Kohun aiheuttaneen hoivayritys Esperi Caren koulutuskumppaniksi ryhtynyt Omnia: ”Näemme tehtävänämme auttaa Esperiä”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Hoivayhtiö Esperi Care ja koulutuskuntayhtymä Omnia aloittavat yhdessä hoiva-avustajien oppisopimuskoulutuksen.
Hoivayhtiö Esperi Care ja koulutuskuntayhtymä Omnia aloittavat yhdessä hoiva-avustajien oppisopimuskoulutuksen.
Esperi Care sanoo ratkaisevansa hoiva-alan työntekijäpulaa käynnistämällä uuden hoiva-avustajien oppisopimuskoulutuksen. Koulutus maksetaan valtion kassasta.

Räikeistä laiminlyönneistä kiinni jäänyt hoivayritys Esperi Care alkaa kouluttaa hoiva-avustajia oppisopimuksella yhdessä ammattioppilaitos Omnian kanssa.

Esperi ja Omnia julkistivat yhteistyösopimuksensa tänään.

Hoiva-avustajat toimivat vanhus-, mielenterveys- ja vammaishoivan parissa nimensä mukaisesti avustavissa tehtävissä vailla esimerkiksi lääkkeenanto-oikeutta.

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia on Suomen viidenneksi suurin ammattioppilaitos ja sillä on vankka kokemus yhteistyöstä yritysten kanssa.

”Suomalainen ammatillinen koulutus perustuu siihen, että tehdään tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa. Omnialla on tällä hetkellä 2 500 yrityskumppania”, Omnian liiketoimintajohtaja Riikka-Maria Yli-Suomu sanoo.

Oppisopimuskoulutus tapahtuu pääasiassa Esperin työpaikoilla, joissa joku työntekijöistä on koulutettu ohjaamaan työssä oppimista. Omnia valvoo, että opiskelu työpaikoalla tapahtuu sopimuksen mukaisesti. Koulutusta täydennetään lähiopetuksessa Omniassa.

Ensimmäisten oppisopimuskoulutettujen hoiva-avustajien odotetaan valmistuvan loppuvuodesta.

Onko Esperi turvallinen työnantaja

Viranomaisten raporteista paljastuu, että osa Esperi Caren laiminlyönneistä kohdistui yrityksen työntekijöiden turvallisuuteen ja jaksamiseen.

Onko Esperi Care Omnian mielestä turvallinen työnantaja oppisopimuskoulutettaville?

”Jokainen opiskelija pohtii itse, onko Esperi sellainen oppisopimustyönantaja, jolle haluaa mennä.”

Minkälaista keskustelua kävitte Omniassa Esperin esille tulleista laiminlyönneistä?

”Tottakai meillä oli tämä alalla noussut tematiikka tiedossa. Me näemme niin, että autamme Esperiä työvoiman saatavuudessa kouluttamalla alalle tekijöitä. Jatkossa kehitämme nykyisen henkilökunnan osaamista heidän tarpeidensa mukaan. Tämä on Omnian vahvaa yhteiskuntavastuullista tehtävää”, Yli-Suomu sanoo.

Yhteiskunta maksaa Esperin koulutuksen

Hoiva-alan ammattijärjestöt ovat kiittäneet päätöstä palauttaa perushoitajien koulutukseen soveltuvuuskokeet. Kun alalle soveltuvuutta ei testattu, ammattiin valmistui myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät siihen sopineet.

Hoiva-avustajat työskentelevät lähihoitajien tavoin hauraiden ihmisten keskellä. Tuleeko heidän koulutukseensa soveltuvuustestit?

”Ei näillä näkymin. Mutta jokaiselle opiskelijalle laaditaan opintojen alussa henkilökohtainen suunnitelma, jonka yhteydessä arvioidaan soveltuvuutta. On myös työnantajan tehtävä valita, kuka otetaan töihin.”

Mitä Omnia saa tästä yhteistyöstä Esperi Caren kanssa?

”Oppilaamme saavat työssäoppimispaikan. Tämä on meille myös bisnes, silloin kun Esperi tilaa muuta henkilöstökoulutusta.”

Toukokuussa alkaa hoiva-avustajien oppisopimuskoulutus, johon voi hakea kuka vain. Maksaako Esperi tämän koulutuksen?

”Ei. Se maksetaan valtionosuuksista.”

X