Koronakriisi ajoi yrittäjät pinteeseen – Pitopalveluyrittäjä Anna Kankare: ”Tilauksia perutaan koko ajan”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Anna Kankare valmistaa Piparminttutaivas-yrityksessään kakkuja ja leivonnaisia lähinnä sukujuhliin, syntymäpäiville ja lastenkutsuille.
Anna Kankare valmistaa Piparminttutaivas-yrityksessään kakkuja ja leivonnaisia lähinnä sukujuhliin, syntymäpäiville ja lastenkutsuille. © Anne Kankare
Yritykset ovat talousongelmissa koronaviruksen takia. Huittislainen pitopalveluyrittäjä Anna Kankare pelkää yhden naisen yrityksensä menevän pahimmillaan nurin, jos pienyritykset eivät saa apua.

Huittisissa sijaitsevassa Piparminttutaivas-yrityksessä on hiljaista. Koronakriisi on näkyy yrittäjän arjessa. Silloinkin kun viestejä saapuu, ne ovat lähinnä tilausten peruutuksia.

Jo noin puolet kevään tilauksista on peruttu.

”Ihmiset ovat odottaneet, mitä tapahtuu. Nyt on herätty tähän tilanteeseen. Tilausten peruutuksia satelee koko ajan, koska ihmiset pelkäävät eivätkä sen takia halua kokoontua juhlimaan”, pitopalveluyrittäjä Anna Kankare sanoo.

Juhlia, kokouksia ja kursseja siirretään ja perutaan kokonaan koronan pelossa.

Juhlia, kokouksia ja kursseja siirretään ja perutaan kokonaan koronan pelossa. © Anna Kankare

Koronakriisi saa ihmiset perumaan juhlat, kokoukset ja koulutukset

Anne Kankare valmistaa kakkuja ja leivonnaisia lähinnä sukujuhliin, syntymäpäiville ja lastenkutsuille. Lisäksi hän valmistaa myös ruokaa kokouksiin ja koulutuksiin.

”En tiedä, jättävätkö ihmiset kokonaan juhlimatta esimerkiksi ristiäiset ja nimiäiset, vai siirretäänkö niitä. Nyt jos ihmisiä olisi tulossa enemmän ympäri Suomea, juhlia perutaan”, Kankare sanoo.

Sekä juhlia että kokouksia ja kursseja siirretään ja perutaan kokonaan koronan pelossa. Osa kokouksista pidetään etänä, jolloin tarjoiltavia ei myöskään tilata.

Yrittäjä Anne Kankare on huolissaan yrityksensä tulevaisuudesta.

Yrittäjä Anna Kankare on joutunut siirtämään jo omien laskujensa eräpäiviä. © Anna Kankare

Maksut jäihin – pienyrittäjä odottaa valtiolta väliintuloa

Vuodesta 2014 asti toiminut Piparminttutaivas-yritys on monien muiden pitopalveluyritysten tapaan talousvaikeuksissa, sillä maaliskuun alusta asti tilauksia on ollut tavallista vähemmän ja vähätkin tilaukset meinaavat huventua nyt käsistä peruuttamisten takia.

Anne Kankare joutuu siirtämään omien laskujensa eräpäiviä, sillä tulot ovat ehtyneet. Toimitilan vuokra, yrityslaina, sähkö, vakuutukset ja yrittäjän eläkemaksu on silti pakko maksaa – vaikkei tuloja olekaan.

Kankare odottaa Suomen valtiolta väliintuloa, etteivät hänen yrityksensä kaltaiset tuhannet pienyritykset mene pelkän koronaviruksen takia konkurssiin.

”Toivon, että tästä selvitään ja keksitään joku ratkaisu. Suomen Yrittäjien ehdotus, että yrittäjien eläkemaksuja ei tarvitsisi nyt maksaa, kuulosti fiksulta. Ne maksut ovat isoja, ja eläkkeet pitää maksaa vaikkei olisi edes tuloja”, Kankare sanoo.

Yrittäjillä on vaikeaa monella alalla

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula kertoo, että koronavirus vaikuttaa merkittävällä tavalla hyvin monen alan yritysten toimintaedellytyksiin, koska ihmiset eristäytyvät koteihinsa, tilauksia ja tapahtumia perutaan eikä teollisuuden komponentteja saada lentorahtien vaikeuksien takia entiseen tapaan perille.

Hän pelkää yritysten lomautuksia ja irtisanomisia.

”Päättäjien pitäisi nyt varmistaa, että elinkelpoisia yrityksiä ei mene tämän sokin takia nurin”, Janne Makkula sanoo.

Mille aloille koronakriisi vaikuttaa eniten?

”Lentoliikenne on yksi keskeinen yritystoiminta isoista yrityksistä. Mutta koronan vaikutukset näkyvät laajasti läpi toimialojen. Esimerkiksi kuluttajaliiketoiminta ja matkailu kärsivät paljon”, Makkula sanoo.

Talousvaikeuksissa olevat yrittäjät voivat olla yhteydessä Ely-keskusten Talousapu-neuvontapalveluun numerossa 029-5024880.

Lue myös: Näin koronaan sairastunut Jouni kuvailee kovia ja aaltomaisia oireitaan: ”Tuntuu kuin joku heittelisi keilapalloa pään sisällä”

Pahoittelut. Tämä lomake ei ole enää saatavilla.

X