Kotivakuutukset: Vesivahinko asunnossa, korvaako vakuutus?

Jaa kaverilleTilaa Seura

Ylimääräisistä asumiskuluista kannattaa sopia vakuutusyhtiön kanssa etukäteen.

Asumme vuokralla Kuopion keskustassa ja joudumme muutamaksi kuukaudeksi evakkoon taloyhtiössämme sattuneen vesivahingon vuoksi. Korjaustyöt maksetaan taloyhtiön vakuutuksesta. Voimmeko saada korvausta myös kuluista, jotka aiheutuvat muualla asumisesta? Vuokraa emme joudu evakkoajalta maksamaan. Yksi vaihtoehto on, että muutamme korjausten ajaksi talviasuttavaan mökkiimme.

Olen itse eläkkeellä, mutta vaimoni työmatka pitenisi parista kilometristä pariinkymmeneen kilometriin. Voiko taloyhtiön vakuutuksesta saada korvauksia myös ylimääräisistä matkakustannuksista?

Nimimerkillä, Vesivahinko yllätti

Ikävä tapa aloittaa uusi vuosi, mutta onneksi vakuutusrintamalta on hyviä uutisia. Ylimääräiset kulut jäävät itsenne maksettaviksi vain siinä tapauksessa, että teillä on niin suppea kotivakuutus, ettei se kata vesivahinkoja. Jos ne kuuluvat vakuutuksen piiriin, siitä voidaan maksaa korvauksia myös vesivahingoista aiheutuneista ylimääräisistä asumiskustannuksista.

Selvyyden vuoksi sanon vielä: Korvauksen saaminen ei siis edellytä sitä, että putkien korjaus maksettaisiin teidän kotivakuutuksestanne. Vesivahinkojen pitää vain kuulua kotivakuutuksen piiriin. Taloyhtiön vakuutuksesta voisitte saada korvauksia vain siinä tapauksessa, että taloyhtiö olisi omalla toiminnallaan vahingon aiheuttanut.

Kotivakuutuksesta korvataan kohtuullisia ylimääräisiä asumiskuluja. Tarkkoja säännöksiä korvausten suuruudesta ei vakuutusehdoissa kuitenkaan ole. Korvaukset riippuvat vakuutusyhtiöiden käytännöistä ja vahingon olosuhteista. Usein korvauksille on vakuutusehdoissa määritelty jokin euromääräinen maksimi. Korvausta voi saada sijaisasunnon kustannuksista sekä muuttokuluista. Vaimonne voi myös saada korvausta lisääntyneistä työmatkakuluista.

Kulujen pitää kuitenkin olla ylimääräisiä eli ne eivät voi olla kustannuksia, joita olisi ollut ilman vahinkoakin. Korvauksessa otetaan huomioon myös mahdolliset säästöt. Teidän tapauksessanne huomioon otettaisiin asuntonne vuokra, jota ette joudu remontin ajalta maksamaan. Vakuutusyhtiöön kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman pian. Vakuutusyhtiöt edellyttävät usein, että ylimääräisistä asumiskuluista on sovittu niiden kanssa etukäteen.

Voitte hyvinkin päästä vakuutusyhtiön kanssa sopimukseen siitä, että muutatte evakkoon mökille ja saatte siitä vakuutusyhtiöltä korvausta. On tärkeää ottaa talteen kuitit kaikista ylimääräisistä kuluista. Joissain tapauksissa asunnossa on mahdollista asua remontin aikanakin. Tällöin osa vakuutusyhtiöstä maksaa korvausta myös asumishaitasta. Korvauksen suuruus riippuu siitä, kuinka suuri osa asunnosta ja mitkä tilat ovat poissa käytöstä. Mitä hankalampaa asuminen on, sitä suurempi korvaus.

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Viva 1/2012Helena Ranta-aho

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X