Kommentti: Jokaisen Juha Miedosta kirjoittavan toimittajan pitäisi tavata Juha Mieto

Juha Mieto pitäisi nostaa mämmisuosta sille kansallissankarin jalustalle, jonne hän urheilijasuorituksillaan kuuluu, kirjoittaa toimittaja Jukka Vuorio.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juha Mieto maalissa 30 km hiihdon jälkeen Oslon MM-kisoissa 1982. Christian Westerbackin valokuva valittiin vuoden 1982 urheilukuvaksi.

Juha Mieto pitäisi nostaa mämmisuosta sille kansallissankarin jalustalle, jonne hän urheilijasuorituksillaan kuuluu, kirjoittaa toimittaja Jukka Vuorio.
Teksti:
Jukka Vuorio

Mistä kurikkalainen Juha Mieto tunnetaan?

Jos ihan näin vain äkkiseltään googlaa, niin mitä ilmeisimmin hän on jonkinlainen suursyömärinä tunnettu huumoriukko.

Vai mitä sanotte näistä minuutissa löytämistäni lehtiotsikoista?

Juha Mieto ahmii mämmiä juhannuksenakin – tarkat valmistelut herkkuhetkeä varten: ”Se on täyrellistä!” (2018)

Mikä on totuus Juha Miedon käsittämättömästä mämminsyönnistä? ”Ei se kesken lopu, voit uskoa!” (2019)

Juha ”Mietaa” Mieto paljastaa, että tänä vuonna mämmiä syödään viimeistä kertaa ruhtinaallisia määriä: ”Puolella pudotan tästä lähtien” – Katso tästä koko haastattelu! (2019)

Juha Miedon mämmiyllätys – pääsiäisherkkua uppoaa hurjasti vähemmän kuin aiemmin, ”vain tällaanen kourallinen” on edelleen mojova määrä (2020)

Juha Mieto, 71, meinasi jo vähentää mämmin syöntiä: ”Mutta tuntuu piru maistuvan” (2021)

Juha Mieto syö juhannuksena lähinnä lihaa ja mämmiä (2022)

Kaupunginjohtaja ja kirkkoherra haastavat Juha Miedon mämmin syönnissä (2022)

Huh huh.

Miten tässä näin kävi? Miksi Juha Miedon nimestä ihmisille tulee ensimmäisenä mieleen mämmi, kun mies tosiasiassa on kunnollinen vanhan kansan kansallissankari?

Karpaasien esi-isä

Juha Mieto on maastohiihdon olympiavoittaja, maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja, moninkertainen arvokisamitalisti ja lukemattomien suomalaislasten ja nuorten ladulle innostaja, siis kansanterveyden dynamo.

Tapasin tämän urheilun ja liikunnan suurmiehen äskettäin hänen kotipitäjässään Kurikassa. Istuimme alas, söimme (emme mämmiä) ja keskustelimme Miedon elämästä ja ajatuksista.

Minulle hän ei pienimmissäkään määrin näyttäytynyt huumorihahmona, vaan 73-vuotiaana suomalaismiehenä, jolla on laaja elämänkokemus. Urheilijana hän on kaikkien myöhempien aikojen maastohiihdon ”karpaasien” esi-isä.

Huomasin, että Mieto on fiksu ihminen, joka ymmärtää, että vaikka jollain on asioista erilainen näkemys kuin hänellä, niin ei se silti niistä toisista näkemyksistä vääriä tee.

Hyväntahtoinen, tasapainoinen, rehellinen ihminen. Kuinka paljon enempää voi keneltäkään vaatia?

Ihminen, joka nauttii saunomisesta, lumenluonnista, halonhakkuusta ja eväiden syönnistä yksin metsässä. Oikein hyvä esikuva edelleen meille kaikille.

On harmillista, että Mieto on ajautunut hahmoksi, jolle enemmän tai vähemmän nauretaan.

Minäkin olin ensin ajatellut antaa Miedolle Seuran aurinkolasit, pukea sitten itsekin sellaiset, ja ottaa selfien, jossa kummatkin näytämme peukkua.

Mutta hänet tavattuani en halunnutkaan tehdä sitä. Se olisi tuntunut epäkunnioittavalta.

Jokaisen Juha Miedosta kirjoittavan toimittajan pitäisi ensin tavata hänet. Jos kirjoittaja silti edelleen haluaa esittää Miedon hassuna hahmona, se kertoo enemmän kirjoittajasta kuin Miedosta.

Lue myös: Juha Miedon, 73, yllätys: ”Olen aina kokenut olevani henkisesti norjalainen”

Juha Mieto helmikuussa 2023. © Juha Harju / Otavamedia

X