Koronavirustartuntoja on todettu eläintarhojen iäkkäillä kissapedoilla Ruotsissa ja Virossa – Tutkimus listaa myös nämä lemmikkieläimet virukselle erityisen alttiiksi
Koronavirustartunnoista on raportoitu villieläimillä ja lemmikeillä myös Euroopassa. Koronaan sairastunut 17-vuotias Natasja-tiikeri lopetettiin Ruotsissa tammikuussa.
Eläinten koronavirustartuntoja ovat useissa tapauksissa kantaneet iäkkäämmät eläimet. Esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa eläintarhoissa tartunnan saivat 17-vuotiaat kissapedot, Saksassa tartunnan sai 17-vuotias kotikissa.
”Eläinten vastustuskyky voi heikentyä iän myötä. Kuten ihmisillä, myös vanhemmilla eläimillä voi olla jo muita sairauksia”, kertoo Ruokaviraston virologian yksikön johtaja ja professori Tuija Gadd.
Boråsin eläintarhassa Ruotsissa koronatartuntoja on todettu sekä tiikerillä että leijonilla. Epäillään, että kissapedot saivat tartunnan eläintarhan työntekijöiltä. COVID-19-taudin ei uskota tarttuvan eläimestä ihmiseen:
”Maailmalla ei ole toistaiseksi raportoitu tapauksesta, jossa kissa olisi tartuttanut ihmisen”, Ruotsin valtion eläinlääketieteen laitoksen tutkija Karl Ståhl totesi SVT:n haastattelussa.
Koronavirustartuntoja voivat saada erityisesti kissat, hamsterit, kanit ja fretit
Lemmikkieläinten koronavirustartuntoja käsittelevän tuoreen tutkimuksen mukaan kissat, hamsterit, kanit ja fretit ovat erityisen alttiita COVID-19-taudille. Koirien näytteissä ei ole havaittu tartuntakykyistä virusta, eikä siten myöskään jatkotartuntoja.
”Kissoilla on koiria sopivammat reseptorit tämän viruksen tarttumiselle hengitysteissä”, Tuija Gadd sanoo.
Ruokaviraston mukaan COVID-19-taudin tarttuminen ihmisistä lemmikkieläimiin on erittäin harvinaista ja vaatii pitkäaikaisen lähikontaktin. Varautuminen on kuitenkin viisasta.
Suolisto-oireet voivat paljastaa lemmikin koronaviruksen
Lemmikin koronaoireisiin kuuluvat hengitystieoireet sekä ruoansulatuskanavan oireet, kuten oksentelu ja ripuli.
Suomessa kiertää myös muita hengitystieoireita aiheuttavia viruksia ja bakteereita, joten kyse ei ole välttämättä koronaviruksesta. Viruksen siirtyminen lemmikkiin vaatii pitkäaikaisen lähikontaktin sairastuneen kanssa, mikäli lemmikkitalouden ihmiset ovat kaikki terveitä, eläimen hengitysoireet eivät todennäköisesti liity virukseen.
Useilla eläinlajeilla, myös lemmikkieläimillä on omia koronaviruksia, joita ei pidä sekoittaa ihmiseen tarttuvaan COVID-19-virukseen.
Koirilla on löydetty kahta koronavirusta, niistä aiheuttaa suolisto-oireita ja toinen puolestaan hengitystieoireita. Kissoilla koronavirus aiheuttaa suolisto-oireita, pahimmillaan tarttuvaa vatsakalvontulehdusta.
Jos saat itse koronaviruksen, toimi lemmikin kanssa näin:
- Mikäli sinulla on koronavirus ja myös eläimellä on koronavirukseen viittaavia oireita, on hyvä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Lemmikin koronaoireisiin kuuluvat hengitysoireiden lisäksi ruuansulatuskanavan oireet, kuten oksentelu ja ripuli.
- Sekä omasta että lemmikin koronaviruksesta tai sen epäilystä on mainittava eläinlääkärille etukäteen, jotta vastaanotolla voidaan tehdä tarvittavat suojatoimet.
- Sairaana olevan omistajan ei pidä viedä lemmikkiään vastaanotolle itse.
- Koronaviruspotilaan pitää rajoittaa lemmikkien tarpeetonta koskettamista. Erityisesti tulee välttää läheistä kontaktia, kuten eläinten suukottelua.
- Sairastuneen omistajan pitää pestä kätensä huolellisesti ennen eläinten ruoan käsittelyä, eikä hänen ei tule jakaa omaa ruokaansa lemmikkinsä kanssa.
- Sairastuneen kissat tulee myös pitää sisätiloissa eristää muista eläimistä.
Lähde: Ruokavirasto