Kirja: Juha Sipilän perussuomalaisten hajoamisen jälkeinen ”lentonäytös” sotki pääministerin ja presidentin välit

Toimittaja Lauri Nurmen kirja Perussuomalaisten hajoamisen historia syyttää pääministeri Juha Sipilää väärien tietojen antamisesta kesäkuisen hallituskriisin aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Toimittaja Lauri Nurmen mukaan pääministerin ja presidentin väliset jännitteet näkyvät esimerkiksi ulkopolitiikan hoidossa.

Toimittaja Lauri Nurmen kirja Perussuomalaisten hajoamisen historia syyttää pääministeri Juha Sipilää väärien tietojen antamisesta kesäkuisen hallituskriisin aikana.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Tiistaina 13. kesäkuuta pääministeri Juha Sipilä (kesk) nousi Helsingissä Scanwingsin Cessna 525A CitationJet CJ2+ -liikesuihkukoneeseen ja lähti lentämään kohti Turkua. Sieltä hänen oli määrä jatkaa Naantaliin, tasavallan presidentin kesäasunnolle.

Pääministerin erikoisella lento-operaatiolla lennolla oli poikkeuksellisen poliittinen luonne – lopulta tosin sellainen, jota pääministeri tuskin toivoi.

Tapaus jättää särön pääministerin ja presidentin suhteisiin, toimittaja Lauri Nurmi kirjoittaa tänään julkaistussa kirjassaan Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into).

Kirja käy läpi perussuomalaisten hajoamiseen johtaneen poliittisen draaman syyt ja seuraukset. Pääministeri Sipilää Nurmi syyttää useiden väärien tietojen antamisesta. Yksi niistä liittyy kesäkuiseen ”lentonäytökseen”.

Kirjan kirjoittamisen aikana hankkimani tiedot vahvistavat sen, että pääministerillä ei ollut tiistaina päivällä aitoa syytä nousta siiville, Nurmi kirjoittaa.

Hän arvioi seurauksien näkyvän yhä keskustan gallup-kannatuksessa.

On vaikea keksiä muita syitä keskustan gallup-romahdukselle kuin kesäkuun tapahtumat pääministerin teatraalisine lentoineen.

Lentonäytös oli ”poliittista teatteria”

Sipilän Turun lentoa edeltävänä lauantaina toiseksi suurin hallituspuolue perussuomalaiset oli valinnut uudeksi puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon. Maanantaina Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo tiedottivat, etteivät voi jatkaa hallitusyhteistyötä jyrkän maahanmuuttokriitikon johtaman puolueen kanssa.

Tiistaina puolen päivän aikaan pääministeri hyppäsi hallituksen eronpyynnön kanssa lentokoneeseen. Kiire presidentin Naantalissa sijaitsevalle virka-asunnolle oli niin kova, että osa matkasta piti taittaa ilmojen halki, uutisoi Ilta-Sanomat.

Matka kuitenkin keskeytyi Naantalin kohdalla.

Sipilän mukaan siksi, että hän sai tiedon perussuomalaisista irtautuneesta Uusi vaihtoehto -ryhmästä, johon oli loikkaamassa 20 kansanedustajaa. Heidän avullaan hallitus saattoi jatkaa toimintakykyisenä.

Nurmen mukaan Sipilän kuuluisan ”U-käännöksen” todellinen syy oli Niinistön tyly ilmoitus, ettei pääministeri ollut tervetullut. Kirjassaan hän selvittää, etteivät pääministerin vierailun todelliset syyt miellyttäneet presidenttiä.

Vallitseva käsitykseksi jää kaikissa yhteiskuntaluokissa, että Sipilän lennossa on kyse teatraalisesta näytöksestä ja osittain myös poliittisesta imagonrakennuksesta. Yksi tätä mieltä olevista on presidentti Sauli Niinistö, joka kieltäytyy ottamasta pääministeriä vastaan Kultarannassa kun tämän tarkoituksena ei olekaan jättää hallituksensa eronpyyntöä.

Pääministeri Juha Sipilä kiistää, että perussuomalaisten hajoamisesta olisi tehty hallituksessa ennakkoon käsikirjoitus. © MARKUS PENTIKÄINEN/OTAVAMEDIA

Pääministeri ja muunneltu totuus

Kirjan suurimpiin paljastuksiin kuuluvat tiedot keskustan ja kokoomuksen aktiivisesta roolista perussuomalaisten hajottamisessa. Nurmen tietojen mukaan Petteri Orpo oli viestinyt Timo Soinille jo kuukauden ennen puoluekokousta, ettei kokoomus jatka hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

Kirjan mukaan kokoomus ja keskusta houkuttelivat perusuomalaisia kansanedustajia myös loikkaamaan ennen puoluekokousta.

