Keskustan korjauslista - Näin Antti Kaikkonen ja Katri Kulmun laittaisivat puolueen kuntoon

Keskusta valitsee seuraavaksi puheenjohtajakseen joko tutun kasvon Antti Kaikkosen tai uuden lupauksen Katri Kulmunin. Annoimme heille 13 aakkosta, joiden varassa he alkaisivat korjata puoluettaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Antti Kaikkonen hävisi, kun Katri Kulmuni kruunattiin puheenjohtajaksi.  © Roni Rekomaa / Lehtikuva ja Ari Heinonen / Otavamedia

Keskusta valitsee seuraavaksi puheenjohtajakseen joko tutun kasvon Antti Kaikkosen tai uuden lupauksen Katri Kulmunin. Annoimme heille 13 aakkosta, joiden varassa he alkaisivat korjata puoluettaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Eija Kallioniemi

Keskusta valitsee rivikansanedustajaksi palanneelle Juha Sipilälle seuraajan ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa 7. syyskuuta. Sipilä luopuu puheenjohtajan paikasta puolueen historiallisen huonon eduskuntavaalituloksen jälkeen.

Äänestyksestä Antti Kaikkosen ja Katri Kulmunin välillä odotetaan tasaista.
Kilpakaksikon linjanäkemykset ovat olleet lähellä toisiaan, ja myös Seuran sanatehtävässä he valitsivat monia samoja sanoja. Pyysimme heitä valitsemaan asioita, jotka keskustan pitää saada kuntoon.

Erojakin löytyi: kun Kaikkonen korostaa keskustelua, kuuntelemista ja toimintaa, Kulmuni haluaa olla luomassa toivoa ja tulevaisuudenuskoa.

A

Antti Kaikkonen: Arvot. Sivistys keskustalaisena arvona ei ole näkynyt riittävästi politiikassamme. Sitä ei pidä ymmärtää vain kirjaviisautena, vaan laajemmin sydämen sivistyksenä. Sitä ovat esimerkiksi hyvät käytöstavat.

Katri Kulmuni: Aluepolitiikka. Aluekysymys erottaa keskustaa muista puolueista. Kysymys ei ole vain siitä, että harvaan asuttujen alueiden tiet ja koulut ovat kunnossa, vaan myös kaupunginosista, joissa on eriarvoisuutta tai palvelut kaukana.

E

AK: Elämisen edellytykset. Meidän tulee turvata elämisen edellytykset jokaiselle, asuu hän maalla tai kaupungissa, etelässä tai pohjoisessa. Miten luoda tulevaisuudenuskoa alueille, jotka menettävät väestöään?

KK: Eteenpäinmeno. Nyt keskusta velloo menneessä. Keskusta on aina pärjännyt vain silloin, kun on menty eteenpäin, oltu yritteliäitä, luotettu teknologiaan ja uskottu tulevaan.

Antti Kaikkonen

Antti Kaikkonen sai vuonna 2013 luottamusaseman väärinkäytöksestä ehdollisen vankeustuomion; hänen johtamansa Nuorisosäätiö oli suhmuroinut vaalirahan jaossa. Pekka Mustonen / Otavamedia

H

AK: Hallinto. Keskustaa on kritisoitu maakuntamallin takia hallintoon rakastumisesta. Emme me hallintoa rakasta vaan kansanvaltaa. Maakuntahallinto selkeyttäisi ja keventäisi hallintoa.

KK: Huoli. Keskustan tilanne huolettaa. Kannatus on historian alhaisimmillaan. On hävitty monet vaalit. Tilanne on tosi vakava.

K

AK: Keskustelu. Tavoitteenani on puolue, joka käy vireää keskustelua päivänpolttavista sekä tulevaisuuteen tähtäävistä kysymyksistä, vaikeistakin aiheista. Keskusteleva keskusta, jossa ihmiset arvostavat toistensa kokemusta ja näkemyksiä, menee eteenpäin. Monet ovat kokeneet, ettei heitä ole kuunneltu.

KK: Kenttä. Keskusta on ollut minulle vaikuttamisen väylä, harrastus ja elämäntapa. Keskusta on kansanvaltainen liike, jonka jokainen jäsen on osa kenttää ja
määrää, miten keskustalla menee.

M

AK: Muutos. Keskusta tarvitsee muutosta toiminnan sisältöön, ei organisaatiokaavioihin. Enemmän toimintaa, vähemmän byrokratiaa.

KK: Moderni. Menestyäkseen keskustan täytyy olla moderni. Keskustalla pitäisi olla puhelinsovellus, joka toimii ja jonka kautta voi ottaa kantaa ja vaikuttaa linjaan, saada tietoa ja osallistua.

N

AK: Nuoret. Politiikka ei kiinnosta kaikkia nuoria, mutta koskettaa kaikkia. On syytä puhua myös nuorisotyöttömyydestä, koulutuksesta, asumisesta, liikenteestä ja harrastusmahdollisuuksista. Tämä voisi vahvistaa kannatusta nuorten keskuudessa.

