Kosto seuraa pian: Media valtion käsiin ja Sorosin imperiumille lähtökäsky – Viktor Orbán sai nyt kaiken vallan Unkarissa

Äänivyöryn ansiosta pääministeri Orbánilla on entistä vahvempi asema myös EU:ssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Unkarin pääministeri Viktor Orbán piti lehdistötilaisuuden parlamenttitalossa Budapestissa 10. huhtikuuta 2018.

Äänivyöryn ansiosta pääministeri Orbánilla on entistä vahvempi asema myös EU:ssa.
(Päivitetty: )
Teksti: Tuula Koponen ja Pentti Väistö

BUDAPEST, UNKARI – ”Vain hävinneet järjestävät lehdistötilaisuuksia”, letkautti pääministeri Viktor Orbánin kabinettiministeri Antal Rógan toimittajille varhain maanantaiaamuna 9. huhtikuuta, kun nämä yrittivät kysellä Orbánilta, tämän epäviralliselta neuvonantajalta Árpád Habonylta ja Róganilta vaaliyön jälkeisiä tunnelmia.

Oppositio oli lyöty, ja Orbánin johtama oikeistolainen populistipuolue Fidesz sekä sen pieni kristillisen apujoukko (KDNP) olivat kahmaisseet lähes puolet parlamenttivaaleissa 8. huhtikuuta annetuista äänistä.

Kahden kolmasosan enemmistö parlamentissa jo kolmatta kertaa peräkkäin oli varmistumassa. Vaalivoiton kruunasi unkarilaisittain ennätysvilkas, 70 prosenttiin noussut osanotto.

Fidesziä äänestäneille Orbánin voitto merkitsee paitsi pysyvyyttä myös kansallisen itsetunnon vahvistumista, oppositiolle häviö taas Unkarin luisumista kohti itsevaltaista järjestelmää, joka yhä enenevässä määrin tuo mieleen kommunistiajan muistot.

Ilmapiirin muutosta voi toistaiseksi vain arvailla. Yksi esimerkki kertoo yhden mahdollisen suunnan.

Kun Politico-lehden Unkarin kirjeenvaihtaja, unkarilainen Lili Bayer ilmoitti siirtymisestään lehtensä palvelukseen Brysseliin, hänen sähköpostinsa täyttyi törkyviesteistä.

”Kiitos Jumalalle, että tämä likainen juutalaishuora lähtee Unkarista”, oli yksi Bayerin saamista viesteistä.

Bayer tunnetaan kriittisenä mutta sanomansa faktoihin perustavana toimittajana.

”Hallitus haluaa kaiken kontrolliinsa”

”Propagandaministerinä” tunnetun Róganin lohkaisu tiedotustilaisuuksista oli tyypillistä ”orbanilaista” ylimielisyyttä, jolla valtakoneisto on näyttänyt kaapin paikan vastustajilleen, esimerkiksi kriittiselle medialle ja oppositiolle jo kaksi hallituskautta.

Linja jatkuu ja todennäköisesti vain kovenee, sillä Orbán uhkasi vastustajiaan 15. maaliskuuta 2018 pitämässään puheessa ”vastaiskulla” tai ”takaisin maksulla”, siis käytännössä kostolla, jos hän pääsee kolmannelle kaudelle.

Todennäköisenä pidetään, että Orbánin hallinto tiukentaa otettaan mediasta ja jatkaa oikeuslaitoksen sekä esimerkiksi talouselämän alistamista omaan käskyvaltaansa.

”Tämän hallituksen luonteeseen kuuluu, ettei se voi lopettaa, jos jäljellä on instituutioita, joita se ei voi kontrolloida”, sanoo Political Capital -tutkimuslaitoksen johtaja Peter Kreko.

”Suurin osa maan mediajärjestelmästä kuuluisi olla valtion käsissä. Enkä halua salata sitä tosiasiaa, että näkisin niin olevan enemmänkin”, pääministeri Orbán totesi tv-haastattelussa joulukuussa 2017.

Superenemmistö: Orbánille vapaat kädet

Orbánilla on vaalivoiton ansiosta parlamentissa superenemmistö ja vapaat kädet tehdä, mitä hän haluaa. Hän voi esimerkiksi muuttaa perustuslakia mieleisekseen.

Tulilinjalla ovat median ja opposition lisäksi kansalaisjärjestöt, erityisesti ne, jotka tekevät pakolaistyötä ja saavat rahoitusta unkarilaisamerikkalaisen miljardööri George Sorosin, 87, säätiöltä.

Hallitus yksinkertaisesti haluaa ”heittää ne ulos maasta”, sillä se pitää niitä isänmaan pettureina.

Jo maanantaina vaalivoittajat tekivät usealla suulla selväksi, että Unkarin asioita ryhdytään nyt pistämään kuntoon tärkeysjärjestyksessä. Niin kutsutusta Stop Soros -lakipaketista äänestetään uudessa parlamentissa pian, todennäköisesti jo toukokuun alussa.

Pakolaisia avustavat sekä demokratiaa ja yhteiskunnan avoimuutta tukevat järjestöt ovat jo entuudestaan ahtaalla Unkarissa.

Lakiesityksen mukaan tällaiset järjestöt tarvitsevat jatkossa sisäministeriön luvan. Lisäksi niiden on maksettava 25 prosentin vero ulkomailta tulevasta rahoituksesta

”Sorosin imperiumia” on myös maineikas Keski-Euroopan yliopisto CEU, jonka kohtalo on ollut vuoden vaakalaudalla.

CEU tosin sai maaliskuussa 2018 toimiluvan jatkaa, mutta Unkarin hallitus ei ole suostunut allekirjoittamaan jo lokakuussa 2017 valmiiksi neuvoteltua perussopimusta, joka takaisi yliopiston tulevaisuuden Budapestissa.

