Kengät paljastivat varjostajan – Lennart Meri katsoi Viroon Yleisradion linkkitornista

Juha Vakkuri kertoo muistelmissaan, miten hän välitti Lennart Meren viestejä Englantiin ja toi kerran Tallinnasta 50 Meren antamaa filmirullaa länteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lennart Meri toimi Viron presidenttinä 1992–2001.

Juha Vakkuri kertoo muistelmissaan, miten hän välitti Lennart Meren viestejä Englantiin ja toi kerran Tallinnasta 50 Meren antamaa filmirullaa länteen.
Teksti: Milla Ollikainen

Kirjailija Juha Vakkuri nimitettiin 1970-luvun puolivälissä MTV:n kansainvälisten ohjelmien tuotantopäälliköksi. Heti ensimmäisinä viikkoina hän tutustui virolaiseen kirjailijaan ja dokumenttien tekijään Lennart Mereen.

Ensitapaamisesta Vakkurille jäi mieleen Meren puuttuva etuhammas. Hammasoperaatio oli jäänyt Virossa kesken, kun hän oli saanut maastapoistumisviisumin – niin kiire Merellä oli päästä Suomeen.

Vakkuri kertoo muistelmissaan Olkilinna, miten hän välitti Meren viestejä Englantiin ja toi kerran Tallinnasta 50 Meren antamaa filmirullaa länteen. Viron tuleva presidentti uskoi vahvasti maansa itsenäisyyden palauttamiseen, vaikka hän jäi mielipiteineen varsin yksin Suomessa vielä 1980-luvulla.

Meri sai Helsingin yliopiston kunniatohtorin arvonimen vuonna 1986. Vakkuri kutsui Meren juhlimaan Katajanokan Kasinolle, ja iltapalan jälkeen miehet kävelivät kesäyössä halki hiljaisen Helsingin. Tunnettuna toisinajattelijana Meri oli Neuvostoliiton viranomaisten tarkkailussa. Pian Meri havaitsikin varjostajan, yksinäisen kävelijän perässään. Tarkkailuun tottunut Meri valisti Vakkuria, että useimmiten varjostajan tunnisti kengistä – Neuvostoliitossa kun ei oikein osattu valmistaa länsimaisia kenkiä.

Seuraavana päivänä suomalainen ystäväpiiri yllätti Meren viemällä hänet Yleisradion linkkitorniin, josta hän näki rakkaan kotimaansa. Tuoreelle kunniatohtorille nostettiin linkkitornissa samppanjalasilliset.

Kuusi vuotta myöhemmin Lennart Merestä tuli uudelleen itsenäistyneen Viron presidentti.

X