Kommentti: Kukaan ei rankaisematta pilaa Timo Soinin puoluetta - Uusi vaihtoehto romuttaa halla-aholaisten tuulensuojan

Kauaa ei tarvinnut odotella Soinin ja hänen kannattajiensa vastaiskua niille, jotka kävivät Soinin elämäntyön kimppuun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kauaa ei tarvinnut odotella Soinin ja hänen kannattajiensa vastaiskua niille, jotka kävivät Soinin elämäntyön kimppuun.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tarja Hurme

Perussuomalaisista eronnut Uusi vaihtoehto kerää heti alkuun 20 kansanedustajan ryhmän. Kahden puolueesta eronneen aikeita ei vielä tiedetä.  Perussuomalaisiin jää 15 kansanedustajaa.

Uuden vaihtoehdon voimin hallitus saisi halutessaan tuekseen 106 kansanedustajaa. Se olisi hallitukselle helpotus. Ei tarvitsisi ryhtyä käymään RKP:n kanssa kauppaa kielipolitiikasta eikä Vaasan sairaalan päivystyksestä, ei Kristillisten kanssa viinasta. Ei omista kynnyskysymyksistään, soten valinnanvapaudesta ja maakuntauudistuksesta.

Tai sitten keskustelut käydään ja pienpuolueiden oppositiohenki kuihtuu konsensukseksi ja vahvistaa hallitusta entisestään.

Timo Soinin huolittelematon olemus kätkee äärimmäisen taitavan poliittisen strategin. Siksi mietinkin, olisiko Jussi Halla-ahon valinta puheenjohtajaksi sittenkään yllättänyt Soinia housut nilkoissa. Enemmänkin epäilen, että hän piti – puolueensa maahanmuutto- ja eu-vastaisen vahvan nosteen tuntien – Halla-ahon ja hänen hovinsa valintaa enemmän kuin mahdollisena.

Ja otti plan b:n sujuvasti käyttöön.

Näin mahdollistui nopea irtiotto halla-ahoistuneesta Perussuomalaisista.

Ehkä Soinin outoon aikaan osutettu irtautuminen puheenjohtajuudesta oli sekin harkittu nähtävissä olevan jatkon kannalta? Halla-aho voittaisi ja puolue hajoaisi, terävällä veitsellä leikaten, ei tylsällä kitkutellen kuten olisi tapahtunut, jos Soini olisi yrittänyt entiseen malliin pitää koossa sekalaista seurakuntaansa, joka halusi olla yhtä aikaa sekä hallituksessa että oppositiossa.

Mikä olisi tilanne, jos Halla-aho olisi suoraan haastanut Soinin istuvana puheenjohtajana ja voittanut? Sen hän olisi epäilemättä tehnyt joka tapauksessa, haastanut, vaikkei Soini olisi ilmoittanutkaan vetäytyvänsä.

Siinä tappiotilanteessa Soini olisi ollut heikommilla kuin nyt kun sijaishävijänä puheenjohtajavaalissa oli Terho. Nyt Soini nousee tuhkasta kuin Feenixlintu pelastamaan soinilaisten persujen tuella hallituksen ja ulkoministeriytensäkin, kenties.

Soini on Uudessa vaihtoehdossa riviedustajana – mutta epäilemättä sen rautainen ydin ja myös sydän, magneetti. Häntä ei pidä koskaan aliarvioida, ei unohtua naureskelemaan hänen vitsailuaan tai erehtyä pitämään sitä pääviestinä. Soini ei vetäydy ellei itse halua eikä hänen puoluettaan ja sen arvopohjaa rankaisematta pilata.

Tätä halla-aholaiset eivät hybriksessään ymmärtäneet.

Lue myös:

Halla-ahon puheenjohtajuus repi perussuomalaiset kahtia – Persujen kovimmat vaikuttajat loikkasivat Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään – Seura.fi 13.6.2017

X