Koirien kohuttu veriripuli ei ole harvinainen tauti – Tarttuuko se koirista muihin eläimiin? Näin vastaa eläinlääkäri

Jaa artikkeli
Koirien veriripuli ei ole harvinainen tauti.
Koirien veriripuli ei ole harvinainen tauti. © iStock
Koirien veriripulin aiheuttava bakteeri sairastuttaa myös lemmikkejä, useita tuotantoeläimiä – ja ihmisiä.

Norjassa jo useat koirat ovat sairastuneet tappavaan veriripuliin lyhyen ajan sisällä Oslon seudulla. Koirien ruumiinavauksissa on löydetty verenvuotoinen suolenseinämän vaurio.

Kuolleista koirista on eristetty kahta bakteeria: Clostridium perfringensiä ja Providencia alcalifaciensia. Molempia bakteereja voi olla terveen koiran suolistossa normaalistikin, mutta kuolleilla koirilla oli näitä bakteereja normaalia enemmän.

Clostridium perfringens -bakteerin aiheuttamia sairauksia todetaan useilla tuotantoelämillä, lemmikeillä ja jopa ihmisillä. Mutta että se yhtäkkiä tarttuisi esimerkiksi koirasta kissaan, on hyvin epätodennäköistä. Yleensä nämä bakteerit eivät ole suoraan eläimestä toiseen tarttuvia, koska niitä todetaan myös terveiden eläinten suolistossa ja ympäristössä”, Ruokaviraston erikoistutkija ja patologieläinlääkäri Outi Simola sanoo.

Miten tartunta voisi tapahtua?

Koirien veriripuli ei aiheuta syytä paniikkiin

Patologieläinlääkäri Outi Simola pitää riskiä bakteerin tarttumisesta koirasta ihmiseen pienenä, mutta kehottaa silti noudattamaan hyvää hygieniaa, jos oma koira sairastuu.

Ulosteet pitää kerätä pois ja hävittää. Ulosteisiin tahriintuneet kodin pinnat pitää pestä huolellisesti.

”Jos oma koira sairastuu veriripuliin, lapsia ei kannata päästää koskemaan sairastuneen koiran ulosteisiin”, Simola sanoo.

Bakteerit voivat aiheuttaa ihmisessäkin ruokamyrkytyksen oireita eli ripulia ja oksentelua. Silti syytä paniikkiin ei missään nimessä patologieläinlääkärin mukaan ole.

Bakteerit saavat yliotteen

Löydettyjä bakteereja on valmiiksi jo terveiden koirienkin suolistossa ja ympäristössä.

Mikä siis saa aikaan bakteerin epäterveen runsaan lisääntymisen koiran suolistossa ja mikä bakteerilöydöksen merkitys on? Sitä Norjan viranomaiset yrittävät nyt selvittää.
Ilmeisesti sairaista koirista löydetyt kaksi bakteeria eivät tartu edes koirasta koiraan, vaan sairauden syntymekanismi on monimutkaisempi.

”Emme vielä tiedä, mikä rooli löydetyillä kahdella bakteerilla on. Ovatko ne veriripulitaudin syy vai seuraus?” Simola sanoo.

Koirien sairastumisen tutkinta on vielä kesken.

Silti Outi Simola esittää jo hyviä arvauksia, mitä on voinut tapahtua. Veriripulin voi aiheuttaa esimerkiksi ruoan saastuminen. Sitä on jo tutkittu, mutta mitään koiranruoan pilaantumista ei ole löydetty.

Mahdollinen syy voi olla myös luonnossa.

Lämmin loppukesä altistaa

”Nyt yritetään selvittää, onko mahdollisesti vedessä tai maaperässä jotain altistavaa. Aiemmin on havaittu, että koirien veriripulia voi esiintyä enemmän lämpimänä loppukesänä tai alkusyksynä. Nyt Norjassa on ilmeisesti satanut tavallista enemmän ja se on ehkä voinut vaikuttaa koirien sairastumiseen”, Simola sanoo.

Koirien veriripuli ei ole harvinainen sairaus Suomessakaan. Sitä esiintyy Suomessakin jatkuvasti ympäri vuoden yksittäisinä tapauksina.

Norjan epidemian takia ei tiedetä Suomen sairaustapauksien lisääntyneen.

Se kuitenkin yhdistää Oslon seudun veriripulitapauksia Suomeen, että Suomessakin veriripulia on todettu enemmän lämpiminä loppukesinä esimerkiksi Pohjois-Karjalassa.

Kuravesilammikoista ei kannata juoda

Sää voi vaikuttaa esimerkiksi niin koiran sairastumiseen, että lämpimällä ilmalla luonnon vedessä voi olla enemmän sairastuttavia bakteereja. Yhdeksi sairastuttavaksi tekijäksi on epäilty myös sinilevää, joka on sekä koirille että ihmisille myrkyllinen nieltynä.

”Joku tekijä saattaa vaikuttaa, että nämä löydetyt bakteerit saavat ylivallan suolistossa ja muut bakteerit väistyvät. Taustalla voisi olla esimeriksi mädäntyneen maaperän syöminen tai juominen kuravesilammikosta, jossa vesi on seissyt ja likaista”, Simola sanoo.

Jos oma koira alkaa ripuloida verta, oksentaa voimakkaasti ja yleiskunto laskee, koira kannattaa viedä pikaisesti eläinlääkäriin. Veriripuliepidemioita on kuitenkin mahdoton ennaltaehkäistä niin kauan kuin niiden varsinaista syytä ei tiedetä.

Lue myös: Ihmisen rabieskuolema Suomessa on vain ajan kysymys? Ulkomaiset rescuekoirat ovat suuri uhka – suloinen nappisilmä voi sairastaa tappavaa raivotautia

X