Miten kotimajoitus toimii? Näin Kotimajoitusverkosto kokoaa avun tarvitsijat ja suomalaiset majoittajat

Kotimajoitusverkosto ja sen taustayhdistys Kotimajoituksen tuki ry edistävät turvapaikanhakijoiden ja muiden Suomesta turvaa hakevien kotimajoitusta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Unkarin ja Puolan rajalla on loputon autoletka. Yli 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta kymmenen päivän aikana,

Kotimajoitusverkosto ja sen taustayhdistys Kotimajoituksen tuki ry edistävät turvapaikanhakijoiden ja muiden Suomesta turvaa hakevien kotimajoitusta.
(Päivitetty: )
Teksti: Jukka Hiiro

Ukrainan tilanne näkyy myös Suomessa vuodesta 2015 toimineessa Kotimajoitusverkostossa, toiminnanjohtaja Terhi Aaltonen kertoo. Kun jäseniä pääasiassa Facebookin kautta toimineessa verkostossa on ollut pitkään noin 4 000, kasvoi jäsenmäärä Ukrainan sodan alettua viikossa noin 1 500:lla.

”He ovat siis majoittamisesta kiinnostuneita, mutta eivät välttämättä tarjoa kaikki majoittamista, vaan harkitsevat ehkä asiaa ja haluavat muuten osallistua”, Terhi Aaltonen sanoo.

Kotimajoitusverkosto tuo turvapaikanhakijoita ja Suomessa asuvia ihmisiä yhteen. Se myös pyrkii tekemään kotimajoitusprosessista majoittajalle ja majoittujalle mahdollisimman helpon ja sujuvan.

Ukrainasta verkoston piiriin on Aaltosen mukaan tullut jo hiukan lisää ihmisiä.

”Haluamme että majoitukset ovat harkittuja, suunniteltuja, ja että osapuolet ovat sopineet asioista ja sitoutuvat tiettyihin periaatteisiin esimerkiksi vastavuoroistuuteen ja luottamuksellisuuteen liittyen.”

Lue myös: Apua Ukrainaan kaivataan – Lahjoita rahaa, tavara- ja vaatelahjoitusten sijaan! Näin autat tehokkaimmin katastrofiavun ammattilainen perustelee

sotaa pakoon

Korczowan pakolaisleiriltä sotaa pakenevien matka jatkuu eri puolille Eurooppaa. © Kai Videll

Kotimajoitusverkosto jakaa myös tietoa ja järjestää koulutuksia

Tiedon tarjoaminen on tärkeää, ja verkosto haluaa varmistaa, että tulijoilla on tieto esimerkiksi perusoikeuksistaan. Parhaillaan Kotimajoitusverkosto järjestää koulutuksia kiinnostuneille. Lisäksi verkoston kotimajoitusopas tarjoaa kootusti tietoa majoittamisesta.

Kotimajoituksen edut ovat Terhi Aaltosen mukaan selviä. Kotimajoituksessa majoittuvat pääsevät osaksi yhteiskuntaa ja yhteisöä, ja saavat tukea ja verkostoja ihan eri tavalla kuin jos he asuisivat ilman paikallista kontaktia.

”Se voi antaa tosi paljon sekä sille majoittajalle että majoittujalle”, Terhi Aaltonen summaa.

Lue myös: Inkoosta majoitus sotaa pakeneville – Kaksi perhettä jo saapunut, kaksi yhä matkalla: ”Ainakin päällepäin tunnelmat ovat täällä ihan iloiset”

X