Kolesterolit kohdilleen – Omilla valinnoilla oli aidosti väliä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Niclas Mäkelä / Otavamedia
"Kolesterolit olivat koholla. Suhtauduin asiaan lääkärin kanssa keskustellessa aluksi vähätellen, koska olin muuten hyvässä kunnossa", Kotilääkärin päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa ja kertoo, miten sen jälkeen muutti elintapojaan.

Kolesterolimäärä veressä kertoo riskistä sairastua sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen. Sen vuoksi kolesterolit kannattaa mitata ja kohonnutta kolesterolia pyrkiä pienentämään erilaisin keinoin.

Itselleni kävi juuri näin. Viime marraskuussa kävin laajassa terveystarkastuksessa, jossa kolesteroliarvotkin mitattiin.

Veren kokonaiskolesterolipitoisuus ”P-kolesteroli” oli 6.1 mmol / litra, kun sen pitäisi olla 5 tai alle. Veren rasva-arvo eli ns. paha kolesteroli ”LDL” oli 3.9 mmol / litra, kun sen pitäisi olla korkeintaan 3. “”Non-HDL” eli kokonaiskolesterolin ja hyvän HDL-kolesterolin erotus, joka kuvastaa kaikkia veren huonoja rasvoja oli 4.7, kun viitearvo on 3.8 tai alle.

Kolesterolit olivat siis koholla. Suhtauduin asiaan lääkärin kanssa keskustellessa hieman vähätellen, koska olin muuten hyvässä kunnossa. Hän kyseli ruokavaliostani ja liikuntatottumuksistani: herkkuja silloin tällöin, tavallista margariinia, kananmuniakin menee, kuntosalilla käyn, mutta lenkkeily on satunnaisempaa.

Kolesterolit ruotuun pienin muutoksin

Päätin kuitenkin tehdä muutoksen. Ei mitään liian radikaalia, mutta kuitenkin järkevää. Sokerilimut vaihtuivat vissyveteen, herkuttelu väheni ja lenkkeilystä tuli säännöllistä.

Leivän päälle kokeilin kerran kolesterolia alentavaa margariinia. Makuelämys muistutti kissanhiekkalaatikkoa, joten tämän keinon jätin valikoimasta.

Syyskuussa kävin tarkistuttamassa muutokset olivat pudottaneet painoani muutaman kilon edellisvuodesta. Olo oli sutjakampi, mutta silti hämmästyin, miten muutokset olivat oikeasti vaikuttaneet kolesteroliin. P-kolesteroli oli laskenut 5.3:een eli se oli enää hieman koholla. ”LDL” oli tasan 3 ja ”Non-HDL” 3.5 eli tavoitearvoissa.

Tästä on hyvä jatkaa, kun tiedän, että omilla valinnoilla on aidosti väliä.

Lue myös: Äkkilähtö uhkaa viisikymppistä – Tunnista miehen vaaran vuodet ja tappavimmat taudit: ”Vaikka mieli tuntuu nuorelta, elimistö ei ole enää nuoren miehen”

Lue myös: Onko kasvisstenolimargariinista ja hormonikorvaushoidosta apua korkeaan kolesteroliin?

Margariini ja korkea kolesteroli

© istockphoto

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X