Kiinassa muhii taloushuolia – voivat vaikuttaa Suomeen paljon enemmän kuin Kreikan kohtalo

Kreikan kahmiessa suomalaisten taloushuomion Aasiassa muhii kriisi, jonka kärjistyessä pienen euromaan roposet olisivat mitätön lanttiläjä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kiinan kasvun hidastuminen heijastuu koko maailman talouteen. Kiinan bkt on yli kymmenys kaikkien maiden yhteenlasketusta bkt:sta.

Kreikan kahmiessa suomalaisten taloushuomion Aasiassa muhii kriisi, jonka kärjistyessä pienen euromaan roposet olisivat mitätön lanttiläjä.
Teksti:
Vesa Mäkinen

1. Vakava taantuma

Kiinan valuutan juanin arvo on laskenut vuoden alusta lähtien lähes kymmenen prosenttia talouskasvun heikentymisen vuoksi. Maan osakemarkkinat ovat romahtaneet kuukauden aikana: osakkeet ovat menettäneet kesäkuun puolivälin jälkeen arvostaan lähes kolmanneksen. Shanghain Tongji-yliopistossakin professorina työskennellyt Matti Nojonen kirjoitti Elinkeinoelämän valtuuskunnan analyysissä jo viime vuonna, että Kiinan viime vuosien valtavan talouskasvun luonut, aluehallintojen kilpailuttamiseen perustuva talousrakenne on kääntynyt itseään vastaan. Kehittyvien markkinoiden tuntija, OP:n strategi Patrik Moring sanoo, että Kiinassa on nyt käyttämättömänä paljon suuria investointeja ja muuta ylikapasiteettia.

2. Valtava talous

Kiinan bruttokansantuote oli viime vuonna yli 10 000 miljardia dollaria. Se on yli kymmenesosa kaikkien maiden yhteenlasketusta bkt:sta. Kreikan osuus EU:n bkt:sta on hieman yli prosentti.

3. Maailman veturi

”Kehittyvät taloudet ovat vastanneet maailman talouskasvusta, kun läntiset taloudet eivät ole lähteneet kasvuun. Kiina on ollut näistä ylivoimaisesti suurin: noin 30 prosenttia kasvusta on tullut sieltä”, Moring sanoo. Kiinan kasvun hidastuminen heijastuu länsimaihin.

4. Pysyykö hallinnassa?

Kiina pyrkii uudistamaan talouttaan. Moringin mukaan Kiinan ja koko maailman talouden kannalta merkittävää on, pysyykö rakennemuutos hallinnassa. Jos ei pysy, edessä voi olla romahdus. Moring uskoo, että Kiina voi selvitä murroksestaan vähin vaurioin.

”Kiina on muuttamassa talousmalliaan investointivetoisesta taloudesta enemmän yksityiseen kulutukseen perustuvaksi. Se väistämättä tarkoittaa, että näistä seitsemän prosentin kasvuluvuista tullaan alas.”

5. Vaikuttaa Suomeen

 Suomi ei voi välttyä Kiinan talousheilahtelujen vaikutuksilta.

”Meillä luotetaan varsin paljon vienti- ja investointitavarateollisuuteen. Ne ovat hyvin riippuvaisia siitä, miten investoinnit globaalitaloudessa etenevät”, Moring sanoo.

Kiinan talouskasvu laskenee hänen mukaansa noin viiteen prosenttiin vuodessa. Kasvun hidastuminen ja investointien väheneminen vaikuttavat Suomeenkin. Jos muutos pysyy hallinnassa, se jakautuu monelle vuodelle.

X