Kohtaamiset avartavat lomareissulla – ”Niin paljon kuin on eri ihmisiä, on myös tarinoita, toiveita ja mielipiteitä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Erkki Meriluoto
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Kohtaamiset avartavat. Pintaraapaisua syvempi jutustelu paljastaa paljon ihmisten mielipiteistä ja elämäntilanteista.

Pääsin toissa viikolla ottamaan varaslähdön kesään, kun lomamatka vei aurinkoiselle Kyprokselle nauttimaan helteisistä lämpötiloista. Tällä kertaa ajoitus oli muutenkin paikallaan. Äitini nukkui pois keväällä ja hänet siunattiin viimeiselle matkalleen päivää ennen lomaani. Viime kuukaudet olivat raskaita. Kerrankin voi sanoa, että arkikiireiden unohtaminen ja rauhoittuminen olivat ansaittuja.

Ensin mainittu toteutui mainiosti. En lukenut työsähköposteja lomalla kertaakaan, mistä en ole aiemmin osannut täysin luopua. Sen sijaan rauhoittuminen jäi vähemmälle, sillä juttelin – ja halusin jutella – uusien ihmisten kanssa kenties enemmän kuin koskaan lomalla.

Äitini oli hyvin sosiaalinen ihminen, itse en aina ole niinkään ollut, joten tietyllä tavalla kaivoin sen puolen itsestäni esiin.

Kaikilla on tarinansa

Kohtaamiset avartavat. Niin paljon kuin on eri ihmisiä, on myös tarinoita, toiveita ja mielipiteitä.

Lentokoneessa vieressä istui virolaistaustainen nuori porukka, joka oli yhteistuumin vuokrannut huvilan Agia Napasta. Ohjelmassa oli rantaelämää ja bilettämistä. Hieman syvällisempi juttelu toi kuitenkin esiin arjen haasteet: asunnon etsintää, pätkätöiden yhteensovittamista sekä perhesuhteita useamman maan välillä iloineen ja suruineen.

Perillä kohteessa jäin suustani kiinni latvialaisen perheenisän kanssa. Hän oli asunut jo pitkään Skotlannissa, jossa hän osallistui maatilayrityksen pyörittämiseen. Myös viskiä löytyi tuotevalikoimista.

Pitkästä länsimaissa asumisesta huolimatta hän toi esiin hyvin venäjämielisiä näkemyksiä Ukrainan sotaan. Onneksi juttelu eteni pitkälti läheisten ihmisten kokemusten kautta ja rauhaa toivoen.

Yhteyksiä lasten kautta

Rannalla puolestaan 3-vuotias tyttäreni toimi oivana jäänmurtajana. Hän löysi samanikäisen unkarilaistytön, jonka kanssa he kaivoivat ison oman pikkualtaan rantahiekkaan pulikoitavaksi. Hänen vanhempiensa kanssa pohdimme heti kieltemme sukulaissuhdetta ja etsimme yhteisiä sanoja.

Lomamatka huipentui suomalaisten kohtaamiseen. 6-vuotias poikani piinasi heitä kysymyksillään kahden allaspäivän verran. Näin varmistetaan jutteluiden jatkuminen.

Seuran matkailuteemainen lukupaketti  ilmestyi kesäkuun ensimmäisellä viikolla ja lehti vie pääasiassa kotimaan kohteisiin. Nähdään ja jutellaan kesä-Suomessa!

X