Kommentti: Pannaan miesten asepalvelus jäähylle – herätyshuuto puolustusministeri Niinistön tapaan

Joka toinen nainen kokee eriarvoista kohtelua asepalveluksen aikana. Puolustusministeri Jussi Niinistön kannanotto ei ainakaan pienennä ongelmaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Reserviläisnaisia viikonloppukurssilla. Arkistokuva.

Joka toinen nainen kokee eriarvoista kohtelua asepalveluksen aikana. Puolustusministeri Jussi Niinistön kannanotto ei ainakaan pienennä ongelmaa.
Teksti:
Lotta Sillanmäki

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) ehdotti 18. toukokuuta Lännen medialle antamassaan haastattelussa, että puolustusvoimat voisi säästää jättämällä naiset pois armeijasta määräajaksi. Ehdotus herätti vastustusta niin kansan riveissä, muissa poliitikoissa kuin reserviläisliitossakin.

Myöhemmin Niinistö kommentoi Ylen haastattelussa, että ehdotus naisten asepalveluksen lakkauttamisesta määräajaksi oli ”herätyshuuto”, jolla saadaan media tiedostamaan puolustusvoimiin kohdistuvat suuret säästövaateet. Julkisen talouden suunnitelman mukaan puolustusvoimien menoja leikataan porrastetusti vuodesta 2020 eteenpäin.

Niinistön laskelmien mukaan naisten palveluksen lakkauttaminen vuodeksi toisi noin neljän miljoonan säästöt. Suomen puolustusbudjetti tälle vuodelle on lähes 2,9 miljardia euroa. Naisten asepalveluksen jäädyttäminen toisi siis vain alle 0,14 prosentin säästöt budjettiin.

Vuonna 2017 varusmiespalvelukseen tuli yli 24 000 miestä ja 727 naista. Jos oikein suuria säästöjä tavoitellaan, kannattaisi jättää miehet pois armeijasta vuodeksi.

Ei hätää, ehdotukseni on vain herätyshuuto, jolla saadaan ihmiset tiedostamaan tasa-arvoa koskevat ongelmat puolustusvoimissa. Asevelvollisuus kun on pakollinen vain miehille. Se on yksi merkittävimmistä puutteista tasa-arvon toteutumisessa Suomessa.

Armeijassa syrjitään naisia

Mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa Niinistö kertoi nostaneensa keskusteluun ajatuksen naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jäädyttämisestä esimerkkinä ei-toivottavasta säästämisestä eikä hänellä ole mitään naisten asepalvelusta vastaan.

Naisia syrjivä ehdotus kertoo kuitenkin jotain aivan muuta puolustusministerin suhtautumisesta.

Naisten syrjintä puolustusvoimissa on ongelma.

Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan lähes joka toinen asepalveluksen suorittava nainen kokee eriarvoista kohtelua tai kiusaamista. Eriarvoisen kohtelun määrä on vähentynyt vuoteen 2011 verrattuna, mutta lukema on edelleen hyvin korkea.

Myös seksuaalinen häirintä on naisten armeijakokemuksissa yleisempää kuin miehillä.

Puolustusvoimissa tulisi ennen kaikkea panostaa naisten ja miesten tasavertaiseen kohteluun eikä lisätä eriarvoisuutta.

Asepalvelus on naisille vapaaehtoinen, joten armeijan käyvät naiset ovat yleensä hyvin motivoituneita palveluksen suorittamiseen.

Vapaaehtoiseen palvelukseen hakeneiden naisten määrä on tuplaantunut kahdessa vuodessa. Tänä keväänä hakijoita oli 1 516, lähes neljäsataa enemmän kuin vuonna 2016, jolloin asepalvelukseen haki 824 naista.

Syrjinnästä huolimatta naiset pitävät palvelusaikaa kokonaisuudessaan myönteisempänä kokemuksena kuin miehet. Naiset hakeutuvat johtajakoulutukseen suhteellisesti useammin kuin miehet.

Onko todella puolustusvoimien kannalta järkevää säästämistä jättää motivoituneimmat maanpuolustajat pois armeijasta?

Asiaa voi verrata työelämään. Tuskin kukaan haluaisi irtisanoa yrityksestään kaikkein innokkaimpia ja urallaan eteneviä työntekijöitä.

Ristiriitainen kommentointi hämmentää

Entisen puolustusministerin Elisabeth Rehnin mukaan nykyistä tasa-arvoisempi asevelvollisuusjärjestelmä voisi olla mahdollinen.

Rehnin johtama ajatushautomo esitteli 23. toukokuuta koko ikäluokkaa ja kaikkia sukupuolia koskevaa mallia, jota kutsutaan kansalaispalvelukseksi.

Puolustusministeri Niinistö ei varsinaisesti esitykselle lämmennyt.

”Aseellinen varusmiespalvelus on kuitenkin myös tulevaisuudessa maamme puolustuksen kivijalka, eikä mikään järjestelmä, joka tavalla tai toisella liudentaisi sen suorittamista, ole kannatettava kehityssuunta. Vastuullisena ministerinä minun täytyy ottaa selkeä kanta tässä asiassa, vaikka joku siitä mielensä pahoittaisikin”, Niinistö sanoi tilaisuudessa.

Niinistö taitaa mielten pahoittamisen, mutta selkeän kannan ilmaiseminen ei ole ollut puolustusministerin vahvuus viime aikoina.

Ensin Niinistö väläytti ajatuksen naisten asepalveluksen jäädyttämisestä ja myöhemmin mielipidekirjoituksessaan kertoi, ettei oikeasti seisokaan sanojensa takana. Lopuksi Niinistö totesi, että vastuullisen ministerin tulee iskeä tosiasiat pöytään.

Kuulostaa varsin epäloogiselta, ellei puolustusministeri halunnut kritisoida omaa toimintaansa.

Tosissaan tai ei, Niinistön älynväläys evätä naisilta mahdollisuus vapaaehtoiseen palvelukseen on kannanotto. Eikä se ainakaan edistä tasa-arvoa.

X