Kotilieden kyselyn mukaan moni isä haluaisi olla kotona pidempään - Mitä vastaa Annika Saarikko?

Enemmän vain isille tarkoitettua perhevapaata - sitä toivoo Kotilieden tuoreen kyselyn mukaan joka kolmas suomalaisisä. Isien toivomia muutoksia perhevapaiden järjestelyihin saattaa olla luvassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alle 12-vuotiaiden lasten isistä 38 prosenttia haluaisi pitää enemmän perhevapaita.

Enemmän vain isille tarkoitettua perhevapaata - sitä toivoo Kotilieden tuoreen kyselyn mukaan joka kolmas suomalaisisä. Isien toivomia muutoksia perhevapaiden järjestelyihin saattaa olla luvassa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Alle 12-vuotiaiden lasten isistä 38 prosenttia haluaisi pitää enemmän perhevapaita ja olla kotona lasten kanssa pidempään. Asia käy ilmi Kotilieden suomalaisisillä teettämästä kyselystä.

Kyselyyn vastanneista hieman yli kolmannes puolestaan sanoo, että pysyisi lasten kanssa kotona pidempään, jos isille korvamerkittäisiin perhevapaita nykyistä enemmän. Esimerkiksi myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan, juuri isille suunnatut vanhemainvapaat ovatkin tehokas keino saada isät pysymään kotona pienten lasten kanssa.

Vaikka moni isä haaveilee pidemmästä perhevapaasta, suomalaisisät ovat muiden Pohjoismaiden isiin verrattuna vanhempainvapaiden käytön häntäpäätä. Kelan tietojen mukaan vuonna 2016 isät pitivät perheiden käytettävissä olleista vanhempainpäivärahapäivistä vajaat kymmenen prosenttia. Lasten kotihoidon tuen saajista miehiä oli viime vuonna noin seitsemän prosenttia.

Lähes viidennes isistä ei käytä lainkaan mahdollisuuttaan vapaaseen esikoisensa syntymän jälkeen. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan luku on hälyttävän suuri.

Raha ajaa isät kotoa töihin

Perhevapaat jäävät isiltä pitämättä moninaisista syistä. Kotilieden kyselyssä jopa noin 75 prosenttia isistä nimesi perhevapaiden pitämättömyyden taustalle taloudelliset syyt. Moni kokee, että korvaukset kotona lapsen kanssa olemisesta ovat liian alhaiset.

Isien pikaiseen töihin palaamiseen vaikuttivat myös puolisoiden toiveet. Äidit halusivat joko jäädä itse kotiin hoitamaan lasta tai äideillä ei ollut työpaikkaa, johon palata. Noin 20 prosenttia isistä vastasi, että työnantajien asenteet vaikuttivat myös vanhempainvapaiden järjestelyyn. Pieni osa vastaajista nimesi myös yhteiskunnallisen ilmapiirin syyksi olla jäämättä kotiin.

Jotta isät viettäisivät lastensa kanssa enemmän aikaa, työnantajien ja yhteiskunnan isämyönteisemmän kulttuurin luomiseen halutaan panostaa myös valtiotasolla. Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti marraskuun alussa yhdessä THL:n ja Työterveyslaitoksen kanssa Isäaikaa-kampanjan.

Kampanja kannustaa isejä käyttämään perhevapaaoikeutensa ja patistaa myös työnantajia suhtautumaan isien perhevapaisiin myönteisemmin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) toivoo perhevapaiden järjestelyihin joustoja. © MARJO TYNKKYNEN/OTAVAMEDIA

Uusi perhevapaamalli prässissä

Kotilieden kyselyssä isien toivomia muutoksia perhevapaiden järjestelyihin saattaa olla luvassa. Hallituksen valmistelutyöryhmä aloitti perhevapaauudistuksen parissa työskentelyn syyskuussa. Esitys on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä ja uudistuksen astua voimaan vielä tämän hallituskauden aikana, vuoden 2019 alussa.

Toistaiseksi perhevapaiden uudistuksesta on kuultu muun muassa se, että mahdollisuus hoitaa lasta kotona kolmeen ikävuoteen saakka säilyy ja lasten varhaiskasvatukseen osallistumista pyritään lisäämään. Lisärahaa perhevapaiden järjestelyyn ei kuitenkaan ole luvassa.

”Uudistuksen reunaehdoissa on sitouduttu sekä vanhemmuuden että työelämän tasa-arvon edistämiseen. Molemmat reunaehdot edellyttävät isien hoivavastuun kasvamista, mutta tavasta tai laajuudesta ei vielä pysty sanomaan enempää”, kommentoi uudistustyössä mukana oleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Saarikko toivoo perhevapaiden järjestelyihin joustoja. Näitä voitaisiin ministerin mukaan saavuttaa muun muassa lisäämällä mahdollisuuksia tehdä osa-aikatyötä.

”Nyt järjestelmä ja ehkä asenteetkin lähtevät hyvin pitkälti siitä, että ollaan täysipäiväisesti kotona tai töissä. Ajattelen niin, että tällainen on-off-kulttuuri ei tue niin hyvin perheiden jaksamista, eikä myöskään niiden taloutta kuin joustavampi malli.”

 

Kotilieden tutkimuksen toteutti Norstat Finland Oy. Sähköpostipaneeliin vastasi syys-lokakuun aikana 554 enintään 12-vuotiaan lapsen isää.

X