Konkurssihakemukset kääntyivät nousuun –Milloin nähdään yksityishenkilöiden maksuhäiriöiden nousupiikki?

Maksuhäiriömerkintöjä keräävät nyt erityisesti ravintola-alan yritykset ja pienet yritykset. Miten korona kurittaa yksityishenkilöitä – mikä on tilanne yksityishenkilöiden maksuhäiriöiden määrässä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuoden 2020 lopussa maksuhäiriömerkintöjä oli Asiakastiedon rekisterissä 392 200 suomalaisella yksityishenkilöllä.

Maksuhäiriömerkintöjä keräävät nyt erityisesti ravintola-alan yritykset ja pienet yritykset. Miten korona kurittaa yksityishenkilöitä – mikä on tilanne yksityishenkilöiden maksuhäiriöiden määrässä?
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Erityisesti pienet yritykset ja suurten riskien yritykset keräävät korona-aikana  maksuhäiriöiden merkintöjä. Suurten riskien yrityksiä ovat esimerkiksi rakennusala ja ravintola-ala, joissa on normaalistikin paljon sesonkivaihtelua. Ravintola-alaa on kurittanut korona-aikana laajat sulkutoimet.

”Ravintola-alalla ongelmat ovat lisääntyneet selvästi korona-aikana”, maksuhäiriörekisteriä ylläpitävän Suomen Asiakastiedon lehdistökontakti Ville Kauppi sanoo.

Asiakastiedon tekemien luottoluokitusten mukaan ravintola-alalla riskit ovat varsin suuria normaalioloissakin, mutta luottoluokitukset ovat huonontuneet entisestään viimeisen vuoden aikana.

Luottoluokituksessa kirjain B ja varsinkin C tarkoittavat merkittävää riskiä saada maksuhäiriö tai ajautua jopa konkurssiin.

”Ravintoloista 14,5 prosenttia kuuluu nyt heikoimpaan C-luokitukseen. Se on selvästi suurempi osuus kuin muilla aloilla”, Kauppi sanoo.

Konkurssit kieltävä laki poistui – konkurssihakemusten määrä kasvoi heti

Kaikista yrityksistä 6,1 prosenttia on saanut Asiakastiedolta C-luokituksen. Yritysten konkurssihakemukset lähtivät helmikuussa heti kasvuun, kun koronaepidemian ajaksi säädetty väliaikainen konkurssit kieltävä laki poistui.

Ravintola-alalla kasvu on ollut jyrkkää, sillä ravintolat jättivät heti viikolla kahdeksan 14 konkurssihakemusta. Vastaavana aikana viime vuonna hakemuksia jätettiin kymmenen. Tämän jälkeen hakemusten määrä tosin on Asiakastiedon mukaan ravintola-alallakin tasaantunut.

”Maaliskuun ravintolasulku näyttänee, vieläkö ravintolayritysten kassat kestävät vai alkaako niitä kaatua enemmän konkurssiin. Tavarantoimittajat ja vuokranantajat varmasti ovat jo varpaillaan ravintoloiden kanssa, mutta toisaalta ne varmasti myös haluavat ymmärtää asiakkaansa vaikeaa tilannetta”, Ville Kauppi sanoo.

Tilanteesta kärsivät ravintolayrittäjien lisäksi myös ravintolatyöntekijät, sillä ravintola-alalla on ollut viimeisen vuoden aikana poikkeuksellisen paljon lomautuksia ja työttömyyttä.

Yksityishenkilöiden maksuhäiriöiden kasvu

Vuoden 2020 lopussa maksuhäiriömerkintöjä oli Asiakastiedon rekisterissä 392 200 suomalaisella yksityishenkilöllä. Maksuhäiriömerkinnät ovat olleet jo vuosia kasvussa, ja viime vuonnakin merkintöjen määrä nousi taas muutamalla tuhannella.

Nousussa ei ole havaittavissa ainakaan vielä viime vuonna selkeää koronapiikkiä, vaan maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet lähes samaa tahtia jo vuosia.

”Maksuhäiriömerkinnän syntyminen kestää monta kuukautta, joten ilmiön isompi kasvu ei mahdollisesti ole ehtinyt mukaan vielä viime vuoden tilastoihin”, Ville Kauppi arvelee.

Yksityishenkilöiden häiriömerkinnöissä on selkeitä alueellisia eroja.

”Jostain syystä Päijät-Häme on useita vuosia erottunut huonoon suuntaan, sillä siellä merkintöjä on peräti 9,6 prosentilla aikuisista. Lahdessa on lisäksi eniten vuokranmaksusta johtuvia maksuhäiriömerkintöjä koko Suomessa”, Kauppi sanoo.

Koko Suomen keskiarvo maksuhäiriömerkinnöissä on 8,8 prosenttia aikuisista, mistä esimerkiksi Ahvenanmaa poikkeaa selvästi edukseen, sillä siellä maksuhäiriömerkintöjä on vain 4,5 prosentilla aikuisista. Hyvin maksuasiansa hoitavat myös pohjanmaalaiset (6,1 %), pohjoiskarjalaiset (7,3 %) ja kainuulaiset (7,3 %).

Lue myös: Helppo raha on kallis laina – Velkaneuvoja Ritva tuntee sudenkuopat: ”Kun luottoa ei saisi enää luoton päälle, moni välttyisi ylivelkaantumiselta”

Lue myös: Oivallus jalosti keväällä yrittäjän stressin rauhallisuudeksi – Kaisa Hoppula: ”Minulla oli ensimmäistä kertaa kriisi, johon en voinut vaikuttaa itse mitenkään”

Kun työn ulkopuoliset aktiviteetit joutuivat tauolle, Kaisa Hoppulan elämästä löytyi enemmän aikaa itsestään huolehtimiseen.

Kun työn ulkopuoliset aktiviteetit joutuivat tauolle, Kaisa Hoppulan elämästä löytyi enemmän aikaa itsestään huolehtimiseen. Kuva: Pasi Hakala, Kauppapuutarha Honkanen

X