Krista Pärmäkosken ulottuvilla täysosuma – vastoinkäymisistä on otettu oppia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Krista Pärmäkoski hallitsee sekä perinteisen että vapaan hiihtotyylin. Sen osoitti yhdistelmäkisan olympiapronssi. © mvphotos
Sairastelu on romuttanut usein Krista Pärmäkosken menestyshaaveet arvokisoissa. Pyeongchangissa kaikki voi kuitenkin olla mahdollista.

Krista Pärmäkoski näytti olympialaisten yhdistelmäkilpailussa, että hän on lähellä unelmiensa täyttymystä. Pronssi voi Etelä-Koreassa kirkastua vielä kullaksi, sillä kunto on kohdallaan ja henkinen kantti kestää mahdollisuuden täysosumaan.

Krista Pärmäkoski (o.s. Lähteenmäki) on ollut jo runsaan vuosikymmenen hiihtomaailman valokeilassa. Täysosuma kuitenkin puuttuu, sillä uralla on ollut paljon epäonneakin.

27-vuotias Krista hiihti ensimmäisen naisten maailmancupin starttinsa 2008 Kuusamossa ja edusti Suomea ensi kerran aikuisten arvokisoissa 18-vuotiaana 2009 Liberecin MM-hiihdoissa. Nyt hän hiihtää jo kolmansissa olympialaisissaan.

Oslon MM-hiihdoissa 2011 Krista saavutti ensimmäisen arvokisamitalinsa hiihtämällä parisprintin MM-hopeaa yhdessä Aino-Kaisa Saarisen kanssa. Arvokisamitaleita on tullut parisprintin lisäksi myös viestissä, mutta henkilökohtainen mitali antoi odottaa itseään. Se tuli vihdoin Lahden MM-kisoista viime talvena.

Mykoplasma iski

Kristan riesana on ollut sairastelu arvokisojen alla. Esimerkiksi vuonna 2009 iskenyt mykoplasma tiesi viikkojen taukoa tehoharjoitteluun, mikä näkyi kilpaladuilla.

Krista on joutunut nielemään myös monta muuta pettymystä, kun satojen tuntien työ on valunut sairauskierteeseen. Häneltä odotettiin ennakkoon erityisesti 2013 Val di Fiemmen MM-hiihdoista jättipottia, mutta kisojen alla sairastelu vei parhaan terän.

Etelä-Korean olympialaistenkin alle osui vaaran hetki, kun Krista sairastui vuoristoleirillä. Hän lopetti leirin ja palasi kotioloihin parantumaan. Vastoinkäymisistä oli otettu oppia.

Vahvat taustavoimat – omat vanhemmat ja aviomies Tommi Pärmäkoski

Krista varttui maalaistalon tyttärenä Vahon kylässä Ikaalisissa. Liikunnasta innostunut tyttö kiersi 4–5-vuotiaana kotipellolle vedettyä kilometrin latua pitkin suksilla siskojensa kanssa.

Vanhemmat Kirsti ja Ari Lähteenmäki ovat tukeneet tytärtään alusta lähtien hiihtoharrastuksessa. Ratkaiseva valinta tapahtui 15-vuotiaana, kun yläasteen jälkeen piti päättää jatkosta. Krista valitsi Vuokatin hiihtolukion, vaikka päätös tiesi irtiottoa turvallisesta kotiympäristöstä.

Myös aviomies Tommi Pärmäkoski on ollut tärkeä lenkki menestyksessä. Formuloissa Sebastian Vettelin fysiikkavalmentajana 2008–2011 toiminut Pärmäkoski hallitsee voimaharjoittelun. Piskuisen Kristan kropassa ja käsivarsissa näkyvät aviomiehen ohjeiden tulokset.

X