Kivessyöpä on alle 35-vuotiaiden miesten yleisin syöpä – Sairastuneiden määrä on viisinkertaistunut

Jaa kaverilleTilaa Seura
© iStock
Kivessyöpä löydetään usein, kun joko sairastunut itse tai partneri havaitsee kiveksen toispuoleisen suurentumisen tai kyhmyn. Osalla kives myös kovenee tai kipuilee.

Kivessyöpään sairastuneiden määrä on viisinkertaistunut Suomessa vuodesta 1980. Vuonna 1980 tapauksia oli 33, kun taas vuonna 2016 niitä oli jo 163.

Kivessyöpä on alle 35-vuotiaiden miesten yleisin syöpä.

Tarkkoja syitä yleistymiseen ei tiedetä, mutta perintötekijöillä voi olla vaikutusta syövän syntyyn.

Tiedetään, että lähisukulaisen kivessyöpä suurentaa sairastumisen riskiä. Myös laskeutumaton kives suurentaa syöpäriskin kymmenkertaiseksi, ja syövistä joka kymmenes syntyykin laskeutumattomaan kivekseen.

Myös ympäristötekijöillä voi olla vaikutusta syövän syntyyn. On esitetty, että maataloudessa käytettävillä kemikaaleilla voisi olla merkitystä, jos odottava äiti altistuu niille raskauden aikana.

Kivessyövän ennuste on hyvä, mikäli se havaitaan varhain

”Tärkeintä olisi löytää kivessyöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin ennuste on hyvä. Se on mahdollista, mikäli mies opettelee tunnustelemaan kiveksensä ja huomaa niissä tapahtuvat muutokset”, sanoo kirurgian professori Teuvo Tammela.

Syöpä huomataan usein, kun potilas hakeutuu lääkäriin joko itse havaitun tai partnerin havaitseman toispuoleisen, oireettoman suurentumisen tai kyhmyn vuoksi. Osalla kives kovenee tai kipuilee.

Lääkäriin tulisi hakeutua heti, jos havaitsee kiveksissä jotain poikkeavaa.

Kivesten omatarkkailu kannattaa

Syöpäjärjestöjen ”Katsasta kassis” -kampanja tarjoaa nuorille miehille ohjeita kivesten omatarkkailuun.

Kaikkien kivessyöpien ensisijainen hoito on kiveksenpoistoleikkaus. Se pyritään tekemään mahdollisimman pian, koska osa kivessyövistä kasvaa nopeasti.

Leikkauksen jälkeen hoitoa jatketaan solunsalpaajahoidolla ja joskus myös sädehoidolla. Lyhyetkin hoidot saattavat vaikuttaa hedelmällisyyteen, joten siittiöitä otetaan usein talteen jo etukäteen.

X