Korttikampanja kannustaa kiittämään sotaveteraaneja – Näin suomalaiset ovat kiittäneet

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Postin korttikampanja kannustaa lähettämään kiitokset sotaveteraaneille. © COLOURBOX
Postin korttikampanja vie suomalaisten kiitokset sotaveteraaneille. Miten suomalaiset kiittävät itsenäisyyden sankareita?

”Hyvä veteraani!

Halusin kirjoittaa Teille ja kertoa, kuinka paljon arvotan Suomen hyväksi tekemäänne työtä.

Toivotan Teille hyvää ja ainutlaatuista Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäivää sekä onnellista joulun aikaa!”

Näin kirjoittaa Mira pyöreällä nuoren naisen käsialalla. Korttiin on painettu naivistinen hiihtäjä talvimaisemaan. Kortti on osa Postin ja veteraaniliiton nyt kolmatta kertaa kaikille suomalaisille suunnattua korttikampanjaa, jossa ihmiset voivat kiittää veteraaneja helposti ja mieleenpainuvasti postikortilla.

Liiketoiminnan johtaja Laura Luoma kertoo, kuinka idea Postissa syntyi. Vuonna 2014 Linnan juhlissa tutuksi tullut sotaveteraani Hannes Hynönen sai tv-esiintymisiensä jälkeen runsaasti postikortteja, joissa kiitetiin ja kannustettiin 101-vuotaista. Hyvönen oli onnesta ymmyrkäinen, ja Postissa päätettiin toteuttaa korttikampanja, jossa muutkin sotiemme sankarit saisivat osakseen pienen palan iloa.

”Kaikki heistä ansaitsevat kiitokset. Korttikampanjan tuntui hyvältä idealta siksikin, että sekä lähettäjä ja vastaanottaja saavat hyvän olon”, Luoma kertoo.

Kortin voi lähettää nimettömänä, mutta toki sen voi allekirjoittaakin. Seura sai luettavakseen kasan jo lähetettyjä kortteja.Siniselle pohjalle painettu ruusu välittää Sadun ja Elmerin kiitokset eteenpäin:

”Mitkään sanat eivät riitä kertomaan siitä, kuinka onnekkaita olemmekaan saadessamme syntyä ja elää itsenäisessä valtiossa.

Sydämellinen kiitos Teille siitä, että olette taistelleet tärkeän asian puolesta.”

Posti toimitti Ollille kortin

Viime itsenäisyyspäivän kampanjassa suomalaiset lähettivät veteraaneille 25 000 arvostavaa ja ilahduttavaa tervehdystä. Yksi kortin saaneista oli 98-vuotias sotaveteraani Olli Vuorio.

”Oli hienoa saada se kortti täysin tuntemattomalta. Laitoin kortin kansioon, johon olen pistänyt tiettyjä muistoja talteen. Suomi on hyvä maa monessa suhteessa, eikä veteraanien työ ole mennyt hukkaan. Ilman sitä meillä ei olisi itsenäistä Suomea”, Vuorio pohtii.

Vuorio osallistuu veteraaniliittojen toimintaan ja kirjoittaa artikkeleja liittojen lehtiin. Veteraanien kesken ei kuitenkaan yleensä muistella sota-aikaa.

”Tapahtumat ovat muistissa, mutta ei niistä haluta sillä tavalla kertoa. Hartaasti toivon, että rauha säilyisi, ettei nuorempien tarvitsisi koskaan kokea sotaa”, Vuorio sanoo.

Korttikampanja täynnä tunteita

Kortteja lukiessa herkistyy karskimpikin. Vaikka viestit ovat lähetetty tuntemattomalla, niistä huokuu henkilökohtaisuus. Kirjoittajat ovat poimineet viesteihin itselleen tärkeitä asioita. Tarja kertoo arvostansa postin saajaa ja lähettää lopussa paljon haleja. Tatu puolestaan kiittää, että saa vapaana käydä koulua.

Kaunista on, kuinka tervehdyksiin on valittu kunnioittava sävy. Lähes kaikkiin kortteihin on valittu teitittelymuoto. Niin on tehnyt myös 24-vuotias lahtelainen Enni.

”Suomi

Rakas, turvallinen kotimaani, jossa saan elää rauhassa omana itsenäni, arvokkaana kansalaisena, vaikuttaen maamme asioihin äänestämällä, kertomalla mielipiteitä vapaasti, nauttia monipuolisesta luonnosta, puhua kaunista äidinkieltä, olla ylpeä maastamme ja sen perinteistä.

Kiitos työstä mitä olette tehnyt kotimaamme puolesta! Kiitos, että nyt saamme juhlia 100 vuotiasta Suomea!”

Laura Luoma kertoo, että korttikampanja on mahdollistanut miettimään omia sotaan osallistuneita sukulaisia uudella tavalla.

”Olemme saaneet palautetta, jossa kiitellään, kuinka on voinut kiittää sotaveteraania, vaikka oma pappa olisikin jo kuollut”, hän sanoo.

 

Omannäköiset tervehdykset

Kortteja voivat lähettää niin yksityishenkilöt kuin koululuokat, yhteisöt ja yrityksetkin. Laura Luoma pohtii, että kampanja on hyvä hetki käydä Suomen historiaa läpi esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa. Päiväkoti- ja kouluryhmät ovatkin innostuneet muistamaan veteraaneja. Postiin on jo saapunut pienten omin käsin askartelemia kortteja. Kiitokset ovat lähteneet matkaan korteissa, joita koristavat sydämet, jäätelöt, eläimet, sateenkaaret ja onpa yksi hampurilainenkin taiteiltu korttiin.

Nämäkin kortit Posti toimittaa sotaveteraaneille. © SEURA

Kortteja otetaan vastaan 16.11. asti, ja ne toimitetaan veteraaneille itsenäisyyspäiväksi. Posti vie kortit perille Suomen Sotaveteraaniliiton, Sotainvalidien Veljesliiton, Rintamaveteraaniliiton ja Kaatuneitten Omaisten liiton antamien osoitetietojen mukaan.

X