Koronakriisi havahdutti – näistä asioista Suomea kadehditaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Niclas Mäkelä / Otavamedia
Koronakriisi havahdutti meidät: Suomessa on monta asiaa, joista ulkomaalaiset voivat olla meille vain kateellisia, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Koronakriisi havahdutti meidät katsomaan ympärillemme: tämä Suomihan on hieno paikka asua. Uutiset maailmalta kertoivat eri maiden pahasta tartuntatilanteesta, poliisien kovista otteista ja niistä seuranneista hallitsemattomista mellakoista – hyvän asian varjolla syyllistyttiin taas uusiin rikoksiin. Rauhallisessa Suomessa on monta asiaa, joista ulkomaalaiset voivat olla meille vain kateellisia.

Turvallisuus. Kiitos verojen ja tunnollisten pitkäpinnaisten kansalaisten Suomi on yhteiskunta, jossa jopa kärkipoliitikot voivat liikkua rauhallisin mielin. Presidentti käy itse kaupassa ja pelaamassa pipolätkää tavallisten ihmisten joukossa. Se ei olisi mitenkään mahdollista suurvalloissa eikä monessa pienemmässäkään maassa.

Kun kansalaiset kohtaavat epäkohtia, he kyllä osoittavat mieltään, mutta enimmäkseen sosiaalisessa mediassa purnaten. Jos joku heittää mielenosoituskulkuiden lomassa pyörätelineen näyteikkunan läpi, on se jo etusivun uutinen. Suomi on hyvin rauhallinen maa. Vertailun vuoksi: kun Suomessa vietettiin juhannusviikonloppua, Chicagossa 102 ihmistä joutui ammutuksi ja heistä 14 sai surmansa.

Luonto. Olemme siihen kasvaneet, joten tätä pitää usein itsenstäänselvyytenä. Mutta kun irlantilaisvieras lausui liikuttuneena mökin tunnelmallisessa kesäyössä, että ymmärrättekö te suomalaiset miten ainutlaatuinen ja kaunis luonto teillä on, niin uskottavahan se on.

Luonto on Suomessa tavoitettavissa monimuotoisena jopa kaupunkialueilla. Kun Helsinki-Vantaalta nousee lentokoneella ilmaan, niin laajan metropolialueen sijaan näkyykin vain metsiä, järviä ja meri. Neljä vuodenaikaakin pitää vielä useimpina vuosina hyvin paikkansa. Koronakriisi sai monet perheet viettämään yhteistä aikaa luonnossa.

Koulutus. Ehkä tässäkin kuulee totuuden ulkomaalaisten suusta. Suomessa jopa kadulla notkuva puliveivari osaa niin hyvin englantia, että pystyy auttamaan eksynyttä turistia.

Jopa kadulla notkuva puliveivari osaa englantia.

Suomi on maa, johon urheilutähdet palaavat rahakkaiden ammattilaisvuosien jälkeen nimenomaan lasten koulunkäynnin ansiosta. Asiaan liittyy myös turvallisuus. Täällä alakouluikäiset voivat ajaa pyörällä itse opinahjoon, kun monessa muussa maassa kuskaamiseen tarvitaan auto, jonka ovet pidetään visusti lukossa liikennevaloihin pysähdyttäessä.

Suomen etuihin laskettakoon myös pitkät perhevapaat. Niistä pääsen itsekin nauttimaan, kun vietän nyt muutaman viikon isyyslomalla.

Lue myös: Suomi takaisin suomalaisille – sana kerrallaan

X