Kristiinankaupungissa kuohuu – Esitutkinta ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherran ja kappalaisen homovastaisista julkaisuista: ”Rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Pekka Nieminen/ Otavamedia
Ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherran Daniel Norrbackin ja kappalaisen Markus Engströmin kuohuttavat homoseksuaaleja koskevat kirjoitukset aiheuttivat rikosilmoituksen. Poliisi aloitti tapauksesta alustavan tutkinnan vasta kuukausi kirjoituksien julkaisemisen jälkeen.

Suljetusta Facebook-ryhmästä lehtiin

Kirkkoherra Daniel Norrback julkaisi ensin homoseksuaalisuutta käsitteleviä kommentteja suljetussa Facebook-keskustelussa. Alunperin aborttia koskeneen palstan puheenaiheet muuttuivat äkkiä, kun Norrback ryhtyi puhumaan homoseksuaalisuudesta viitaten muun muassa Sodomaan, Gomorraan ja seksuaalisiin perversioihin, kertoo Suomi24.

Norrbackin mielipiteet levisivät suljetusta ryhmästä lehdistöön.

Tämän jälkeen Norrbackin alainen, Markus Engström kirjoitti närpiöläiseen Syd-Österbotteniin esimiestään puolustavan mielipidekirjoituksen.

Engström kirjoitti, että saman sukupuolen ihmisten seksuaaliset suhteet ”ovat periaatteessa kiusallisia”. Hän käytti homoseksuaaleista myös ilmaisuja ”iljettävä ja epänormaali”.

Rikosilmoitus kirkonmiehistä poliisille – kirkosta eronneiden määrä lisääntyi

Åbo Akademin uskontotieteen professori ja pappi Peter Nynäs lähetti 15. tammikuuta rikosilmoituksen Kristiinankaupungin ruotsinkielisen seurakunnan kappalaisen lehtikirjoituksesta poliisin sähköiseen järjestelmään.

Nynäsin mukaan Engströmin tapa kutsua seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä on selkeä esimerkki siitä, miten tiettyä ihmisryhmää on  loukattu seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.

Rikosilmoitus koski myös mielipidekirjoituksen julkaisemaa paikallislehden päätoimittajaa Mats Ekmania ja etenkin lehden omistajaa, joka on HSS Media.

Mats Ekman selitti Svenska Ylessä kirjoituksen julkaisemista sillä, että kyseessä oli osa laajempaa keskustelua. Lehden päätoimittajan mukaan lukijoilla ja seurakuntalaisilla on oikeus tietää, mitä kappalainen ajattelee.

Pappien kannanotot johtivat välittömästi pienen seurakunnan jäsenmääriin. Kuukauden aikana kirkosta erosi 38 Kristiinankaupungissa asuvaa seurakuntalaista. Koko viime vuoden aikana kirkosta eronneita oli pienessä kaupungissa 53.

Seurakuntaneuvosto puuttui asiaan

Sekä Norrback että Engström kuuluvat Porvoon hiippakuntaan, mutta he työskentelevät Pohjanmaalla.

Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström kommentoi asiaa ruotsinkielisissä medioissa. Vikströmin mukaan Porvoon hiippakunnan tuomiokapituli lupasi reagoida Engströmin puheisiin ja tutkia asian.

Vikström kommentoi Kyrkpressenille pitävänsä eri asiana sitä, julkaistaanko kirjoitus lehdessä vai suljetulla Facebook-sivulla.

Tammikuun lopussa Svenska Yle uutisoi, että Vikström olisi luultavasti valmis tutkimaansa Engströmin lausuntoja homoseksuaaleista. Edelleen oli epäselvää, mihin toimenpiteisiin tutkimus johtaisi.

Porvoon hiippakunnassa valitaan keväällä 2019 uusi piispa. Helmikuun lopulla Porvoon hiippakunnan eroava piispa Björn Vikström kävi Kristiinankaupungissa kättelemässä kirkkoherra Norbackia. Kättely tapahtui julkisesti.

Engström puolestaan kertoi, että hän pysyy kannassaan, vaikka hän oli saanut piispalta varoituksen ja pienestä seurakunnasta oli lähtenyt kymmeniä jäseniä.

Piispalta varoitus epäkunniotettavasta kielenkäytöstä

Vikströmin mukaan papin, joka tuomittaisiin kansanryhmän kiihottamisesta, olisi erittäin ongelmallista jatkaa työtä.

