Kivessyöpä on alle 35-vuotiaiden miesten yleisin syöpä – Sairastuneiden määrä on viisinkertaistunut

Kivessyöpä löydetään usein, kun joko sairastunut itse tai partneri havaitsee kiveksen toispuoleisen suurentumisen tai kyhmyn. Osalla kives myös kovenee tai kipuilee.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kivessyöpä löydetään usein, kun joko sairastunut itse tai partneri havaitsee kiveksen toispuoleisen suurentumisen tai kyhmyn. Osalla kives myös kovenee tai kipuilee.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Kivessyöpä on harvinainen syöpä. Se on kuitenkin yleistynyt länsimaissa. Yleistymisen syytä ei tiedetä. Kivessyöpään sairastuneiden määrä on viisinkertaistunut Suomessa vuodesta 1980. Vuonna 1980 tapauksia oli 33, kun taas vuonna 2016 niitä oli jo 163.

Kivessyöpä on yleinen nuorilla miehillä

Kivessyöpä on alle 35-vuotiaiden miesten yleisin syöpä.

Tarkkoja syitä yleistymiseen ei tiedetä, mutta perintötekijöillä voi olla vaikutusta syövän syntyyn.

Tiedetään, että lähisukulaisen kivessyöpä suurentaa sairastumisen riskiä. Myös laskeutumaton kives suurentaa syöpäriskin kymmenkertaiseksi, ja syövistä joka kymmenes syntyykin laskeutumattomaan kivekseen.

Myös ympäristötekijöillä voi olla vaikutusta syövän syntyyn. On esitetty, että maataloudessa käytettävillä kemikaaleilla voisi olla merkitystä, jos odottava äiti altistuu niille raskauden aikana.

Kivessyövän ennuste on hyvä, mikäli se havaitaan varhain

”Tärkeintä olisi löytää syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin ennuste on hyvä. Se on mahdollista, mikäli mies opettelee tunnustelemaan kiveksensä ja huomaa niissä tapahtuvat muutokset”, sanoo kirurgian professori Teuvo Tammela.

Kivessyöpä huomataan usein, kun potilas hakeutuu lääkäriin joko itse havaitun tai partnerin havaitseman toispuoleisen, oireettoman suurentumisen tai kyhmyn vuoksi. Osalla kives kovenee tai kipuilee.

Lääkäriin tulisi hakeutua heti, jos havaitsee kiveksissä jotain poikkeavaa.

Kivessyövän oireet

  • kiveksessä tuntuva kyhmy
  • toisen kiveksen suureneminen
  • kiveksen kiinteyden muuttuminen
  • kipu kiveksissä

Laajemmalle levinnyt kivessyöpä saattaa aiheuttaa hengenahdistusta, veriyskää, selkä-ja vatsakipuja.

Lue myös: Vaivaako eturauhanen? Miten eturauhasvaivoja hoidetaan?

Kivesten omatarkkailu kannattaa

Syöpäjärjestöjen ”Katsasta kassis” -kampanja tarjoaa nuorille miehille ohjeita kivesten omatarkkailuun.

Kaikkien kivessyöpien ensisijainen hoito on kiveksenpoistoleikkaus. Se pyritään tekemään mahdollisimman pian, koska osa kivessyövistä kasvaa nopeasti.

Leikkauksen jälkeen hoitoa jatketaan solunsalpaajahoidolla ja joskus myös sädehoidolla. Lyhyetkin hoidot saattavat vaikuttaa hedelmällisyyteen, joten siittiöitä otetaan usein talteen jo etukäteen.

Lue myös: Eturauhassyöpä – onko seulonta tarpeen?, Anna.fi

X