Kodin turvallisuutta voi parantaa erilaisilla turvaratkaisuilla

Jaa artikkeli
Tarvittaessa voi pyytää asiantuntijan apua kodin turvallisuuden parantamiseksi.
Asuntomurron vaaraa voi vähentää yllättävän edullisin konstein.

Vaikka Suomi on turvallinen maa, meillä tehtiin viime vuonna yli 2 500 asuntomurtoa. Se on kaksi kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Arvokas omaisuus tai kehno lukitus on voinut tulla rikollisen tietoon. Harva rikollinen silti jatkaa puuhiansa, jos hän huomaa tulleensa havaituksi: ulkopuolisen katse, meluisa hälytin tai valvontakamera yllättää hänet.

Vaikeuta murtoa suunnittelevan tiedustelua. Älä päästä tuntematonta kynnyksen yli. Älä hehkuta Facebookissa pitkästä matkasta.

Halvan ajastimen vaihtelemat valot pitävät kodin asutun näköisenä. Keskeytä postin jakelu matkan ajaksi tai pyydä ystävää tyhjentämään postilaatikko, leikkaaman nurmikko tai luomaan lumet.

Tilaa tarvittaessa asiantuntija tutkimaan kodin turvallisuus. Isot turva-alan toimijat ja tunnetuimpien lukkomerkkien valtuuttamat liikkeet ovat yleensä luotettavia.

Ulko-oviin tarvitaan takalukittuvat ovet. Pidäthän huolta, että ulko-ovesi ja niitä ympäröivät rakenteet ovat tarpeeksi tukevia, myös kellarin ja kerrostalon alimpien kerrosten parvekkeiden osalta.

Asennuta tarvittaessa esimerkiksi saranatapit ja telkisuojaraudat. Kellarin ikkuna voi tarvita koristekalterit.

Sarjoita lukko, vaihdata lukon täytteet tai hanki laadukas uusi lukko, jos avaimia on karkuteillä. Sähköisen lukon kulkuoikeuksia on helppo hallita. Myös lisälukko vaikeuttaa varkaan puuhia.

Murtohälyttimet antavat nekin lisäsuojaa. Hyvä valvontakamera kuvaa jopa pilkkopimeässä.

Nokkela ovisilmä

Digitaalisen ovisilmän näytöstä näkee, kuka soittaa ovikelloa. Laite myös tallentaa kuvan hänestä. Sisälle pyrkijä ei tiedä, että ovisilmään katsotaan. www.talotaikuri.fi. 185 e.

Hyvä turvalukko

Abloy-SL925-turvalukko

Vakuutusyhtiöiden suosittelemaan patentoituun Abloy Bodaguard SL-905 varmuuslukkoon saa lisäavaimia vain tehdastilauksena. Voidaan lukita oven molemmilta puolilta. Asennettuna 260 e.

Automaattinen valo

liikeilmaisin-led-valo

Ulkokäyttöön sopiva led-valaisin Albin syttyy ja paljastaa luvatta kulkijan, kun yhdysrakenteinen ilmaisin havaitsee liikettä. Luvallisen ei tarvitse etsiä valokytkintä. Clas Ohlson 70 e.

Vahti kesämökille

simpal-g4

simpal G4 3G -valvontakamera lähettää kuvan liikettä havaitessaan. Laajenee monipuoliseksi hälyttimeksi ja valvomoksi. Lisävarusteilla mm. lämpötilan valvonta ja lämmittimen ohjaus. 270 e.

Kamerat edullisesti

setec-setti

sectecin neljän kameran, tallentimen ja tarvikkeiden setti maksaa alle 350 euroa. Ei sisällä asennusta. Kamerakuvia ja tallenteita voi katsoa puhelimista ja televisiosta.

Kattava kodin turva

verisure

Verisure Home Plus on murto- ja palohälytysjärjestelmä: sos-hätäkutsu, valvontakamera ja vesi/vuotovahdi. Asennuksineen noin 800 e. 24/7 valvomopalvelu n. 45 e/kk.

Viva 10/2016

X