Pörri voitti virusmöykyn – Koululaisten Kevätpörriäinen-lehti tuo iloa kevääseen 2021

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kevätpörriäinen
© iStock
Pääkaupunkiseudun alakoululaisten perinteinen lehti Kevätpörriäinen on julkaistu. Koululaiset loivat koronasta lautapelejä, maskimuotia – ja kävivät viruksen kimppuun vitsejä säästämättä!

Kevätpörriäinen-lehti ilmestyi huhtikuun toiseksi viimeisellä viikolla– kaikkien vaikeuksien jälkeen.

”Vielä maaliskuussa ei ollut varmuutta, julkaistaanko Kevätpörriäistä tänä keväänä”, sanoo helsinkiläisen Ressun peruskoulun vararehtori Juha Säämänen.

Hän on omassa koulussaan yhteyshenkilö, joka kokosi alakoululaisten piirrokset ja tekstit yhteiseen julkaisuun.

Erikoispaksua lehteä on inspiroinut vakava aihe – koronapandemia.

”Päätimme tuoda iloa tähän kevääseen. Lapset keksivät koronasta näkökulmia, joita aikuinen ei tule ajatelleeksikaan”, sanoo Kevätpörriäisen päätoimittaja Irina Pellikka, rehtori Keinutien ala-asteelta Kontulasta.

”Niin, on lehdessä vitsejäkin koronasta”, Säämänen lisää.

Kevätpörriäinen – tuttavallisesti Pörri

Ratkiriemukas ja hellyttävä koululaisten kevätlehti sisältää nyt myös haikeampia sävyjä, kuten pari aukeamallista piirroksia isovanhempien muistamisesta turvavälein.

Kevätpörriäinen – tuttavallisesti Pörri – huomioi värikylläisesti sen, miten vuosi sitten jopa ala-aste oli etäopetuksessa ja yhtäkkiä moni perhe kokonaan kotona sähläämässä. Ja koulutunnit netissä.

Viidesluokkalainen Markus Välimäki kuvaa, miten jopa etäkoulussa voi tehdä kepposia:

”Etäkoulu oli iso häslinki. Luokassamme oli salaperäinen henkilö, joka tunnetaan mysteerimykistäjänä. Hän mykisti kaikki, jopa opettajan! Meidän opettaja ei ollut hirveän iloinen, ja uhkasi lähettää mykistäjän vanhemmille viestin. Todellisuudessa opettaja vain uhkaili, ja ei tiennyt mykistäjän henkilöllisyyttä. Mutta loppujen lopuksi, mykistäjä jäi mysteeriksi.”

Viidesluokkalainen Mio Jungman päättelee etäjaksosta:

”Kaiken kaikkiaan en oikein tiedä, oliko se kivaa vai ärsyttävää ja tylsää, mutta tiedän, että se oli hyvä uusi kokemus.”

Tää on karenssiräppi

Hyvin omaperäinen osasto lehdessä on usean sivun ”Karanteeniblues”. Viidesluokkalainen Toivo Saarikivi määrittelee kyseisen musiikinlajin näin.

”Karanteeniblues on koronapandemian aikana syntynyt täysin uusi musiikkityyli. Sen aihe on Korona ja se on tavallaan aika omalaatuinen. Jokainen bändin soittaja on omassa kodissaan ja esitys tapahtuu siten, että soittajat ottavat videopuhelun. Jokaisella on kasvomaski ja kaikki ovat pukeutuneet Korona-tyylisiin vaatteisiin. Nimestä huolimatta karanteeniblues ei liity suorastaan bluesiin, vaan se on ihan erilaista. Nimi vain kuulostaa kivalta.”

Tokaluokkalainen Aaron taas pistää räpiksi:

”Tää on karenssiräppi, joka on aika happy. Korona aikaan saa vaan. Pelaa muttei ikinä saa relaa. Khamoon nyt kelaa! Korona aiheuttaa vaan haavaa, insinöörit kattoo vaan kaavaa. Khamoon nyt kelaa! Kakkukestit vai koronatestit?”

Kolmasluokkalainen Anna Paksuniemi aloittaa oman biisinsä:

”Olin karanteenissa tosi tylsäs maailmassa. Oli tosi tylsää ihan kuin häkissä ja mä olin maailmassa lirissä.”

Tokaluokkalaisen Nella Osasen karanteeniblues päättyy:

”Kun karanteenis on niin hulluks tekee!”

Neljäsluokkalainen Jenni Bergholm toteaakin:

”Ihmeellistä, miten kaikki perheenjäseneni ovat säilyneet täysjärkisinä.”

Taatut naurattajat

Entä millaisia ne Pörrin koronavitsit ovat?

”Mikä on tämän hetken tuottoisin ammatti”, kysyy kuudesluokkalainen Joona Nieminen, ja vastaa itse:

”Maskeeraaja.”

Viidesluokkalainen Viola Jyrkynen taas kysyy:

”Mitä hevonen sanoi toiselle, kun he tapasivat? – Pidä turpaväli!”

Viidesluokkalainen Amos Pöytäniemi veistelee:

”Mikä on vuoden 2020 katsotuin elokuva?

– Yskin kotona.”

Lue myös: Näin vanhat hämärämiehet rahastivat lehdillä, jotka väittävät vastustavansa koulukiusaamista – Kouluturvaa-kustantajaa vastaan nostettu syyte markkinointirikoksesta

X