”En voi sanoa, mihin tämä todellisuudessa johtaisi, mutta on yksi asia, joka antaisi syyn harkita vakavasti, mitkä olosuhteet ovat jatkuvassa työssä seurakunnassa”, Vikström kommentoi Svenska Ylelle.

Helmikuun alussa Vikström antoi varoituksen Engströmille epäkunnioitettavasta kielenkäytöstä hänen mielipidekirjoituksessaan. Hänen saama varoitus tarkoittaa, että samankaltaisen tapauksen toistuessa Engström voidaan pidättää virasta.

Svenska Ylelle antaman haastattelun mukaan Engström kertoi, että hänen tulee Herran palvelijana kertoa totuus.

”On iso periaatteellinen kysymys, saako Jumalan sanaa julistaa Suomessa vai ei. Tämä on megaskandaali, Engström jyrähti Kyrkpressen-lehdelle.

Samassa hän kommentoi Vikströmin kantaa asiaan. Engströmin mukaan hänen sijaansa tutkinta pitäisi kohdistaa piispa Vikströmiin ja hänen homomyönteiseen agendaansa.

Seurakuntaneuvoston kokouksessa tapausta pidettiin valitettavana

Kristiinankaupungin ruotsalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto neuvotteli tammikuun lopulla kahden pappinsa homoseksuaaleja koskevia kirjoituksisia.

Tavallisesti kirkkoherra Daniel Norrback toimii puheenjohtajana seurakuntaneuvostossa, mutta nyt hän ei ollut keskustelun aikana paikalla.

Kokouksessa puhetta johtaneen varapuheenjohtaja Anders Österbackin mukaan neuvosto suhtautuu tapaukseen vakavasti, mutta heillä ei ole oikeus rangaista pappeja.

”Seurauksista päättää tuomiokapituli”, Österback kertoo.

Rikosilmoitusta ei näkynyt järjestelmässä

Svenska Ylen toimittaja tarkisti torstaina 24.1. poliisiviranomaisten kanssa, onko rikosilmoitus tehty, sillä Peter Nynäs oli lähettänyt kopion rikosilmoituksesta toimitukselle.

Pohjanmaan poliisilaitoksella vastattiin, ettei ilmoitus näy heidän järjestelmässään. Rikosilmoituksen jättämisestä oli yli 11 päivää aikaa.

Vasta helmikuun loppupuolella vahvistuu, että poliisi on käynnistänyt esitutkinnan Engströmin homovastaisista kommenteista.

”Tietyistä lehtikirjoitusten lausunnoista on poliisissa kirjattu ilmoitus, jossa rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan”, kommentoi rikoskomisario Eero Välimäki Pohjanmaan poliisilaitokselta Seuralle.

Mitään, mikä viittaisi rikokseen ei ole vielä pystytty vahvistamaan.

”Esitutkinnassa tutkitaan kirjoitusten sisältö ja suoritetaan niiden edellyttämät esitutkintatoimenpiteet. Jos jotakuta on syytä epäillä rikoksesta, hänet kuullaan asiaan. Tapauksesta ei ole muuta tiedotettavaa tässä vaiheessa”, Välimäki kertoo.

Markus Engström kommentoi Syd-Österbottenille poliisin osallisuutta tapaukseen. Engströmin mukaan on häpeällistä, kun Suomessa ei ole enää sananvapautta, mutta hän aikoo silti jatkaa samalla tavalla kuin ennen.

Miksi esitutkinnan käynnistymiseen kului lähes kuukausi?

Pitkä odotus ei ole poikkeuksellista, Pohjanmaan poliisilaitokselta kerrotaan.

”Tutkinnan käynnistyminen voi, jutusta riippuen, alkaa jonkin aikaa ilmoituksen tekemisen jälkeen. Se on mahdollista, kun poliisi priorisoi tekemisiään toistuvasti.”

”Poliisi keskittää voimavaroja ja vakaviin henkeä ja terveyttä uhkaaviin rikoksiin ja kiireellisiin hälytystehtäviin. Toistuvasti muut tehtävät, myös rikostutkinnassa, ovat odotuksella huomattavasti pidempäänkin kuin nyt on tapahtunut.”

 

Juttua muokattu 27.2.2019 kello 14.33: Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström ei antanut varoitusta kirkkoherra Norrbackille vaan kappalainen Markus Engströmille.

X