Amerikkalaisia ja unkarilaisia tutkintoja myöntävä CEU on ilmoittanut avaavansa satelliittikampuksen Itävallan Wieniin. Unkarin media kertoi maanantaina, että CEU:n toiminta alkaa Wienissä jo syksyllä 2019.

Epätoivo valtasi: Useita oppositiojohtajia erosi

Unkarin opposition vaalien jälkeinen tila on epätoivoinen, eikä siitä todennäköisesti ole vastusta hallitukselle senkään vertaa, mitä tähän asti.

Fideszin saama äänivyöry oli oppositiolle yllätys – tai oikeammin järkytys. Olihan oppositiolla vahva usko, että Unkarissa kytee pinnan alla halu päästä eroon Orbánista, ja vilkas äänestysinto olisi sen merkki.

Hallitus tarvitsi vaalivoittonsa varmistamiseksi vain yhden teeman: muukalaisvihan ja maahanmuutolla pelottelun. Sosiaalinen media väänsi sen taitavasti kaikkien ymmärtämälle kielelle: ”Orbán vagy turbán” Orbán vai turbaani?

”Viha voitti Unkarissa”, äärioikeistolaista Jobbik-puoluetta lähellä oleva Magyar Nemzet -sanomalehti otsikoi analyysinsä vaalituloksen selvittyä.

Otsikko jäi historiaan, sillä Magyar Nemzetin julkaisija ilmoitti lehden lakkauttamisesta tiistaina 10. huhtikuuta Jobbikin odotettua kehnomman vaalimenestyksen takia. Magyar Nemzet (1936–2018) ei ollut riippumaton, mutta viimeisiä hallitukselle kriittisiä sanomalehtiä Unkarissa.

Myös Jobbik kampanjoi maahanmuuttovastaisuudella mutta näissä vaaleissa Fidesziä selvästi maltillisemmin uhkakuvin, mikä ilmeisesti verotti puolueen kannatusta. Se voitti yli sadasta enemmistöpiiristä vain yhden, tosin säilyttäen kokonaiskuvassa suurimman oppositioryhmän asemansa.

Unkarilaisten muukalaiskammon syvyydestä kertoo paljon se, että Fideszin ja Jobbikin yhteenlaskettu ääniosuus oli lähes 70 prosenttia.

Vaalit todistivat myös, että Orbánin hallinnon kaataminen vaaleissa on vaikeaa niin kauan kuin oppositio koostuu 6–7 pienpuolueesta. Unkari on monipuoluemaa, mutta Orbánin kaudella muokattu vaalijärjestelmä on samankaltainen kuin esimerkiksi Britanniassa, jossa voittaja vie kaiken.

Ainakin neljä oppositiojohtajaa erosi vaalitappion vuoksi, esimerkiksi Gábor Vona, joka on luotsannut Jobbikia vuodesta 2006. Hän ei kyennyt lunastamaan edes omaa paikkaansa parlamentissa ja ilmoitti luopuvansa kokonaan politiikasta.

Myös toiseksi suurin oppositiopuolue eli sosialistit (MSZP) jäi taas ilman keulahahmoa, kun Gyula Molnár erosi johdettuaan Unkarin kommunistipuolueen perinyttä MSZP:tä vain kaksi vuotta.

Vaalitarkkailijat: Epätavallisen kovaa arvostelua

Unkarin vaalien tekninen toteutus sai Euroopan yhteistyö- ja turvallisuusjärjestön Etyjin vaalitarkkailijoilta hyvän arvosanan.

Sen sijaan vaalikampanjaa kansainväliset tarkkailijat arvostelivat poikkeuksellisen kovin sanoin.

Keskusteluilmapiiri oli vaalien alla uhkaava ja muukalaisvihamielinen.

Vaalirahoitus ei ollut läpinäkyvää, sillä hallitus käytti verovaroja omaan ”tiedotuskampanjaansa”, joka tuki Fideszin vaaliviestiä.

Media toimi puolueellisesti, ja varsinkin julkinen televisio asettui tukemaan Fidesziä.

”Äänestäjillä oli vaihtoehtoja, mutta muukalaisvihamielinen kampanja rajoitti asiakeskustelulle varattua tilaa ja vaikeutti ihmisten mahdollisuutta tehdä tietoon perustuva äänestyspäätös”, muotoili tarkkailijoiden havainnot Etyjin vaalitarkkailumission päällikkö Douglas Wake Budapestissa maanantaina iltapäivällä.

Unkari EU:ssa: Orbánin asema vahvistuu

Vaalivoittonsa turvin pääministeri Viktor Orbán vahvistaa asemaansa Euroopan unionissa.

Tämän jälkeen kukaan ei voi enää väittää, etteikö Orbánilla olisi kansan vahva tuki EU-kriittiselle ja maahanmuuttovastaiselle politiikalleen.

”On toiveajattelua, että meno rauhoittuisi vaalien jälkeen ja Orbánista tulisi sovittelevampi EU:ssa. Hän tarvitsee vastakkainasettelua. Hän tarvitsee konfliktin pysyäkseen vauhdissa”, muistuttaa Political Capital -tutkimuslaitoksen johtaja Peter Kreko.

Ainakaan äänensä Fidezille ja Jobbikille antaneilla unkarilaisilla ei ole epäilystäkään, etteikö heillä olisi tukijoita muissakin EU-maissa.

He tietävät, että Orbanilla on laaja maahanmuuttovastaisuuteen perustuva ihailijajoukko niin Saksassa, Suomessa kuin Unkarin naapurimaissakin.

X