Koronapotilaat täyttävät sairaalavuoteet, muu terveydenhoito on taas lähes pysähdyksissä – Johtajaylilääkäri: ”Hoitojonoja on väkisinkin muodostunut”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koronavirus leviää yhä. Koronaepidemian aikana Suomessa on raportoitu tähän mennessä lähes 2900 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Kuvan koronapotilasta hoidettiin tehohoidossa Seinäjoen keskussairaalassa joulukuussa 2021.
Koronaepidemian aikana Suomessa on raportoitu tähän mennessä lähes 2900 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Kuvan koronapotilasta hoidettiin tehohoidossa Seinäjoen keskussairaalassa joulukuussa 2021. © Heikki Saukkomaa/LK
Koronaviruksen vuoksi hoidettavat potilaat täyttävät sairaaloiden vuodeosastot. Tarttuvampi omikron-virusmuunnos leviää nopeasti ja pitää jo ennestään tiukilla olleen terveydenhoidon veitsenterällä.

Koronavirustuntojen ehkäisemiseksi asetetuista rajoituksista luovuttiin maaliskuun alussa. Nyt lievempi mutta tarttuvampi omikron-virusmuunnos leviää nopeasti. Tällä hetkellä lähes joka toinen virallisessa testissä testattu saa positiivisen tuloksen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos joutui peruuttamaan aikeissaan luopua maskisuosituksen helpottamisesta. Maanantaina 21. maaliskuuta keskeiset asiantuntijat kokoontuivat pohtimaan neljänsien rokotusannosten antamista. Rokotteet ovatkin suojanneet hyvin taudin vaikealta muodolta.

Heikoimpien suojeleminen on nyt kansalaisten käsissä –ja naamalla. Maski estää edelleen viruksen leviämistä.

Lähi- ja sairaanhoitajia suuresti kuormittava tilanne on jatkunut jo kaksi vuotta. Alan palkkaneuvottelut ovat jumissa, ja huhtikuun alussa saattaa alkaa kahden viikon lakko.

Lue myös: Melanoomat jää diagnosoimatta ja kansansairaudet jylläävät – Ministeri Aki Lindén: ”Kymmenet tuhannet ihmiset eivät näy missään jonoissa”

Normaali leikkaustoiminta pysähdyksissä

Päijät-Hämeen tautitilanne kuvastaa hyvin koko Suomen tilannetta. Perjantaina 18. maaliskuuta Päijät-Hämeessä oli 32 koronapotilasta sairaalahoidossa. Tilanne oli helpottunut alkuviikosta kymmenellä potilaalla.

”Kolmekymmentä on edelleen todella iso määrä, jos ajattelee epidemian yleistä kulkua ja vaiheita”, sanoo johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

Koronapotilaiden suuri määrä vaikuttaakin paljon keskussairaalan muuhun hoitoon. Käytännössä suuri osa normaalista vuodeosastoa tarvitsevasta leikkaustoiminnasta on pysähdyksissä.

”Hoitojonoja on väkisinkin muodostunut viime aikoina. Pyrimme purkamaan niitä, mutta se on selvästi haasteellista, kun meillä on näin paljon koronatartuntoja alueella edelleen”, Nieminen sanoo.

Suhteessa tartuntamääriin kuolleisuus on vähäisempää kuin epidemian aiemmissa kasvuvaiheissa. Kuolleiden määrä on silti kasvanut vauhdilla. Niiden kokonaismäärä on Päijät-Hämeessä tuplaantunut reilussa kuukaudessa. Kuolleet ovat olleet pääasiassa iäkkäitä ihmisiä.

Koronan ilmaantuvuusluku alueella on jo 1 940 tartuntaa sataatuhatta henkeä kohden. Tehohoidon tarve on onneksi vähäistä, ja osastohoidon kesto verrattain lyhyttä.

”Koronapotilaat ovat tällä hetkellä vuodeosastohoidossa noin viikon. Tehohoitoon joutuneiden hoito kestää huomattavasti kauemmin.”

Hoitajien lakko lisäisi hoidon peruuntumisia

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutettujen ammattijärjestön mahdollinen lakko vaikuttaisi myös Päijät-Hämeen keskussairaalaan.

”On selvä, että sairaanhoitajien mahdollinen lakko vaikuttaisi paljonkin sairaalan toimintaan. Silloin joudutaan perumaan erittäin paljon hoitoa. Toisaalta tällaisen lakon järjestelyssä huomioidaan tietyt välttämättä annettavat hoidot.”

Lue myös: Ministeri Mika Lintilä jakoi koronatukea yrityksille – Hoitajatytär Netta on pohtinut alanvaihtoa: ”Rahaa olisivat ansainneet myös hoitajat”

Mika ja Netta Lintilä

Korona mullisti sekä elinkeinoministeri Mika Lintilän että hänen kolmivuorotyötä sairaan­hoitajana tekevän tyttärensä Netta Lintilän arkea. © Vessi Hämäläinen

X