat ovat tyytymättömiä.

Koko puolue näyttää heikolta

Bidenia suojelee myös se, että varapresidentti Kamala Harris olisi vaikea ohittaa ehdokasasettelussa, arvelee The New York Times. Hän olisi maan ensimmäinen ei-valkoinen nainen presidenttikilvassa, mutta aiempien gallupien perusteella Harris pärjäisi vielä huonommin kuin Biden.

Varapresidentti ei myöskään osoita nälkäistä asennetta presidenttiehdokkuutta kohtaan. Päin vastoin Harris kiirehti muistuttamaan, että Biden on demokraattien ehdokas, vaikka julkinen mielipide on jo kääntynyt hänen puolelleen ensimmäisessä väittelyn jälkeisessä gallupissa.

Bidenia nuoremmilla ehdokkailla voisi kuitenkin olla mahdollisuus nousujohteiseen kampanjaan. Nyt kohteliaisuus presidenttiä kohtaan uhkaa kostautua, kun koko puolue näyttää heikolta.

Lue myös: Mikä selittää Donald Trumpin suosion? Onko Bidenin peli pelattu? Tutkija Benita Heiskanen kertoo, mitä politiikalle Yhdysvalloissa on tapahtunut

Lue myös: Joe Biden hellittää roolistaan koiriensa seurassa – Valkoisen talon tulevat lemmikkikoirat Major ja Champ auttavat suurvallan johtajaa rentoutumaan

X