Kevythissi kotiin

Jaa artikkeliTilaa Seura

Jos portaat haittaavat liikkumista kotona, kevythissi auttaa arjessa. Jo muutama porrasaskelma ja pieni tasoero voivat oleellisesti hankaloittaa iäkkään liikkumista.

Kevythissi

Hissi ei todellakaan ole ylellisyyttä, jos esimerkiksi kodin portaissa ei ole turvallista kulkea tai jos omiin pesutiloihin tai ulkoilemaan ei pääse ilman avustajaa. Esimerkiksi kaiteista, kahvoista ja moottoriovista on apua. Luiskat helpottavat rollaattorilla ja pyörätuolilla liikkujaa. Kun luiskalle ei ole tilaa tai tasoero on suuri, tarvitaan nostin tai hissi. Hissejä, nostimia ja niiden muunnelmia on monenlaisia.

Ammattilaisten apu on välttämätön, sillä asukkaiden tarpeiden lisäksi lukuisat tekniset yksityiskohdat vaikuttavat valintaan ja kustannuksiin. Esimerkiksi hissitoimittajan asiantuntija tekee kartoitustyön ja tarjouksen yleensä veloituksetta.

Ota huomioon asukkaiden sairaudet. Kysy lääkärin ja toiminta- tai fysioterapeutin arvio tarpeista nyt ja seuraavan viiden vuoden aikana.

Kevythissin asunnus

Hissi asennetaan yleensä portaikon yhteyteen, jos tilaa on tarpeeksi. Pystyhissi kulkee pystysuoraan ja porrashissi portaiden suunnassa. Tuolihissi mahtuu kapeampaan portaikkoon kuin pyörätuolia ja painavia esineitä kuljettava lavahissi.

Kevythissin hinta

Hinnat vaihtelevat, sillä kevythissi räätälöidään tapauskohtaisesti. Muutostyöt rakenteisiin nostavat kustannuksia. Edullisimmat nostimet maksavat asennuksineen ja tarvikkeineen 3000–4000 euroa, kerrosvälin porrastuolihissi yli 10 000 euroa ja perinteisen näköinen pystyhissi yleensä yli 20 000 euroa.

Avustusta kevythissin kustannuksiin

Kysy kunnasta avustuksia. Joissakin tapauksissa sosiaalitoimi maksaa hissin kulut. Taloyhtiössä ota yhteys isännöitsijään.

Domuslift-kevythissi – Kätevä käyttää

Domuslift

Domuslift-kevythississä on hissikori. Painiketta ei tarvitse pitää alhaalla hissin liikkuessa. Pieneenkin tilaan sopivat automaattiovet, ei erillistä konehuonetta. Alkaen 18 000 euroa.

Artico-kevythissi – Turvallinen kyyti

Artico-kevythissi

Pystysuuntaan liikkuva Artico-kevythissi kuljettaa verkkaisesti mutta turvallisesti ihmisiä ja tavaroita. Koska erillistä hissikoria ei ole, nappia on pidettävä alhaalla matkan ajan. Alkaen 15 000 e.

Columbi3-pyörätuolinostin – Käy pyörätuolille

Columbi3

Pyörätuolinostin, Columbi3, on tarkoitettu ulkokäyttöön. Automaattisesti aukeavat ovet. Voidaan siirtää kohteesta toiseen. Alkaen 10 000 e.

FlexStep-hissiporras – Hissi ja porras

FlexStep

Tilaa säästävä FlexStep-hissiporras muuttuu nappia painamalla portaikosta nostotasoksi ja päinvastoin. Asennuksineen noin 15 000 e.

Flow-tuolihissi – Sopii pienempäänkin tilaan

Flow-tuolihissi

Portaikkoon asennettava Flow-tuolihissi sopii vähintään 68 senttimetriä leveään portaikkoon, esimerkiksi rintamamiestaloihin. Rakennusteknisiä muutostöitä ei yleensä tarvita. Alkaen 10 000 e.

Omega-lavahissi – Sopii myös ulkotiloihin

Omega lavahissi

Omega-lavahissi kuljettaa pyörätuolissa istujan suorassa mutkallisessa portaikossa, joka on riittävän avara. Sopii sisälle ja ulos. Hississä on myös taittuva istuin. Alkaen 20 000 e.

Ota huomioon kevythissiä suunnitellessa

  • Lataa mainio opas Kevythissi kotiin veloituksetta osoitteesta www.ikateknologia.fi.
  • Selvitä hankinnan yhteydessä varaosien saatavuus, kuka hissin huoltaa ja millaisin kustannuksin. Voit myös tarvita kunnan rakennusvalvonnan toimenpide- tai rakennusluvan.
  • Hissi pitää tarkastaa määräajoin. Tärkein on ensimmäinen tarkastus, jolla varmistetaan hissin oikea ja turvallinen asennus.

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: Valmistajat (Hissiryhmä L&L, EN-apuvälineet, Hissipörssi)

Lue lisää Vivasta 10/14!

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X