Konsultti tekee pomosta paremman - konsultointibisneksessä on paljon rahaa liikkeellä

Hyvät neuvot ovat kalliit, kun Suomen talous sakkaa. Siinä missä johtajat ennen miettivät omissa liemissään keinoja firmojensa tulosten parantumiseen, on katse nyt kääntynyt talojen ulkopuolelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Konsultointi on hyvä bisnes. Ja uusia yrittäjiä tulee koko ajan lisää.

Hyvät neuvot ovat kalliit, kun Suomen talous sakkaa. Siinä missä johtajat ennen miettivät omissa liemissään keinoja firmojensa tulosten parantumiseen, on katse nyt kääntynyt talojen ulkopuolelle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sisko Savonlahti

”Yleensä tilaisuudet ovat jonkunlaisia ’muutoskoulutuksia’”, esimiesasemassa oleva mies aloittaa.

”Sitähän ne konsultit aina hokevat: maailma muuttuu, ainoa asia, joka on varmaa, on muutos.”

Nimettömänä pysyttelevä esimies on tavannut työpaikallaan monta konsulttia. Jokaiselta hän on odottanut konkreettisia työkaluja, joista olisi apua työpaikan arjessa. Turhaan, hän sanoo.

”Pahimmillaan olemme leikkineet työkavereiden kanssa leikkejä ja puuhastelleet vaikka mitä pilipalihommia, jotka eivät millään tavalla liity työhömme. Kun olen kysynyt kollegoiltani tilaisuuksien jälkeen, mitä heille jäi käteen, on 80 prosenttia vastannut, ettei juuri mitään.”

”Eniten ärsyttää, että työpaikkani käyttää rahaa asiaan, jonka pitäisi olla hyödyllistä. Kuitenkin suurin osa osallistujista miettii, että minkä ihmeen takia olen täällä samaan aikaan kun työt seisovat.”

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) uusimman toimialaselvityksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 10 000 konsulttiyritystä.

”Hyvien konsulttien maine on kiirinyt”, sanoo TEM:in toimialapäällikkö Timo Metsä-Kotila.

Metsä-Kotila povasi viime kesänä ilmestyneessä raportissaan kasvua muun muassa liikkeenjohdon konsultoinnille. Ulkopuoliseen apuun ei enää pelätä panostaa.

”Se, että johtaja uskaltaa käyttää ulkopuolista asiantuntemusta asiassa, jossa ei itse ole vahvimmillaan, on yrityksen hyödyksi”, Metsä-Kotila sanoo.

Kaikki eivät kuitenkaan ole asiasta samaa mieltä.

Paha konsultti

Työpaikan kahvihuoneissa konsulttien ammattikuntaa on arvosteltu siitä, että he rahastavat keikkatyöläisinä puhumalla puuta heinää ihmisille, joiden työnkuvasta heillä ei ole aavistustakaan. Pettyneiden mukaan tunnit, jotka he voisivat käyttää työntekoon, valuvat siihen, että he tuijottavat joutavia PowerPoint-esityksiä ja pelaavat pallopelejä, koska firman ulkopuolinen ihminen on vain pölähtänyt paikalle ja käskenyt heitä tekemään niin. Huhut konsulttien hurjista palkkioista eivät ole ainakaan parantaneet tilannetta.

Timo Silén huokaa syvään. Hän on Liikkeenjohdon Konsultit LJK ry:n hallituksen puheenjohtaja – ja kuullut monta kertaa arvostelua ammattikunnastaan.

”Kun konsultteja on kymmenen tuhatta, joukkoon mahtuu vähän joka sortin ihmistä. On ammattikonsultteja ja kaikenlaista viheltäjää.”

Se ei hidasta ammattikonsulttien kysyntää markkinoilla. Silén arvioi, että alan harjoittajia on viiden vuoden päästä Suomessa yli 15 000.

”Tällä hetkellä konsultointiliiketoiminnan liikevaihto on Suomessa 2,3 miljardia vaihtoa.”

Johdon konsultteja Timo Silén arvioi olevan 4000-5000.

Kullankalliit kurssit

Konsultit eivät ole ainoa rahareikä firmoille, jotka haluavat sparrata pomojaan. Apua voi etsiä myös kursseista.

Management Institute of Finland (MIF) kuvailee nettisivuillaan olevansa ”koulutusalan innovatiivinen suunnannäyttäjä”. MIF:in liiketoimintajohtaja Tauno Taajamaan mielestä kaiken toiminnan, joka kehittää johtamista, pitäisi olla ”lähtökohtaisesti organisaatioiden ingresseissä”. Hän kirjoittaa sähköpostitse, että johtamiskoulutusta onkin aiempaa enemmän tarjolla.

Hyvä johtajakoulutus on hänen mukaansa ”sellaista, joka saa aikaan kehitystä johtajassa. Ajattelun muutosta, joka johtaa johtamiskäyttäytymisen muutokseen, joka johtaa organisaation muutokseen.”

MIF järjestää muun muassa johtamiseen ja esimiestyöhön liittyviä koulutuksia. ”Esimiestaidot käyttöön” –koulutus lupaa ”konkreettisia taitoja jokapäiväiseen esimies- ja johtamistyöhön sekä vuorovaikutustilanteisiin”. Viisipäiväisen kurssin hinta on 3 350 euroa (plus arvonlisävero, 24 prosenttia).

Lukemalla nousukiitoon?

Jos konsultin palkkaaminen tai kurssista maksaminen tuntuu liian riskibisnekseltä, voi paremmaksi pomoksi pyrkiä hankkimalla alan kirjallisuutta. Ihan halpaa ei sekään tosin ole.

Alma Talent (entinen Talentum) kustantaa kirjoja, jotka käsittelevät esimerkiksi juridiikkaa ja liiketaloutta. Alma Talentin sisältöpäällikkö Suvi Aalto sanoo, ettei johtamista käsittelevien kirjojen määrä valikoimassa ole viime aikoina kasvanut. Aika paljon niitä kuitenkin on: Alma Talentin valikoimiin kuuluu kirjoja kuten Etäjohtaminen, Strategisen hyvinvoinnin johtaminen, Syväoppimisesta syväjohtamiseen, Opas yksilölliseen motivointiin, Mielen johtaminen organisaatiossa ja Kutsumusjohtaja.

”Aina tulee uusia ja kiinnostavia kirjoja”, Suvi Aalto sanoo.

Kirjat on hänen mukaansa suunnattu johtajille, asiantuntijoille, esimiehille ja ihmisille jotka ovat kiinnostuneita itsensä ja työyhteisönsä kehittämisestä.

”Kirjojemme tarkoitus on herättää ajatuksia ja tarjota käytännön työkaluja ja -malleja työhön.”

Johtamista käsittelevien kirjojen hinta pyörii 40-70 euron tietämillä. Se ei ole Suvi Aallon mielestä liikaa.

”Jos ajattelee kirjasta saatua oppia, emme pidä niitä kalliina, ja pokkareitamme saa 15 euron hintaan.”

Juttua on muokattu 5.9. klo 17.55 korjaamalla liiketoimintajohtaja Tauno Taajamaan sukunimi oikeaan muotoon.

X