Kevät piiskaa tekemään – ”Kaikkea pitäisi saada aikaan, kunhan vain ehtisi tarttua toimeen”

Jaa artikkeli
Erkki Meriluoto
Päätoimittaja Erkki Meriluoto © Otavamedia
"Jatkuva pieni puuhastelu pitää mielen virkeänä ja tuo aikaansaamisen tunteen", kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Kipeytyykö yläselkäsi työtuolissa istuessa usean tunnin Teams-palavereissa? Tai kenties sohvalla jököttäessä hyvän lehden tai televisio-ohjelman parissa? Kun on kevät, eipä hätää: Kun istumisen jälkeen konttaa 50 metriä maanpeitekangasta paikoilleen hedelmäpuiden ja karviaispuskien juurelle, niin on myös alaselkä ja polvet kipeänä sekä naama täynnä piikkejä.

”Kevät on lyhyt kuin lapsella paita”

Kevät on tekemisen aikaa. Samalla se voi olla jatkuvaa kamppailua tekemättömyyden tunnetta vastaan. Kaikkea pitäisi saada aikaan, kunhan vain ehtisi tarttua toimeen.

Syynä on Suomen ilmasto. Kevät on lyhyt kuin lapsella paita. Kaikelle, mikä pihassa tai kasvihuoneessa kasvaa, pitäisi muutamassa viikossa luoda edellytykset kukoistavalle elämälle. Samalla sitä vilkuilee jokaista talon nurkkaa, että tuokin pitäisi korjata, maalata tai rakentaa kokonaan uusiksi.

Maanpeitekankaiden paikoilleen äheltämisen jälkeen vuorossa oli kuorikatteen levitys. Aluksi hain sitä kaupan pihan tarjouksesta kymmenen säkillistä, jotta se varmasti riittäisi tasaisen tyylikkääseen lopputulokseen. Eihän se mihinkään riittänyt. Aluskangasta jäi vielä reilusti näkyviin.

Seuraavana päivänä ajoin samaan kauppaan hakemaan viisi säkillistä lisää. Tässä kohtaa tarinaa seuraavan käänteen jo melkein arvaakin. Jouduin hakemaan vielä kertaalleen viisi säkkiä lisää. Nyt pihan perällä on yhteensä tuhat litraa kuorikatetta. Silmänilon lisäksi myös varpuset ovat löytäneet paikalle kuopsuttamaan kuorihaketta nokallaan.

”Jatkuva pieni puuhastelu pitää mielen virkeänä”

Hetken helpotuksen jälkeen huomio suuntautuikin sisätiloihin ja ikkunalaudoilla kasvaviin taimiin. Tomaatteja näyttää olevan hengissä yhä nelisenkymmentä, enkä tiedä, miten saan ne mahtumaan elämäni ensimmäiseen pieneen kasvihuoneeseen.

Eikä siinä tietenkään kaikki. Niiden seuraksi on valikoitava kymmeniä kurkkuja, vesimeloneja, maisseja, chilejä ja kuukausimansikoita. Juuri kun luulee, että nyt voi vain hetken odotella kasvamista rauhassa, jokin kasvi pitääkin vaihtaa jo isompaan ruukkuun.

Ja hyvä niin. Jatkuva pieni puuhastelu pitää mielen virkeänä ja tuo aikaansaamisen tunteen. Kiitos kevät!

Lue myös: Ihanat tuoteuutuudet! Poimi ostosvinkit puutarhurin iloksi ja puutarhan parhaaksi

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X