Kotimaisen varhaisperunan korkea hinta hämmästyttää – Kauppias lupaa perunat juhannuspöytään viime vuotta edullisemmin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Alkukesällä kotimaisen ja ruotsalaisen varhaisperunan hintaero on suuri
Asiakkaat hämmästelivät kotimaisen ja ruotsalainen varhaisperunan hintaeroa K-Supermarket Seilorissa. © Erkki Meriluoto / Otavamedia
Kotimainen peruna oli kesäkuun alussa yli kymmenen euroa kalliimpaa kuin ruotsalainen. Kauppiaan mukaan hintalappu voi muuttua joka päivä. Ensi viikolla varhaisperunaa saa jo paljon edullisemmin.

Viikonloppuna espoolaisessa K-Supermarket Seilorissa ihmeteltiin yli 10 euron hintaeroa suomalaisen ja ruotsalaisen perunan välillä.

Ruotsalaista perunaa sai 1,69 euron kilohintaan. Viereisessä laarissa suomalaisen Timo-varhaisperunan hinta oli hulppeat 11,90 euroa kilolta.

”Ensimmäiset myyntiin tulevat perunat ovat aina kalliita, kun niitä kasvatetaan harson alla kasvihuoneessa. Siitä tulee varmasti tuottajalle kuluja”, kertoo K-Supermarket Seilorin kauppias Heimo Välinen.

Skånessa peruna kypsyy kuukautta aikaisemmin kuin Suomessa. Siksi länsinaapurista tuotu peruna on kotimaista edullisempaa.

Välinen uskoo hinnan laskevan nopeasti, sillä peruna on kolme viikkoa etuajassa viime vuoteen verrattuna.

”Jokainen vuosi on erilainen. Viime vuonna uudet perunat tulivat myyntiin vasta juhannusviikolla, ja silloinkin ne olivat kalliita. Nyt juhannusviikolla ei ole peruna kallista”, kauppias lupaa.

Kallis peruna kelpaa juhliin

Meneekö yli kymmenen euron peruna kaupaksi vai suosiiko suomalainen naapurin perunaa, jos sitä on vieressä huomattavasti edullisemmin?

”Kyllä suomalaista jonkin verran ostetaan, mutta se karsii aika paljon ostajia, jos perunan hinta lähentelee kymppiä”, kauppias Heimo Välinen toteaa.

Viime viikolla suomalaista varhaisperunaa oli tilattu K-Supermarket Seiloriin asiakkaan pyynnöstä.

”Joku halusi perunaa varmaankin viikonlopun juhliin ja sitä tilattiin. Onhan se yllätys vieraille, jos lakkiaisjuhlissa on tarjolla kotimaista uutta perunaa.”

Maanantaina suomalaisen varhaisperunan hinta oli jo huomattavasti edullisempi: 7,90 euroa. Kauppiaan mukaan hinta voi laskea lisää jo seuraavana päivänä.

”Loppuviikosta perunaa voi saada jo viiden euron hintaan, ja ensi viikolla hinta on jo paljon siedettävämpi”, Välinen sanoo.

Mansikkasatokin kypsyy tavallista aikaisemmin

Tänä keväänä Suomessa on saatu nauttia poikkeuksellisen lämpimästä ja aurinkoisesta säästä. Toukokuu oli historiallisen lämmin. Joillakin paikkakunnilla oli jopa neljän viikon sateeton putki.

Perunasadon kannalta olisi kuitenkin hyvä, jos taivaalta tulisi välillä vettä.

”Peruna ei kasva, jos on kauhean kuivaa. Lämmön lisäksi tarvitaan sadetta”, Välinen sanoo.

Ulkomaisen perunan myynti lopetetaan kokonaan, kun kotimaisen hinta laskee kohtuulliselle tasolle.

K-Supermarket Seilorin kauppias kertoo, että kaikkien kotimaisten tuotteiden hinta laskee nyt kovaa vauhtia.

”Meillä on jo mansikkatorikin auki. Kotimaista mansikkaa on ollut saatavilla viime viikosta lähtien.”

X