Kilpailu koronarokotteen kehittämisestä voi muuttaa supervaltojen voimasuhteita - Tutkija arvioi, mitä Kiinan voitosta seuraisi: ”Taloudellinen riippuvaisuus olisi pelottavaa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kilpailu koronavirusrokotteen valmistumisesta kiristyy ympäri maailmaa.

Teksti:
Petri Jääskeläinen

Koronaviruksen pysäyttäminen ajaa supervaltojen lääketeollisuuden kamppailemaan aikaa vastaan, kaikkien yrittäessä saada toimivan rokotteen valmiiksi ennen kilpailijoita. Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat käyvät kamppailua siitä, kuka onnistuu pysäyttämään viruksen omalla tuotteellaan.

Venäjä väittää kehittäneensä rokotteen, jonka avulla koronavirus voitaisiin pysäyttää. Presidentti Vladimir Putinin tyttären kerrotaan jo saaneen sen.

Yhdysvallat on solminut biotekniikkayritys Modernan kanssa miljardisopimuksen uudesta koronavirusrokotteesta, jonka toivotaan valmistuvan ennen marraskuun vaaleja.

Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö Astra Zenecan yhteistyössä kehittämä rokote on eräs lupaavimmilta vaikuttaneista yrittäjistä. Sen laaja testaaminen Yhdysvalloissa käynnistettiin heinäkuussa.

Euroopassa seurataan tiiviisti Oxfordin rokotteen kehittämistä. 13. kesäkuuta Saksa, Ranska, Italia ja Hollanti julkistivat esiostosopimuksen, jolla ne sitoutuvat ostamaan satojen miljoonien erän Oxfordin rokotetta, jos se osoittautuu toimivaksi ja turvalliseksi. Nelikko lupaa, että rokotteet on tarkoitus jakaa EU-maiden kesken ”väestön koon mukaan”.

Koronarokotekilpailu vaikuttaa merkittävästi supervaltojen suhteisiin. Monet maat ovat esimerkiksi syyttäneet Venäjän hakkeroineen muiden rokotetutkimuksia pärjätäkseen kilpailussa.

Myös Kiina on mukana kilpailussa edelleen. Heinäkuussa maa uskoi rokotteensa valmistuvan vuoden loppuun mennessä.

Rokotteensa ensimmäisenä markkinoille saava valtio saa samalla mahdollisuuden muiden painostamiseen. Toimivan rokotteen kehittäminen voikin hyvin muuttaa supervaltojen välistä voimatasapainoa.

Toimiva rokote voisi parantaa Kiinan koronaviruksen rikkomaa mainetta

Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Matti Puranen pitäisi Kiinan voittoa rokotekilpailussa merkittävänä, vaikka virustilanne maassa ei olekaan tällä hetkellä erityisen paha.

”Kiina on riippuvainen muun maailman taloudellisista koneistoista, joten maa hyötyisi toimivasta rokotteesta. Kiinaa ei tietääkseni tunneta hyväntekeväisyydestä, jossa rokote jaettaisiin avoimesti joka suuntaan, mutta se voisi paikata tämän kevään aiheuttamaa tuhoa maan arvovallalle”, Puranen sanoo.

Kevään tapahtumat ovat romuttaneet maan mainetta kaikkialla maailmassa, joten toimiva rokote saattaisi pelastaa tilannetta hieman. Puranen ei kuitenkaan usko rokotekilpailun voittoon.

”En usko, että esimerkiksi Suomessa tai muissa kehittyneissä yhteiskunnassa välttämättä käytettäisiin Kiinassa tehtyä rokotetta ainakaan aluksi. Suomessa Made in China ei ole yleensä laadun tae”, Puranen sanoo.

Kiina voisi painostaa muuta maailmaa rokotteellaan

Kiinan presidentti Xi Jinping vakuutti toukokuussa, että maassa kehitettävä rokote olisi valmistuttuaan kaikkien saatavilla, sillä se on yhteinen etu. Puranen ei ole havainnut Kiinan lupaavan rokotetta maailman käyttöön hyvää hyvyyttään.

”Maa on kovaan ääneen koettanut esittää itsensä koronaviruksen ykköstaistelijana. Suhteessa puheen ja propagandan määrään avun määrä on ollut aika vähäistä. Suhtautuisin presidentin lupauksiin varauksella”, Puranen sanoo.

On mahdollista, että toimivaa rokotetta käytettäisiin taloudellisena painostuskeinona muita maita vastaan. Tämä voisi pakottaa muuta maailmaa hyväksymään Kiinaa ihmisoikeusrikkomukset tai muun epäeettisen toiminnan saadakseen rokotteen käyttöönsä.

Esimerkiksi Kiinan keskitysleireille toimittamat uiguurit ja Suomessakin harjoitettu pakolaisvakoilu ovat saaneet ihmisiä kiinnittämään lisää huomiota Kiinan toimintatapoihin.

Puranen uskoo, että rokotteen jakeluun liittyisi riippuvuuksia, joita Kiina käyttää jo nyt hyväkseen.

”Taloudellinen riippuvaisuus rokoteasiassa olisi pelottavaa, ja se todennäköisesti jarruttaa intoa antautua kiinalaisen rokotteen armoille. Kiina on käyttänyt tällaisia riippuvuuksia aiemminkin hyväkseen, eikä ole mitään syytä olettaa, ettei niin tehtäisi tässäkin tilanteessa”, Puranen sanoo.

Puranen uskoo myös, että valtaosa kehittyneestä maailmasta ottaisi joka tapauksessa mieluummin yhdysvaltalaisen kuin kiinalaisen rokotteen, sillä luottamus siihen olisi suurempi kuin kiinalaiseen.

Lue myös: Suomalaistutkijoiden yllättävä löytö: Hajuerotteluun koulutettu koira haistaa koronan

X