Eväät jäävät tullin tynnyreihin – Kiellettyjä elintarvikkeita hävitetään tuhansia kiloja: ”Ruoan takavarikointi herättää päihteitä enemmän tunteita”

Jaa artikkeli
Tuliaiset ja eväät jää tulliin
Eväät jäävät itärajalle. Vaalimaan tullin vuoropäällikkö Pekka Aho esittelee pakastekonttia, johon kielletyt elintarvikkeet säilötään ennen hävitystä. © Juha Metso
Matkailijat tuovat yhä kiellettyjä elintarvikkeita rajan yli Suomeen. Kalliiseen hävitykseen päätyy vuosittain tuhansia kiloja ruokaa.

Eläinperäiset eväät ovat olleet vuodesta 2019 alkaen kiellettyjä Euroopan Unionin ulkopuolelta Suomeen tuotuina, koska elintarvikkeista voi levitä sikaruttoa.

Hedelmiä tai vihanneksiakaan ei saisi tuoda ilman lupaa. Tuonnista ei toistaiseksi rangaista, mutta siihen suuntaan voidaan olla menossa.

Vuonna 2019 EU:n ulkopuolisia eväitä jäi tullin haaviin noin 12 000 kilon verran. Viime vuonna ruokaa hävitettiin puolet vähemmän, mutta vähennys johtunee koronan hiljentämästä matkailusta.

Arvio ei-eläinperäisten tuotteiden eli hedelmien, vihannesten ja marjojen osuudesta on Tullin mukaan noin 1 200 kiloa vuodelta 2020.

Rajalla takavarikoidut eväät hävitetään Fortumilla

Takavarikoidut tuontieväät pannaan rajalla suojattuihin ruokatynnyreihin, ja ne menevät Fortumin hintavaan hävitykseen. Eniten ruokaa tulee itärajan yli.

”Vaalimaalla elintarvikehävitys on hävityskustannuksista suurin”, Vaalimaan tullipäällikön sijainen Anna-Liisa Mäkelä kertoo.

Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti toimiva tullivirkailija ottaa turistilta kielletyt ruuat pois ja neuvoo, mitä määräyksiä ruokatuonnista on. Opastus ei näytä tehoavan, sillä kokeneetkin rajanylittäjät pitävät kiinni rakkaista eväistään.

Viinapullosta ja tupakastakin luovutaan usein vähemmällä niskuroinnilla kuin esimerkiksi makkaraleivästä tai juustosta.

”Ruoan takavarikointi herättää rajalla paljon enemmän tunteita kuin päihteiden pois ottaminen”, Vaalimaan vuoropäällikkö Pekka Aho sanoo.

Lue myös: Sikaruton vuoksi tuliaiset lentävät nyt rajalla roskiin – Suomi on kieltänyt matkailijoilta kaiken liha- ja maitotuotteiden tuonnin Venäjältä ja EU:n ulkopuolisista maista

X