KK: Notkeus. Ollakseen moderni keskustan pitää olla notkea. Sitä ei olla riittävässä määrin. Vaikka vaikuttamisen keinot olisivat perinteikkäitäkin, niiden pitää olla notkeita.

O

AK: Osallistuminen. Keskustan pitää osallistaa ja kuunnella jäseniään. Tässä on parantamisen varaa. Osallistamista ja osallistumista voi edistää niin työryhmien, sosiaalisen median kuin verkkokyselyiden kautta. Kuitenkin myös aitoja kohtaamisia tarvitaan.

KK: Osallisuus. Kysymys on siitä, miten mahdollisimman moni pääsee vaikuttamaan ja osallistumaan. Keskustan täytyy olla osallistavampi. Ihmisten täytyy kokea osallisuutta. Meillä oli noin 300 ihmistä ohjelmatyössä johdollani. Pitäisi olla 30 000.

P

AK: Perheet. On toteutettava laaja perhepaketti, joka raivaa esteitä perheen perustamisen ja sujuvan arjen tieltä. Perheteeman pitää olla keskeinen osa keskustapolitiikkaa. Santeri Alkio sanoi kodin olevan maailman keskipiste.

KK: Perhepolitiikka. Keskustalle koti on perhe-elämän keskipiste. Perhevapaat ovat meille vapauskysymyksiä. Perhepolitiikasta ei puhuta keskustassa riittävän henkilökohtaisella tasolla vaan vähän byrokraattisesti.

R

AK: Ruoka. Keskusta puolustaa kotimaista ruokaa ja maataloutta, mutta julkisessa keskustelussa tämä näkyy usein vastakkainasetteluna. Haastetta riittää kotimaisen ruoantuotannon tärkeyden korostamisessa.

KK: Rakas. Keskusta on minulle rakas. Haluaisin tehdä kaikkeni, että myös muut tunnistaisivat ne tärkeät asiat, joiden puolesta tämä kansanliike tekee työtä. Siksi olen lähtenyt puheenjohtajakisaan.

S

AK: Sosiaaliturva. Monimutkaista ja tuloloukkuja sisältävää sosiaaliturvaa on välttämätöntä uudistaa. Keskustan linja ei tainnut tulla viime keväänä äänestäjille kovin selväksi.

KK: Sivistys. Sivistys ei ole ollut riittävästi keskustan agendalla. Se on muutakin kuin tutkintoja, myös alueellista tasa-arvoa. Toivon, että ihmiset suhtautuisivat avoimesti uuteen ja oppimiseen.

Katri Kulmuni

Katri Kulmuni puhuu tukialueellaan vanhoillisemmin kuin etelässä: hän on kertonut esimerkiksi lestadiolaisille, ettei ilmastonmuutos ole syy rajoittaa lapsilukua. Markus Pentikäinen / Otavamedia

T

AK: Työ. Suomalaiset tarvitsevat työtä ja hyvinvointivaltio verotuloja. Onko keskusta kuitenkaan profiloitunut myös työntekijöiden puolueena? Pikemmin pienyrittäjien puolueena. Tässä on parantamisen varaa.

KK: Toivo. Maailmassa on hirveän paljon epätoivoa. Puhutaan jopa ilmastoahdistuksesta. Tämä kansanliike tarvitsee toivoa paremmasta. Suomalainen osaaminen on ratkaisu. Joka ikisen tuulitakin raaka-aineena käytetty öljy voitaisiin korvata puukuidulla.

V

AK: Vanhustenhoito. Ei voi olla niin, että mummot ja vaarit eivät saa kunnollista hoitoa, ja terveysjättien johtajat käärivät miljoonat. Tämä on häpeä kaikille puolueille. Tarvitaan tiukempi lainsäädäntö, lisää hoitajia ja vahvempi valvonta.

KK: Vaihtoehto. Ollakseen menestyvä puolueen täytyy esittää selkeä ja samaistuttava vaihtoehto. Edustan vaihtoehtoa, jossa tämä puolue palaa 2020-luvulla suurimmaksi puolueeksi. Se on seuraavan puheenjohtajan tärkein tehtävä.

Y

AK: Ympäristö. Kaikilla merkityksellisillä puolueilla pitää olla ympäristöön selkeä linja. Valitettavasti keskustelussa vain perussuomalaisten ja vihreiden linja saavat näkyvyyttä. Meidän tulee osata nostaa esille oma tolkun ja keskitien linjamme. Autoja tässä maassa tarvitaan jatkossakin.

KK: Ympäristö. Keskusta on syvänvihreä liike. Viime vuosina emme oikein ole puhuneet ympäristöstä ja luonnosta, ja on käynyt niin, että vihreä liike on pystynyt omimaan koko teeman. Perussuomalaiset ovat pystyneet omimaan maahanmuuton.

X