”Puretaan kertyneet halaus- ja kiitosvarastot myös auttajiin, kun koronakriisi on ohi”

”Tämän kriisin sankareita ja veteraaneja tulevat olemaan hoitajat, lääkärit ja muut auttajat. Jos koronaepidemiassa on jotain hyvää, niin toivottavasti ainakin heidän arvostuksensa nouseminen”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Tämän kriisin sankareita ja veteraaneja tulevat olemaan hoitajat, lääkärit ja muut auttajat. Jos koronaepidemiassa on jotain hyvää, niin toivottavasti ainakin heidän arvostuksensa nouseminen", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Kun tämä koronakriisi on ohi, niin sitten minä aloitan paikallisten pienyrittäjien palveluiden ostamisen, läheisten tapaamiset ilman kännykän vilkuilua, kuuntelun, auttamisen ja kaikella tapaa hyvän jakamisen. Elämme aikoja, jolloin nämä erilaiset ”sitten kun” -lupaukset saattavat viimeinkin toteutua.

Samalla kun pörssikurssit ovat laskeneet, on inhimillisyyden arvo noussut huippuunsa. Yli 70-vuotiaat on ohjeistettu kotiin karanteenimaisiin olosuhteisiin. Uusimaa on eristetty muusta Suomesta.

Fyysinen yhteydenpito sukulaisiin ja muihin läheisiin on katkennut. Kun läheisyys on kiellettyä, ovat ihmiset auttavaisempia kuin koskaan. Jopa täysin tuntemattomat tarjoavat varttuneemmille apua esimerkiksi kauppareissujen tekemiseen.

Yksin asuva saattaa olla nyt yksinäisempi kuin koskaan

Rajoitustoimenpiteet ovat myös lisänneet yhteiseloa. Koulut ovat siirtyneet etäopetukseen, työpaikat etätöihin ja päiväkodeistakin ollaan kotona. Elämme erikoisia aikoja.

Yksin asuvat saattavat olla yksinäisempiä kuin koskaan ja samalla moni ruuhkavuosia elävä vanhempi toivoo, että saisi olla edes pienen hetken rauhassa yksin.

Suomalaiset ovat selvinneet paljon kovemmistakin poikkeusoloista. Pieniä marginaaleja esimerkiksi sota-aikoihin voi yhä löytää arjesta. Kun rintamalla lastoitettiin murtuneita raajoja paukkupakkasessa, äsken täällä lämpimässä kodissa 4-vuotiasta harmitti kovasti kesken syömisen katkennut banaani. Onneksi sain tuettua sen takaisin pystyyn mehupillillä. Tai kun lasten mummola on nyt jäänyt rajan taakse Karjalan sijasta Urjalaan, aina voi ottaa videopuhelun ikävää helpottamaan ja lähettää piirustuksia postitse.

Koronakriisi nostaa sankarit esiin

Tämän kriisin sankareita ja veteraaneja tulevat olemaan hoitajat, lääkärit ja muut auttajat. Olemme saaneet vuosia kuulla, miten he ovat kärsineet vaikeista asiakkaista ja jopa väkivallan uhasta työpaikoillaan. Jos koronaepidemiassa on jotain hyvää, niin toivottavasti ainakin heidän arvostuksensa nouseminen.

Kun kriisin jälkeen saamme luvan taas syleillä läheisiämme, muistetaan jakaa hyvää myös tuntemattomille – erityisesti niille, jotka ovat eniten meitä näiden vaikeuksien yli kantaneet. Vaikka sen muistaminen arjessa on joskus vaikeaa, niin kiittäminen antaa varmasti enemmän voimia kuin vie sitä.

Kiitos kaikille teille, jotka autatte.

Koronakriisi on muuttanut terveydenhuollon arjen.

Koronakriisi on muuttanut terveydenhuollon arjen. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Lue myös: Psykologi: Koronaepidemian aikana tapahtuu hyvääkin – Karanteenissa perhe voi löytää kiireisen arjen murentaman yhteyden: ”Tästä voi tulla ihaniakin kohtaloita”

X