”Maakaasulämmitys on katastrofi monissa taloyhtiöissä” – Vältetäänkö Kouvolan seudulla taloyhtiöiden konkurssiaalto?

Elimäellä ja muutamissa muissa Kouvolan taajamissa talvea odotetaan kauhulla. Maakaasulla lämpiäviä taloyhtiöitä saattaa uhata jopa konkurssi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elimäen lisäksi muun muassa Valkealassa ei ole lainkaan kaukolämpöverkkoa, vaan kunnallisen päätöksenteon ja aluepoliittisten ratkaisujen perusteella on päädytty vain maakaasuverkkoon.

Elimäellä ja muutamissa muissa Kouvolan taajamissa talvea odotetaan kauhulla. Maakaasulla lämpiäviä taloyhtiöitä saattaa uhata jopa konkurssi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Hiiro

Suomessa taloyhtiöiden yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö, toisena tulee suora sähkölämmitys ja kolmantena öljylämmitys. Erilaiset lämpöpumppuratkaisut ovat myös yleistyneet.

Sitten on alueita, jonne tulee maakaasuputki, eikä muuta.

Tällaisia ovat muun muassa Kouvolan taajamat Elimäki, Valkeala ja Koria, joissa kerrostaloasukkailla on nyt vakavia ongelmia. Maakaasun hintaa nostaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Eikä kaasua pakotteiden takia osteta Venäjältä entiseen malliin, vaikka Gasum tuokin yhä maakaasua Venäjältä keskimäärin 2,5 laivatoimitusta kuukaudessa, on venäjältä ostetun kaasun määrä murto-osa aiemmasta.

Muun Euroopan tapaan Suomessa ostetaan kaasua nyt myös esimerkiksi Norjasta ja Yhdysvalloista, mutta hinnat ovat korkeat.

Pohjavesialueella vaihtoehdot vähissä

Kouvolan taajamien ongelmiin tuo oman lisänsä se, että esimerkiksi Elimäki ja Valkeala sijaitsevat pohjavesialueella. Maaperän poraaminen on pohjavesialueella kielletty, joten maalämpöratkaisut eivät tule kyseeseen maakaasua korvattaessa.

Vaikka maakaasu on koko maan mittakaavassa marginaalinen lämmitysmuoto, uhkaa katastrofi kymmeniä, ellei satoja taloyhtiöitä – ja tuhansia ihmisiä.

”Maakaasulämmitys on itsessään jo katastrofi monissa taloyhtiöissä”, Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa sanoo.

Katastrofi siksi, että normaalisti lämmityskustannukset muodostavat lämmitysmuodosta riippumatta noin neljäsosan taloyhtiöiden kaikista hoitokustannuksista. Nyt maakaasun hinta on kuitenkin veroineen aiemman neljäsosan sijaan 15 kertaa kalliimpaa.

Moninkertaistunut maakaasun hinta nostaa siis näin maakaasun varassa olevien taloyhtiöiden kokonaishoitokulut neljä viisi kertaa aiempaa suuremmiksi.

”Siitä huolimatta maakaasun ongelmista ei ole puhuttu, vaikka sähköstä on puhuttu todella paljon”, Viljamaa sanoo.

Asukkaat ovat huolissaan kohoavista kustannuksista

Saman huolen jakaa Elimäellä asuva ja taloyhtiönsä hallitukseen kuuluva Sirpa Arvilommi.

Hän tietää, että esimerkiksi Elimäellä on taloyhtiöitä, joissa on nostettu roimasti hoitovastikkeita ja lisäksi peritty jo useampi ylimääräinen hoitovastike. Arvilommi on tehnyt myös laskelmia tulevan talven kustannuksista:

Sirpa Arvilommin tilastodiagrammi ja arvio kerrostalo- ja rivitaloasunnon kohoavista lämmityskustannuksista. © Sirpa Arvilommi

Ongelmat ovat myös isännöinnin tiedossa. Alueella REIM Kymi Oy:n isännöitsijänä toimiva Krista Peltonen kertoo, että nouseviin kustannuksiin alettiin valmistautumaan jo kevään yhtiökokouksissa muun muassa päättämällä ylimääräisten yhtiövastikkeiden perimisestä sekä erilaisista lainajärjestelyistä.

Ylimääräisten vastikkeiden keräämistä ei aina ymmärretä

Ylimääräisten hoitovastikkeiden periminen ymmärretään Krista Peltosen mukaan paremmin silloin, kun niiden syynä on joku hetkellinen budjettiylitys tai pienkorjauksen rahoittaminen.

