Koronavirus on erityisen vaarallinen vanhuksille – Miten ikäihmiset voivat suojautua tartunnalta?

Koronavirus eli COVID-19 on vaarallinen erityisesti ikäihmisille. Koronavirukseen kuolleet ovat tähän asti olleet useimmiten vanhuksia tai perussairauksista, kuten sydänsairauksista tai diabeteksesta, kärsiviä ihmisiä.
WHO:n tutkimuksen mukaan yli 80-vuotiailla on 14 prosentin todennäköisyys kuolla koronavirukseen, yli 70-vuotiailla prosenttiluku on 8. Myös yli 60-vuotiailla on hieman keskimääräistä korkeampi todennäköisyys koronaviruksen aiheuttamaan kuolemaan.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jussi Sane vahvistaa Seuralle, että koronavirus on tähän asti osoittautunut melko harmittomaksi lapsilla ja nuorilla aikuisilla, mutta vanhusväestölle riskit ovat suuremmat.
”Tämä on tyypillistä monenlaisille tartuntataudeille, muun muassa influenssalle. Yli 80-vuotiailla sairastumisriskit ovat ylipäätään korkeammat”, Jussi Sane sanoo.
Sairaana ei saa vierailla
Ikäihmisiä Jussi Sane neuvoo pitämään huolta käsihygieniasta koronavirukselta ja muilta taudeilta välttääkseen taudit. Myös vanhusten ja riskiryhmiin kuuluvien läheisten toimilla on merkitystä.
”Korostaisin, että koronavirukseen sairastuneiden tai tautia epäilevien ei tule ollenkaan vierailla iäkkäiden ihmisten luona. Kuten missä tahansa flunssassa kanssakäymistä sairaana on hyvä välttää ja minimoida näin tartuntariskiä. Käsihygienia on tässä keskeistä, muissa erityistoimissa palvelutalot ovat avainasemassa. Hoitolaitoksilla pitäisi olla joka vuodelle suunnitelmat influenssaepidemiaan varautumisesta, joten koronavirus ei ole sinänsä täysin uudenlainen asia.”
Influenssaan kuolee Suomessa vuosittain satoja ihmisiä, joista iso osa on vanhuksia. Tällä hetkellä on Sanen mukaan vielä vaikea arvioida, kuinka moni suomalainen lopulta saa tartunnan tai sairastuu koronaan, mikäli epidemia leviää laajemmin.

Koronavirukseen sairastuneen tai tautia epäilevän pitää välttää vierailua vanhempien ihmisten luona. © ISTOCK
Työnantaja valvoo ohjeiden noudattamista
THL:n Iäkkäät, vammaiset toimintakyky -yksikön ylilääkäri Matti Mäkelä kertoo, että THL ei ole luonut erityisohjeita tartuntatautien välttämiseksi vanhuksille tai muille ikäryhmille.
Mäkelä muistuttaa, että mikä tahansa flunssa ei ole koronavirus.
”Tiedetään, että taudit tarttuvat herkemmin iäkkäisiin ihmisiin ja aiheuttavat heissä myös herkemmin vakavia seuraamuksia. Toisaalta iäkkäät ihmiset, varsinkin heikossa kunnossa olevat, liikkuvat vähemmän kuin nuoremmat, joten tartunnan todennäköisyys on pienempi”, Matti Mäkelä sanoo.
Yleiset ohjeet koskevat kaikkia: huolellisella käsien saippuapesulla ja käsidesin käytöllä ehkäistään virusten ja bakteerien leviämistä. Jos saa koronavirukseen liittyviä oireita (kuumetta, hengenahdistusta, yskää, lihassärkyä ja väsymystä) ja epäilee tartunnasta, pitää olla ensin puhelinyhteydessä sairaalaan. Tietoa saa myös valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta numerosta 0295 535 535.
THL ei ole koskaan kehottanut riskiryhmiä ja iäkkäitä ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa tartuntatautien välttämiseksi, eikä Matti Mäkelä usko, että suomalaisten yksilön vapauteen puututaan koronaviruksenkaan kohdalla.
Sen sijaan THL on luonut tartuntatautien varalta ohjeita muun muassa palvelukodeille, jotta ne voivat omalla toiminnallaan pyrkiä estämään tautien leviämistä. Mäkelän mukaan systeemi toimii kohtalaisen hyvin.
”Kaikki sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavat organisaatiot ovat käyttäneet hyödyksi THL:n ohjeita ohjatessaan henkilöstöään hyvien käytäntöjen leviämiseen. Työnantaja vastaa, että henkilökunta osaa toimia ja käyttää THL:n ohjeita. Tämä toimii kohtalaisen hyvin.”
Lue myös: Tarttuuko koronavirus helposti junassa? Näin vastaa ja neuvoo asiantuntija
Pahoittelut. Tämä lomake ei ole enää saatavilla.