Koronavirus tuli jäädäkseen – Ylilääkäri Asko Järvisen mukaan rokotuksilla ja varotoimenpiteillä yhteiskunta selviää vähitellen normaalimpaa kohti

Koronaohjeiden vaihtelevuus ja omikron-variantin nopeus aiheuttavat päänvaivaa. Vanhuksia ei ole syytä sulkea koteihinsa, mutta tilanne kaikkinensa edellyttää yhä suojautumista ja ihmisten omaa vastuuta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

KKoronavirus on omikronin myötä tullut ylilääkäri Asko Järvisen mukaan jäädäkseen, ja uusia varianttejakin varmasti nähdään.

Koronaohjeiden vaihtelevuus ja omikron-variantin nopeus aiheuttavat päänvaivaa. Vanhuksia ei ole syytä sulkea koteihinsa, mutta tilanne kaikkinensa edellyttää yhä suojautumista ja ihmisten omaa vastuuta.
Teksti:
Jukka Hiiro

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin infektiotautien ylilääkärin Asko Järvisen mukaan koronavirus on tullut jäädäkseen, mutta rokotuksilla ja varotoimenpiteillä yhteiskunta selviää vähitellen normaalimpaa kohti.

Mistä tavallisen ihmisen kannattaa katsoa omat voimassa olevat alueelliset rajoitukset, kun vaihtelevuutta tuntuu kovasti olevan?

”Rajoitukset löytyvät sairaanhoitopiirien tai kuntien nettisivuilta. Tällä hetkellä kuntien nettisivuilta kannattaa katsoa ne ohjeet, koska tässä on huomattavaa vaihtelua tilanteessa ja ohjeissa eri alueiden kesken.”

Pandemian alkuvaiheessa riskiryhmään kuuluvat vanhukset suljettiin käytännössä koteihinsa, olisiko tämä yhä hyödyllistä?

”Sitähän kritisoitiin alkuvaiheessakin. Toki jos nyt on kotona, niin tartunnan riski on pienempi, kun välttää kaikkia perheen ulkopuolisia kontakteja, niin kuin meidän pitäisi tehdä tällä hetkellä. Ehkä osittain oman itsemme, mutta ehkä ennen kaikkea yhteiskunnan ja terveydenhuollon kantokyvyn kannalta.

Tauti ei kuitenkaan katoa, joten vähitellen ja maskilla suojautuneena myös riskiryhmäläisten kannattaa alkaa elää normaalimmin, viimeistään kun kolmas rokoteannos on saatu ja tautitilanne alkaa helpottaa.”

Mikä käsitys on tällä hetkellä rokotusten toimivuudesta?

”Tämänhetkinen käsitys on se, että se kolmas rokote antaa noin 50 prosenttisen suojan tartunnalta, ja oireiselta taudilta. Mutta se tehostaa kyllä selkeästi suojaa vaikealta taudilta, mikä on tärkeää. Me emme voi rokotuksilla tätä tautia hävittää.”

Miten näet koulujen ja päiväkotien osalta sen, että ne pidetään auki?

”Koulujen ja päiväkotien auki ollessa siellä toki tulee tartuntoja, mutta tiedämme niiden syntyvän enemmän lasten tiiviimmässä kaveripiirissä ennemmin kuin luokkahuoneessa. Kun virusta ei yhteiskunnasta saada poistettua, ei ole näköpiirissä selkeää ajankohtaa, jolloin mahdollinen etäkoulu voitaisiin lopettaa – tulisiko sen olla sitten pysyvää?”

Miten näet kehitteillä olevan nenäsuihkeen, joka estää limakalvojen kautta tartunnan uudella tavalla?

”On mielenkiintoista, että tämmöinen voisi olla, mutta miten sen kanssa sitten toimittaisiin?

Jos virus jää tänne pyörimään, niin kaikkien pitäisi käyttää sitä joka aamu, kun jonnekin ovat lähdössä. Jos se saadaan kliiniseen käyttöön esimerkiksi kahden vuoden kuluttua, niin onko sille siinä vaiheessa enää käyttöä?”

Milloin uskot, että tilanne alkaa tasaantumaan?

”Kukaan ei tiedä, se täytyy heti sanoa. Me voimme katsoa Iso-Britanniaa tai Tanskaa, jossa tartuntaluvut ovat tasaantumassa.

Jos katsomme Husin tilannetta viime viikoilta, niin sairaalapotilasmäärissä on vaihtelua eikä selkeää nousutrendiä voi enää nähdä. Optimisti voisi kuvitella, että meillä Husissakin on sairaalahoidon katto jo saavutettu. Tämä voi olla kuitenkin hyvin ennenaikaista sanoa näin.”

Lue myös: Variantteja jo tuhansia – Husin ylilääkäri Asko Järvinen: ”Virus jää meidän kiusaksi ja yhdeksi hengitystieinfektion aiheuttajaksi”

Ylilääkäri Asko Järvinen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkärin Asko Järvisen mukaan Suomen koronastrategia on auttamatta vanhentunut. Myös koronapassi on nykyisellään epäreilu. © Lehtikuva

X