Korona leviää vaihto-opiskelijoiden keskuudessa – Miksi lyhyitä vaihtoja ei lopetettu jo viime vuonna?

Korona on pitänyt toisen asteen opiskelijat paikoin kotona jo joulukuun alusta lähtien. Samaan aikaan Suomessa on voinut pistäytyä ulkomailta vain viikkojen mittaisissa opiskelijavaihdoissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lyhyet opiskelijavaihdot ovat esimerkiksi vain muutamien viikkojen mittaisia intensiivikursseja. THL on suosittanut niiden keskeyttämistä.

Korona on pitänyt toisen asteen opiskelijat paikoin kotona jo joulukuun alusta lähtien. Samaan aikaan Suomessa on voinut pistäytyä ulkomailta vain viikkojen mittaisissa opiskelijavaihdoissa.
Teksti:
Milla Ollikainen

Korona on päässyt leviämään vaihto-opiskelijoiden keskuudessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositti 2. helmikuuta lyhytaikaisten opiskelijavaihtojen keskeyttämistä.

Suositus koskee sellaisia lukukautta lyhyempiä opiskelijavaihtoja, jotka voivat kestää esimerkiksi vain joitakin viikkoja. Niiden keskeyttämisestä on ilmoittanut THL:n suosituksen jälkeen ainakin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

THL perusteli suositusta sillä, että lyhyet vaihdot keskittyvät lähinnä sosiaaliseen kanssakäymiseen, mikä lisää tartuntariskiä.

Suosituksessa ehkä isoin uutinen on se, ettei tällaisia pikavaihtoja ole jo aiemmin keskeytetty. Esimerkiksi lukiolaiset laitettiin monin paikoin etäopetukseen jo joulukuun alussa, ja pääkaupunkiseudulla toisen asteen etäopetus jatkuu ainakin helmikuun loppuun asti.

Samaan aikaan Suomessa on kuitenkin siis voinut käydä kääntymässä muutaman viikon opiskelijavaihdossa.

Miten tämä on mahdollista?

”THL:llä ei ole ollut tietoa siitä, että osa oppilaitoksista on jatkanut lyhyiden opiskelijavaihto-ohjelmien toteuttamista EU:n sisällä riippumatta siitä, että epidemiatilanne on huomattavasti huonontunut EU:n alueella syksyn mittaan”, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen.

Salminen toteaa, että alle lukukauden mittaiset opiskelijavaihdot eivät ole tarkoituksenmukaisia tilanteessa, jossa karanteeni syö ison osan vaihtoajasta.

Opetusministeriön mukaan vaihto-opiskeluun puuttuminen tuli ajankohtaiseksi uusien, muun muassa opiskelijoiden juhlintaan liittyvien tartuntaryppäiden myötä. Uusia vaihto-opiskelijoita ei enää juurikaan tule, koska opiskelijavaihto ei täytä uusien matkustusrajoitusten kriteerejä välttämättömästä matkustamisesta.

Ministeriön mukaan on oppilaitosten omalla vastuulla, että matkustusrajoituksia noudatetaan.

Vaihto-opiskelijoihin korona on tarttunut maahantulon jälkeen

Helsinki tiedotti 4. helmikuuta 25 koronatartunnasta, jotka oli todettu ”lyhytaikaisilla” vaihto-opiskelijoilla. Tartunnat koskivat kuitenkin sellaisia opiskelijoita, jotka viettävät Suomessa koko kevään, eivät vain joitakin viikkoja.

Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo, että nyt tietoon tulleissa tapauksissa vaihto-opiskelijat ovat saaneet tartunnan maahantulonsa jälkeen.

”Nämä henkilöt on olleet hyvin vastuullisia siinä, että ovat hakeutuneet testiin, ja kehottaneet siihen myös lähikontaktejaan”, Isosomppi kiittelee.

Ulkomaalaisia vaihto-opiskelijoita on Helsingissä puolisen tuhatta. Helsingin yliopistoon on tullut tammikuun alussa parisataa uutta vaihto-opiskelijaa kevätlukukauden ajaksi. Yliopiston liikkuvuuspalveluiden päällikön Minna Koutaniemen mukaan vaihto-opiskelijoita on ohjeistettu koronan suhteen perusteellisesti.

”Suurin osa näistä opiskelijoista tulee kohteista, joissa koronatilanne on huomattavasti pahempi kuin Helsingissä, joten meidän oletuksemme on, että heille suojautumisen keinot ovat tuttuja. Moni heistä on sairastanut koronan, ennen kuin on saapunut Suomeen, ja moni on käynyt testissä lyhentääkseen karanteeniaikaansa. He ovat toimineet meidän näkökulmastanne vastuullisesti”, Koutaniemi sanoo.

Huolena on tartuntojen leviäminen opiskelijoiden keskuudessa, kun vaihto-opiskelijat on sijoitettu asumaan muiden opiskelijoiden kanssa samoihin kohteisiin. Nyt paljastuneet tartunnat on kuitenkin jäljitetty tapaamisiin ravintoloissa.

Lue myös: Tartuntaryppäiden jäljitystyö yllätti: ”Koronavirustauti voi oireilla näinkin epätyypillisesti” – Jos oireilet, hakeudu testeihin!

X