Kesän kohokohdat – kotimaan korvet ja koronankarkotustanssit

Jaa artikkeliTilaa Seura
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Niclas Mäkelä / Otavamedia
”Monelle kohokohta oli lopulta perinteinen: mökillä olo ja se, että lopulta saatiin perheen teini-ikäiset lapsetkin siellä viihtymään”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Toimituksemme on suurelta osin palannut lomanvietosta takaisin sisällönteon ääreen. Kysyin ensimmäisessä kokouksessa – johon osallistuttiin enimmäkseen etätöistä – tekijöiltämme kuulumisia ja kesän kohokohtia.

Ne olivat varsin yhteneväisiä teemoiltaan: kotimaan matkailu sekä läheisten tapaamiset olivat ennennäkemättömässä arvossaan.

Erämaa, merielämys – mökillä olo perheen kesken

Erään toimittajamme kesän huipennus oli matka Kuhmoon – eikä vain siihen kylille vaan vielä puolen tunnin matka syvälle erämaan perukoille. Hän kuvaili, miten järven rannalla keskellä metsää oli kesäyössä hetki, kun mistään ei kuulunut minkäänlaista ääntä – ei pihaustakaan. Se oli poikkeuksellisen kaunis kokemus.

Toinen kirjoittajamme oli suunnannut perheen kanssa Suomen eteläisimpään asuttuun paikkaan: Utön saarelle, joka antoi omat jylhät merielämyksensä.

Monelle kohokohta oli lopulta perinteinen: mökillä olo ja se, että lopulta saatiin perheen teini-ikäiset lapsetkin siellä viihtymään.

Koronasta huolimatta myös ihmislähtöiset ilonaiheet olivat tuttuja: aikuistuvat lapset olivat päässeet armeijan palveluksesta, saaneet toivomiaan opiskelupaikkoja ja menneet naimisiin.

Koronantappotanssi Airan opein

Oma huipennukseni tapahtui heinäkuun lopulla. Sain kunnian antaa Seuran Elävä Legenda -palkinnon Aira Samulinille Hyrsylän mutkan idyllisissä maisemissa. Eikä kyse ollut suinkaan vain palkinnon ja kukkapuskan ojentamisesta lyhyen puheen kera.

Kokonaisuus oli elämys, jonka muistan koko lopun ikääni. Aira Samulin, 93, nimittäin opetti minulle vuoden 1972 hittikappale Popcornin tahdissa ”Pop-Corona”-koronantappotanssin.

Seuran Elävä legenda -palkittu Aira Samulin opetti päätoimittaja Erkki Meriluodolle viruksentappotanssi Pop Coronan Seuran vieraillessa Hyrsylän Mutkassa.

Seuran Elävä legenda -palkittu Aira Samulin opetti päätoimittaja Erkki Meriluodolle viruksentappotanssi Pop Coronan Seuran vieraillessa Hyrsylän Mutkassa.

Se oli hullunhauskaa veivausta, josta tehtyä videotakin on katsottu jo satoja tuhansia kertoja sosiaalisen median eri kanavissa. Pysyin teräsleidin tahdissa noin puoli minuuttia. Sen jälkeen hän jatkoi tanssia rytmikkäästi vielä uusin kuvioin. En voinut muuta kuin monttu auki ihailla vauhtia ja toivoa, että olisin varttuneempana yhtä kovassa kunnossa.

Pysyin teräsleidin tahdissa puoli minuuttia.

Seuraavaksi siirryimme karjalaisteemaisen talon pitkän pöydän ääreen. Kaksi tuntia sujui sillivoileipien, kahvin ja Airan tarinoiden parissa. Miten hän voikin muistaa partaveitsen terävästi kaikki ihmiset ja tapahtumat sujuvasti vuosikymmeneltä toiselle hyppien?

Hyrsylän mutkaa voi lämpimästi suositella matkakohteeksi – siellä voit nähdä myös kansallisaarteemme Airan.

Lue myös: Teräsleidi Aira Samulin, 93, elää pelkoa vailla: ”Haluan tanssia hautaan saakka”

X