Kommentti: Yle Puhe oli kaunis radiokanava, joka kohtasi kurjan lopun pitkän kujanjuoksun jälkeen

Yle Puhe oli laadukas ja monipuolinen radiokanava, jota uudistettiin yhä uudelleen, vaikka konsepti oli jo kunnossa. Ensin lähtivät laatuohjelmat, sitten kuuntelijat. Nyt kanava aiotaan kuopata lopullisesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran toimittaja Jukka Vuorio purkaa terveyspommia mieluiten sienimetsällä.

Yle Puhe oli laadukas ja monipuolinen radiokanava, jota uudistettiin yhä uudelleen, vaikka konsepti oli jo kunnossa. Ensin lähtivät laatuohjelmat, sitten kuuntelijat. Nyt kanava aiotaan kuopata lopullisesti.
Teksti:
Jukka Vuorio

Yleisradio ilmoitti illalla 7. helmikuuta lopettavansa Yle Puhe -radiokanavan.

Ilmoitus on murheellinen päätös pitkään jatkuneelle kanavan kurjistamiselle.

Erityisen harmillista kanavan lakkauttamisesta tekee Ylen tiedotteessa mainitut hölmöt perustelut.

Yle kertoo, ettei Yle Puheella ole riittävästi kuuntelijoita. Myöhemmin samassa tiedotteessa kerrotaan, että Yle haluaa satsata sisältöjen tekemiseen.

No mitä ihmettä! Ylehän on omilla toimillaan aiheuttanut kanavan laadun heikkenemisen niin, että jopa minullakin, jolle Yle Puhe on ollut ylivoimainen kanavasuosikki, on ollut vaikeuksia viimeisimmän vuoden aikana kuunnella kanavaa. Laatusisältöä on vaihdettu hölinään. Kai siinä kuuntelijamäärä putoaa.

Sitten Yle kertoi, että podcasteille ei tarvita omaa kanavaa. Ei tarvitakaan, vaan ne podcastit olisi alun alkaenkin pitänyt pitää Yle Areenassa ja säilyttää Yle Puhe oikeille radio-ohjelmille. Jösses.

Ja nyt siellä halutaan satsata sisältöjen tekemiseen, kun ensin määrätietoisesti on hyvää sisältöä siivottu pois. Tempoilevaa on, mutta siihen on viime vuosina Yle Puheella totuttu. Epätoivoisesti on yritetty korjata jotakin, mikä ei ole rikki.

Tunnettiin laatuohjelmista

Omissa muistoissani Yle Puheen kulta-aikaa oli jokseenkin vuosien 2013-2018 välinen ajanjakso, jolloin kanavalla esitetiin muun muassa Perttu Häkkinen -nimistä radio-ohjelmaa. Sitä oli Perttu Häkkisen lisäksi tekemässä radiotoimittaja Panu Hietaneva, tuottajana heillä oli Heidi Laaksonen.

Ohjelma nousi kanavalla varsin suosituksi ja keskeiseksi. Tiettävästi ohjelman seuraavastakin kaudesta oli sovittu, mutta ohjelma päättyi dramaattisesti kesällä 2018, kun Häkkinen kuoli pyöräilyonnettomuudessa.

Perttu Häkkinen – ohjelma tai toimittaja, kuinka vain – esitteli kuulijoille aimo annoksen obskuuria kansanperinnettä, eikä väistellyt outoja, yliluonnollisia tai hyvin marginaalisiakaan aiheita. Pienen tiiminsä kanssa Häkkinen kykeni tarjoilemaan aiheensa myös valtavirtayleisöä kiinnostavin tavoin.

Juuri tämän kaltaisessa sisällössä Yle Puhe oli parhaimmillaan täysin lyömätön. Intohimoisesti tehtyä ja toimitettua puheohjelmaa. Sitä olivat esimerkiksi myös sellaiset ohjelmat kuin Politiikkaradio, Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen, Juuso Pekkinen, Mahadura & Özbergan, Pörssipäivä, Jarmo Laitanevan ohjelmat ja Tiina Lundbergin huoltamo. Siis ihan vain esimerkiksi.

