Kriisipuhelimeen ennätysmäärä yhteydenottoja – Arabiankielisellä linjalla myös kysyntää

Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa vastattiin vuonna 2018 yhteensä 54 556 puheluun, joka on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vuoden 2018 maaliskuussa avattu arabiankielinen kriisipuhelin sai melkein vuoden aikana yli 500 yhteydenottoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa vastattiin vuonna 2018 yhteensä 54 556 puheluun, joka on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vuoden 2018 maaliskuussa avattu arabiankielinen kriisipuhelin sai melkein vuoden aikana yli 500 yhteydenottoa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Mielenterveysseuran Itsemurhien ehkäisykeskuksen syksyllä järjestämä Mitä kuuluu -kampanja rohkaisi kysymään ja kertomaan itsetuhoisista ajatuksista. Kampanjan seurauksena itsetuhoisuudesta ja siihen liittyvistä teemoista puhuttiin Kriisipuhelimessa yli 3 100 kertaa.

Erityisesti itsemurhaa yrittäneet ja nuoret naiset soittivat aiempaa enemmän.

”Tämän vuosikymmenen alussa itsetuhoisuutta käsitteleviä puheluita tuli keskimäärin kaksi vuorokaudessa, mutta määrä on pitkään noussut ja viime vuonna niitä tuli keskimäärin yhdeksän vuorokaudessa”, sanoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter Mielenterveysseurasta.

Yhteensä yhteydenottoja suomenkieliselle linjalle tuli 162 554.

Useimmin kriisit liittyivät ihmissuhdeongelmiin, erityisesti perhe- tai parisuhdeongelmiin, tai ahdistuneisuuteen.

Arabiankieliselle linjalle 557 yhteydenottoa

Viime vuoden maalikuussa avattu arabiankielinen kriisipuhelinlinja sai 10 kuukauden aikana 557 yhteydenottoa.

Reilusti yli puolet (63 prosenttia) näistä tuli miehiltä, kun taas suomenkieliselle linjalle yhteydenottoja tuli eniten naisilta.

”Se, että miehet ovat olleet enemmän yhteydessä arabiankieliselle linjalle kuin naiset ei ole ollut yllätys. Suurin osa soittajista on 5 vuoden sisällä Suomeen tulleita. Tässä joukossa valtaosa oli miehiä. Lisäksi päinvastoin kuin suomea äidinkielenään puhuvilla, arabiankielisessä kulttuurissa naisilla on miehiä suurempi kynnys hakea apua”, kertoo Susanna Winter.

Arabian kielen kriisipuhelinlinjalle soitettiin useimmin koetusta ahdistuneisuudesta (68 %), masentuneisuudesta (25 %), ajankohtaisista tapahtumista (21 %) tai negatiivisesta turvapaikkapäätöksistä (19 %).

Arabiankieliselle linjalle voi soittaa myös englanniksi.

Mielenterveysseuran kriisipuhelimen numerot löytyvät tästä. Muita auttavia numeroita voi etsiä täältä.

X