Kotitalousvähennys – Voiko kotona asuvat lapset hyödyntää veroedun?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kotitalousvähennystä voi saada vaikka isovanhempiensa asunnon remonttikuluista.

Aiomme teettää ison remontin kodissamme. Kuluja kertynee kymmeniätuhansia euroja. Kyse on siis summista, jotka eivät mahdu puolisoni ja minun kotitalousvähennykseen, vaikka ne jakaisi useammalle vuodelle. Meillä on neljä lasta, joista osa asuu vielä kotona. Voivatko lapsemme hyödyntää kotitalousvähennystä? (Kysyy nimimerkki Lapset ja kotitalousvähennys)

Kyllä voivat, mikäli lapset myös maksavat kotinne remontin kuluja. Sääntö kuuluu näin: vähennykseen oikeuttaa työ, joka on tehty verovelvollisen tai hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai näiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnoissa.

Käytännössä se tarkoittaa, että esimerkiksi lapsenlapset voivat vähentää isovanhempiensa kodeissa tai heidän kesäasunnoillaan tehtyjä perusparannus- tai kunnossapitotöitä, mikäli he ovat niitä maksaneet.

Jos isovanhemmat ovat pysyvässä laitoshoidossa, heidän asuntonsa katsotaan olevan yhä heidän käytössään, mikäli heidän irtaimistonsa on siellä. Sillä ei ole merkitystä, missä jälkeläiset itse asuvat tai mitä vapaa-ajanasuntoja he käyttävät. Siten runsaslapsinen perhe voi saada kotitalousvähennyksen moninkertaisena verrattuna pienempiin perheisiin.

Systeemi ei kuitenkaan toimi toiseen suuntaan. Esimerkiksi vanhemmat eivät voi vähentää lapsensa asunnon korjaustöitä, elleivät he myös itse asu siinä.

Viva 3/2013

Teksti: Helena RAnta-aho
Kuva: Colourbox

Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X