”Operaation yhteydessä käytyjen taustakeskustelujen perusteella pidimme 5-6 loikkaria täysin realistisena määränä. Meillä oli nimet valmiina tiedossamme. Muutamia olisi tullut meille ja muutamia mennyt kokoomukseen”, keskustalähde kertoo kirjassa.

Kirjassa kuvaillaan, miten kokoomuksen ja keskustan avainhenkilöitä informoitiin lähes reaaliajassa Uuteen vaihtoehtoon saatujen loikkareiden lukumäärästä.

Miksi Sipilä sitten itsepintaisesti kiistää keskustan valmistautuneen etukäteen perussuomalaisten hajoamiseen ja olleen asiassa aktiivinen jopa aktiivinen yhdessä kokoomuksen kanssa?

Siksi, että varautumisen ja etukäteissuunnittelun myöntäessään pääministeri de facto tunnustaisi valehdelleensa eduskunnan täysistunnossa maanantaina 19. kesäkuuta kello 13.59 vastatessaan pääoppositiopuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin puheenvuoroon, Nurmi kirjoittaa.

Vastauksessaan Sipilä kiistää, että perussuomalaisten hajoamisesta olisi tehty hallituksessa ennakkoon käsikirjoitus.

Voin vakuuttaa, että näin ei ole, Sipilä sanoi eduskunnassa.

Juha Sipilän PR-temppu

Sauli Niinistöä vastaus ei vakuuttanut. Nurmi siteeraa presidentin heinäkuussa Suomi-areenassa hallituskriisistä esittämää kommenttia:

”Sinä kriittisenä tiistaina kävi niin, että minulle alkoi valjeta kello yhden jälkeen, perussuomalaisten ryhmäkokouksen jälkeen, että ahaa – ne jutut, joita on pidetty vähän nurkan takana, näköjään toteutuvat. [- – -] Kun hän [Sipilä] Turkuun saapui, jouduimme sitten toteamaan, että onkohan kauhean viisasta esiintyä yhdessä, koska silloin media on paikalla ja minulla on oma, vähän eri henkilökohtainen mielipide”, Niinistö kertoi Porin Suomi-areenassa.

Nurmen arvion mukaan Sipilän ”lentonäytöksen” motiivina oli valjastaa presidentti vastentahtoisesti PR-avuksi.

Niinistöä hiertää asetelma, jossa pääministeri esiintyisi hänen rinnallaan kertomassa, ettei mitään hallituskriisiä olekaan olemassa. Silloin kansalaisille syntyisi vaikutelma, että presidentti olisi ollut mukana lehmänkaupoissa, vaikka hän päinvastoin kokee operaation rapauttaneen suomalaisten luottamusta politiikkaan.  

Nurmi kertoo Seuralle tarkastaneensa tiedon tapauksen vaikutuksista Sipilän ja Niinistön väleihin useista toisistaan riippumattomista lähteistä.

”Se, että Niinistö kieltäytyi ottamasta matkalla ollutta Sipilää vastaan, kertoo jo itsessään, että heidän väleissään on ongelmia. Sen jälkeen julkisuudessa ei ole ollut minkäänlaista signaalia, että heidän yhteispelinsä olisi saumatonta”, Nurmi sanoo.

Hänen mukaansa jännitteet näkyvät esimerkiksi ulkopolitiikan hoidossa.

”Presidentin kanslia lähetti tiedotteen, jossa otettiin kantaa suomalaistoimittajan Turkissa saamaan vangitsemispäätökseen. Politiikan sisäisessä marssijärjestyksessä tätä pidettiin asiana, johon hallituksen olisi ilman muuta pitänyt reagoida. Myös presidentin EU:n puolustusyhteistyöhön liittyvät aloitteet tulehduttavat välejä. Sipilä kokee, että EU:n puolustusyhteistyö kuuluisi muun EU-politiikan tapaan hallitukselle.”

Pääministeri Juha Sipilä kiisti tänään Twitterissä Lauri Nurmen kirjan väitteet tienneensä etukäteen perussuomalaisten hajoamisesta. Tviitin voit lukea alta:

 

X