Viimeisen parin vuoden aikana nämä laadukkaasti toimitetut ohjelmat ovat joutuneet antamaan yhä enemmän tilaa geneeriselle podcast-pölinälle, jossa 2-4 henkilöä kokoontuu mikrofonien ääreen ”keskustelemaan” jostain heille läheisestä aiheesta. Epäilemättä heilläkin on käytössään jonkinlainen käsikirjoitus, mutta pitkäaikaiselle Yle Puheen kuuntelijalle nämä podcast-ohjelmat näyttäytyvät spontaanina tajunnanvirtana ja naureskeluna.

On ihan tavallista, että radiokanavia uudistetaan, mutta Yle Puheen kohdalla ne uudistukset tuntuivat useamman vuoden ajan huononnuksilta. Ennen pitkillä automatkoilla pystyi milloin tahansa naksauttamaan radion päälle ja kykeni luottamaan siihen, että aina tuli kiinnostavaa sisältöä. Enää näin ei ole ollut.

Monipuolista möhlintää

Yle Puheen taajuudelta on kymmenisen vuotta voinut kuunnella hyvin tehtyjä suoria ottelulähetyksiä jääkiekon, jalkapallon ja pesäpallon maailmasta. Näistä on sentään voinut edelleen monena iltana nauttia, vaikka päiväohjelmistoa onkin huononnettu.

Toki urheilupuolellakin on möhlitty, kun vuonna 2018 kotimaista jalkapallon pääsarjaa Veikkausliigaa lähettänyt Jalkapallokierros poistui ohjelmistosta.

Mutta nyt tulevaisuus jääkiekonkin ottelukierrosten suhteen on epäselvä. Jääkiekkokierroksen konsepti on loistava ja säilynyt samanlaisena 1990-luvulta saakka. Jää nähtäväksi, uudistetaanko sekin ihan vain uudistamisen vuoksi.

Jostain syystä puhekanavaksi brändätyllä kanavalla päätettiin pari vuotta sitten kokeilla musiikin soittamista. Se oli typerä ajatus, sillä erittäin moni kanavan suurkuluttajista kuunteli Yle Puhetta juuri siksi, että sieltä ei tullut musiikkia. Muistan, kun ensimmäisenä musapäivänä kuuntelijat saivat soittaa studioon ja kysyä asiasta, niin eräs vanhempi rouva puhkesi itkemään kesken puhelun, kun oli niin pahoittanut mielensä musiikin tulosta kanavalle.

Yle Puheella oli erinomainen aamuohjelma Puheen Aamu, jota tehtiin monenlaisilla kokoonpanoilla, mutta jonka viimeinen toimittajakolmikko Juhani Kenttämaa, Anna Cadia ja Alina Kulo oli erityisen erinomainen. Se tietenkin lopetettiin vuoden 2021 lopussa, kun kanavalla lopetettiin ylipäätään kaikki suorat ohjelmat ja uutiset.

Jotenkin tämä Yle Puheen romahduttaminen tuo mieleen ajat, jolloin RadioMafia lakkautettiin, ja sen tilalle tuli nuorisokanava Yle X. Uudella kanavalla kuultiin merkittävästi vähemmän toimitettuja ohjelmia ja entistä enemmän valtavirtamusaa ja lähetysvirtahölinää.

Yle Puhe oli verorahoilleni erinomaista vastinetta, pelottaa nähdä, mihin euroni seuraavaksi törsätään.

Tuskin ainakaan laadukkaisiin ajankohtaisohjelmiin.

Lue myös: Salla Paajanen sai potkut Yleltä videopalaverissa, irtisanomisilmoitus tuli sähköpostilla: ”Potkuni on koettu yhden naisen ulosmarssina”

X