Köyhtyvissä kunnissa luokkakoot ovat kasvussa – Kahden opettajan isot luokat ovat jo arkea

Oliko 25 oppilaan koululuokka liian iso? Tänä syksynä kouluissa on nähty kaksinkertaisiakin määriä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suurten ikäluokkien aikaan 1950-luvun kouluissa oli tungosta. Nykylakikin sallisi samanlaiset, jopa 60 oppilaan luokat.

Oliko 25 oppilaan koululuokka liian iso? Tänä syksynä kouluissa on nähty kaksinkertaisiakin määriä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Opetusalan ammattijärjestö OAJ ajaa lakiin opettajamitoitusta, jonka mukaan ensimmäisillä luokilla saisi olla enintään 18 ja kolmannesta luokasta alkaen 20 oppilasta per opettaja. Köyhtyvissä kunnissa luokkakoot ovat kasvussa, ja kahden opettajan isot luokat ovat jo arkea.

Esimerkiksi Sepon koulussa Espoossa ensimmäisellä luokalla on 50 oppilasta ja kaksi opettajaa. Vaikka oppilaita jaetaan pienempiin ryhmiin, lapsia on yhtä opettajaa kohden peräti 25.

Eikö mikään laki estä tätä kehitystä?

”Ei. Kyllä meillä on isoja luokkakokoja jo ensimmäisillä luokilla”, OAJ:n erityisasiantuntija Pauliina Viitamies sanoo.

Eduskunta on jo parinkymmenen vuoden ajan saanut eteensä lakialoitteita luokkien maksimikoon rajoittamisesta. Yksikään ei ole edennyt toteutukseen asti.

Oppilaiden tuentarve kasvaa

Tilanne vaikeutui muutama vuosi sitten, kun erityistä tukea tarvitsevat lapset sijoitettiin tavallisiin luokkiin. Siksi OAJ puhuukin nyt opettajamitoituksesta eikä pelkästä luokkakoosta.

”Kyse on samasta asiasta kuin hoitajamitoituksessa. Siinäkin olennaista on, kuinka paljon potilaat tarvitsevat apua”, Viitamies sanoo.

”Sellainen luokka on nykyisin hyvin harvinainen, jossa ei ole yhtään tukitoimia tarvitsevaa lasta”, Viitamies sanoo.

Suuret luokkakoot

Otavamedia

Opettajista pula

Opettajajärjestö laskee, että erityisen tuen oppilaat veisivät mitoituksessa kahden lapsen paikan. Vieraskielinen ja ”tehostetun tuen” oppilas vastaa 1,5 oppilaan paikkaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos yhdellä oppilaalla on erityisen tuen tarve ja kaksi oppilasta on vieraskielisiä, ekaluokkalaisia oppilaita voisi olla opettajaa kohden vain 16. Samalla erityisopettaja opettaisi osan aikaa tukea tarvitsevia oppilaita.

Näin ei tällä hetkellä ole läheskään kaikissa kouluissa.

”Meillähän on se ongelma, että erityisopettajia on liian vähän ja heitä palkataan liian vähän. Lapset eivät saa sitä tukea, mitä laki heille osoittaa”, Viitamies sanoo.

Erityisopettajia pitäisi olla yksi sataa oppilasta kohden, alkuopetuksessa tuplasti.

Kahdelle opettajalle 60 oppilasta?

Osa vauraista kunnista toteuttaa näitä suosituksia jo nyt. Silti yleisesti ryhmäkoot kasvavat säästösyistä, sillä luokkakokojen pienentämiseen varatut rahoitukset on lopetettu.

”Jos joku keksisi yhdistää vaikka kolme 20 oppilaan ryhmää ja antaisi 60 oppilasta kahdelle opettajalle opetettavaksi, siinähän säästettäisiin yhden opettajan palkka. Mutta tällainen säästö on hyvin lyhytnäköistä, sillä pian lapsille ilmaantuisi kallista lisätuen tarvetta”, Viitamies sanoo.

Maastamme löytyy jopa yli 30 oppilaan luokkia, joissa on yksi ainoa opettaja. Jos tällaisia luokkia yhdistäisi kaksi yhteen, saataisiin aikaan 60 oppilaan jättiluokka. Eikä sekään olisi lain vastainen.

”Koululaiset ovat ihan eri asemassa eri puolilla maata, köyhissä ja rikkaissa kunnissa”, Pauliina Viitamies sanoo.

X