Kodittomien kissojen nykytilanne on lohduton – Vain joka kymmenes kadonnut lemmikki lunastetaan kotiin löytöeläintalosta: ”Uuden saa ilmaiseksi tilalle”

Jaa artikkeliTilaa Seura
kissanpentu
© iStock
Kodittomia kissoja tuodaan löytöeläintaloihin vuosittain noin 10 000. Mikäli eläimelle ei saada hankittua uutta kotia, se voidaan joutua lopettamaan.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY:n mukaan kodittomia kissoja tuodaan löytöeläintaloihin vuosittain noin 10 000 kappaletta. Niistä vain 10 prosenttia haetaan takaisin alkuperäiseen kotiin.

Seura kirjoitti kodittomien kissojen ennätysmäärästä syksyllä.

Kissoista ylitarjontaa – niitä saa usein puoli-ilmaiseksi

Omistajat etsivät kadonneita kissojaan löytöeläintaloista enää harvoin. Monesti syynä tähän on välinpitämätön kissanpito ja lemmikin halpa hinta.

Eri-ikäisistä kissoista on ylitarjontaa ja eläimen saa usein lähes puoli-ilmaiseksi.

”Kissa on liian helppo saada. Kun hankintakynnys on matala, kissa voidaan ottaa tutustumatta sen lajitarpeisiin ja varautumatta kissasta koituviin kustannuksiin, kuten hoito-, ruoka- ja eläinlääkärikuluihin”, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Jos ilmaiseksi saatu kissa sairastuu tai se pitäisi leikata, eläintä ei olla välttämättä valmiita viemään eläinlääkärille, koska se maksaa.

”Tämä pätee kissan lunastukseen löytöeläintalolta: omaa kissaa ei haeta talteenottopaikasta kotiin, kun uuden saa ilmaiseksi tilalle.”

Tunnistusmerkintä- ja rekisteröinti myös kissoille

HESY:n mukaan kissan statusta voidaan nostaa vain tekemällä kissan hankinnasta vaikeampaa ja kalliimpaa. Yhdistys vaatii, että suunnitteilla oleva koirien tunnistusmerkintä- ja rekisteröinti on ulotettava myös kissoihin.

Tämä asettaisi kissoille myyntihinnan, jolloin niitä kissoja ei todennäköisesti otettaisi enää niin usein hetken mielijohteesta.

Lisäksi, kun eläimen hylkäämisestä jäisi kiinni, ja siitä saisi rangaistuksen, myös kissojen heitteillejätöt ja sitä kautta kodittomien kissojen määrä vähenisi.

Eläimet elävät lopetusuhan alla

HESY haluaa 2. maaliskuuta vietettävän valtakunnallisen löytöeläinpäivänä muistuttaa, että tarjoamalla kodin löytöeläintalon asukille saattaa pelastaa jopa eläimen hengen.

”Kunnallisissa löytöeläintaloissa eläimiä säilytetään 15 vuorokauden ajan siltä varalta, että omistaja lunastaa lemmikkinsä. Jos omistaja ei nouda eläintä määräaikana kotiinsa eikä sitä saada sen jälkeen sijoitettua uuteen kotiin, voidaan eläin joutua lopettamaan”, Luukkainen kertoo.

”Lukuisat eläimet elävät Suomessa lopetusuhan alla joka päivä. Lemmikin adoptoiminen on siten merkittävä eläinsuojeluteko: se tarjoaa hylätylle eläimelle mahdollisuuden elämään. Jokaisella eläimellä on oikeus elää koko luonnollinen elinikänsä laadukasta elämää”, hän lisää.

X