”Tavallaan ymmärrän osakkeenomistajia. Kun yleensä ylimääräisillä hoitovastikkeilla ja muilla rahoitusjärjestelyillä on maksettu niitä kiinteistön investointeja, jotka mahdollisesti nostavat jopa kiinteistön arvoa ja vähentävät korjausvelkaa, niin nyt he joutuvatkin maksamaan ylimääräisiä hoitovastikkeita niiden perusasioiden takia”, Peltonen sanoo.

Sirpa Arvilommi arvioi kerrostalon ja rivitalon lämmityskustannusten kohoamista per asuinneliömetri. © Sirpa Arvilommi

Sirpa Arvilommin mukaan oman lisänsä ongelmaan tuo se, että maakaasun varassa olevilla asuinalueilla Kouvolan taajamissa keski-ikä on verrattain korkea, asuntojen arvo alhainen jo entuudestaan, ja kerrostaloissa asuntojen käyttöaste on taantuvilla alueilla myös alhainen.

Monet asunnoista ovat esimerkiksi jo perikuntien hallinnassa, eikä kohonneita vastikkeita välttämättä tyhjistä asunnoista haluta tai voida maksaa.

Iäkkäät asukkaat ja arvoltaan alhaiset asunnot vaikea yhtälö

Maakaasulla lämpiävää asuntoa on tällä hetkellä myös hyvin vaikea myydä. Lämmityskustannukset ovat kalliit, ja iso investointi eli lämmitysjärjestelmän vaihto, on edessä.

”Kun esimerkiksi joku iäkäs asukas joutuu hoitokotiin, niin se asunto jää tavallaan perikunnalle. Hoitokoti voi hyvinkin viedä lähes koko asukkaan eläkkeen hoitolukuina ja varoja ei jää enää tyhjäksi jääneen asunnon kustannuksiin. Perikunnalla ei ole velvoitetta maksaa asunnon kustannuksia, jos ei rahaa ole”, Sirpa Arvilommi sanoo.

Mitä suuremmat lämmityskustannukset, sen suurempi on riski, että vastikkeita jää maksamatta ja maksujen tilanne taloyhtiössä eskaloituu katastrofiksi.

KSS Energian arvio maakaasun indeksoidusta hintakehityksestä. © Sirpa Arvilommi

Ainoa vaihtoehto maakaasulämmityksen korvaamiselle pohjavesialueella olisi rakentaa ilmavesilämpöpumppu-järjestelmä. Sellaisen rakentaminen kerrostaloon on kallista ja monimutkaista.

Energiajärjestelmän vaihtamisen remonttikustannus on korkea eivätkä pankitkaan välttämättä myönnä lainaa taloyhtiöille, joiden asuntojen arvo ei kata tarvittavien vakuuksien arvoa. Varsinkin jos asukkaat ovat valtaosin jo iäkkäitä ja useampi asunto tyhjä.

”Ilmavesilämpöpumppujen ja asentajien saatavuus tällä hetkellä on rajallista, ja voi joutua odottamaan pitkiäkin aikoja lämmitysjärjestelmän vaihtoa, vaikka suunnitelmat ja lainoituskin olisi valmiina. Siinä odotusajassa koko talon niin sanottu puskuri tulee käytettyä maakaasulaskuihin ja tilanne vaikeutuu edelleen,”  Sirpa Arvilommi kiteyttää.

KSS Energian arvio maakaasun hintakehityksestä perusmaksu pois lukien. © Sirpa Arvilommi

Edessä pahimmillaan taloyhtiökonkurssien suma

Jos osakkaat eivät pysty maksamaan lämmityskuluja, taloyhtiöillä on edessä pahimmillaan konkurssi. Näin on ainakin silloin, mikäli esimerkiksi kunta tai valtio ei tule lämmityskustannuksissa apuun.

”Yksilöille ja kotitalouksillehan taloyhtiön konkurssi on hirveä katastrofi”, isännöintiliiton Tuomas Viljamaa sanoo.

Hän pitää todennäköisenä, että aiemmin harvinaiset taloyhtiöiden konkurssit tulevat lisääntymään energiakriisin myötä ensimmäisenä kaasulämmitteisissä taloyhtiöissä.

Näin pelkäävät myös alueen isännöitsijä Krista Peltonen ja asukasedustaja Sirpa Arvilommi. Molemmat peräänkuuluttavat toivetta, että valtiolliselle maakuntatuelle olisi tilausta. Muuten monilla voi olla edessään inhimillinen tragedia, kun koti menee alta.

KSS Energian arvio maakaasun indeksoidusta hintakehityksestä, jossa mukana myös siirtomaksut ja arvonlisävero. © Sirpa Arvilommi

X