Espoolaisperhe tilasi verkkokaupasta kartan lapselle muutamalla eurolla – näin eriskummalliseen paikkaan kiinalainen kartantekijä sijoitti Viron: ”Nettikaupoissa huijareita ja sekundan myyjiä riittää”

Jos haluaa opettaa perheen nuorimmille maantietoa, karttaa ei kannata tilata mahdollisimman halvalla verkkokaupasta. Kuluttajaliitto varoittaa: näistä hukkaostoksista et saa rahojasi takaisin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kiinalainen verkkokauppa houkuttelee monia tekemään halpoja ostoksia. Espoolaisisä tilasi kartan kiinalaiselta yritykseltä – huomaatko, mikä kartassa mättää?

Jos haluaa opettaa perheen nuorimmille maantietoa, karttaa ei kannata tilata mahdollisimman halvalla verkkokaupasta. Kuluttajaliitto varoittaa: näistä hukkaostoksista et saa rahojasi takaisin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Kiinalainen verkkokauppa houkuttelee monia tekemään edullisia ostoksia verkossa.

Espoolainen perheenisä tilasi pojalleen maailman maita esittelevän tarrakartan kiinalaiselta yritykseltä eBayn kautta. Hinta ei päätä huimannut, kyseessä oli muutaman euron ostos.

Verkkokaupasta ostettu kartta liimattiin seinälle, jonka jälkeen kotona alettiin lapsen kanssa tarkastella yhdessä maita ja maanosia.

Pian isä huomasi, että kiinalaiselle kartantekijälle oli Pohjoismaiden alueella käynyt kömmähdys: Tanska oli poistunut kartalta ja tilalle oli merkitty ”Estonia” – vieressään Viron lippu.

Myös valtioiden rajat oli piirretty huomattavia taiteellisia vapauksia käyttäen.

Vaikka ostokseen käytetty summa oli pieni, espoolaisisä ei voi olla harmittelematta tuotteen olevan ”taattua kiinalaista laatua”.

Kiinalaisessa tarrakartassa Viro Tanskan kohdalla

Houkutteleeko kiinalainen verkkokauppa ja halvat hinnat? Kiinalaisessa tarrakartassa Viro sijaitsee Tanskan kohdalla – Viro löytyy kartalta peräti kahteen kertaan. © Lukijan kuva

Kiinalainen verkkokauppa houkuttaa – halpa hinta saa unohtamaan kuluttajansuojan

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kertoo, että ongelmat kiinalaisten verkkokauppojen toimituksissa eivät yllätä.

Moni suomalainen suuntaa kaukomaiden verkkokauppoihin halpojen hintojen houkuttelemana. Beurling-Pomoell kuitenkin toivoo, että useampi kuluttaja pohtisi verkko-ostamistaan myös kuluttajansuojan näkökulmasta.

”Kiinalaista verkkokauppaa voisi verrata Suomessa suosittuun käytettyjen tavaroidenTori.fi -osto- ja myyntisivustoon. Molemmissa myyjän vastuu on käytännössä olematon”, Beurling-Pomoell sanoo.

Tavarat myydään sellaisina kuin ne ovat, ja siihen on tyytyminen.

Euroopan kuluttajakeskus saa yhteydenottoja viikottain

Kilpailu- ja kuluttajaviraston viestintäasiantuntija Antti Hovilan mukaan kiinalaisista verkkokaupoista tulleita yhteydenottoja ei varsinaisesti tilastoida erikseen.

Hovila kuitenkin tietää, että Euroopan kuluttajakeskuksen tapauskäsittelijät saavat viikoittain yhteydenottoja verkkokaupankäynnin ongelmista.

Tällaisia voivat olla esimerkiksi tilanteet, joissa kuluttaja on mielestään tilannut tuotteen eurooppalaisesta verkkokaupasta, mutta paketista paljastuukin tuoteväärennös tai tilausta vastaamaton tuote saapuukin Kiinasta.

Euroopan kuluttajakeskus on koonnut toimintaohjeita tilanteisiin, joissa kuluttajalla on ongelmia Kiinasta tilatun tuotteen kanssa.

Kuka korvaa, jos kiinalaisakku syttyy tuleen?

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell muistuttaa, että halpakin tuote voi pahimmassa tapauksessa käydä kalliiksi.

”Jos kuluttaja tilaa kiinalaisesta verkkokaupasta muutaman euron laturin, joka syttyy tuleen, vahingonkorvauksien hakeminen on melko mahdotonta – ostaja on kiinalaisen verkkokaupan armoilla”, Beurling-Pomoell muistuttaa.

Tarkan euron kuluttajana verkko-ostokset kannattaa tehdä EU- ja ETA-alueella toimivissa verkkokaupoissa. Tällöin mahdollisissa kuluttajariita-asioissa voi hakea apua esimerkiksi Euroopan kuluttajakeskuksesta.

Verkkokaupan säännöt yhdenmukaisiksi

Verkkokauppa on tänä päivänä maailmanlaajuista liiketoimintaa.

Beurling-Pomoellin mukaan olisi tärkeää, että myös verkkokaupan sääntöjä yhdenmukaistettaisiin maailmanlaajuisia markkinoita koskeviksi, esimerkiksi standardisointia kehittämällä.

Näin kuluttajansuoja voisi vahvistua myös kiinalaisista verkkokaupoista tilattaessa.

Kiinassa valmistetut tuotteet eivät automaattisesti ole muita huonompia, koska moni kansainvälinen merkkituotevalmistaja teettää korkealaatuisetkin tavaransa siellä alihankintana.

Kiinalaisten nettikauppojen markkina on kuitenkin niin valtava, että huijareita ja sekundan myyjiä riittää kaikkiin mahdollisiin tuoteryhmiin.

Lue myös: Suositko vahingossa laitonta nettikauppaa? Verkkokauppojen lokalisointi johtaa kuluttajia harhaan – Tarkista aina nämä tiedot!

X