KRP: Yön susien välit Helvetin enkeleihin edelleen hyvät – ”tästä helppo tehdä johtopäätöksiä”

Keskusrikospoliisi seuraa Yön susien liikkeitä, jos ja kun sellaisia kohdistuu Suomeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäjän silloinen pääministeri Vladimir Putin tapasi Kirurgiksi kutsutun Yön susien presidentin moottoripyöräfestivaaleilla elokuussa 2011.

Keskusrikospoliisi seuraa Yön susien liikkeitä, jos ja kun sellaisia kohdistuu Suomeen.
Teksti:
Hannu Toivonen

Yön Susien presidentti Alexander Zaldostanov alias Kirurgi, 51, hymyilee mielellään valokuvissa. Hän ihailee Neuvostoliiton diktaattoria, Josef Stalinia ja Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

Kun voiton päivä lähestyy, Kirurgin moottoripyöräjengi Yön sudet pyrkii Berliiniin. Näytelmää seuraa koko maailma.

Miten Keskusrikospoliisi kommentoi Yön susia? Entä Venäjään erikoistuneet tutkijat?

”Yhteydet Helvetin enkeleihin”

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Jussi Oksanen kertoo, että Keskusrikospoliisissa tiedetään Venäjän Yön susista lähinnä seuraavaa:

Laajentuessaan vuonna 2002 Venäjälle kansainvälinen Helvetin enkelit -organisaatio otti yhteyttä nimenomaan Yön susiin. Samana vuonna Helvetin enkelien hangaround- eli hengaajajengin  aseman sai Hell´s Angels MC Moscow, joka puolestaan sai täysjäsenyyden Helvetin enkeleissä 2006.

Moskovan Helvetin enkelit muodostettiin kymmenestä Yön susien jäsenestä.

Oksasen käsityksen mukaan Yön susien ja Hell’s Angelsin välit ovat edelleen hyvät. Yhteistyö toimii.

”Tästä kaikesta on helppo tehdä johtopäätöksiä.”

Helvetin enkelit tunnetaan koko maailmassa liivijenginä, jolle perinteiset mafiatoimet kuten perintä, huumeet, prostituutio, turvallisuuspalvelut ja kiristys ovat tunnusomaisia.

Siksi ei ole ihme, että myös Yön susien liikkeitä seurataan, jos ja kun sellaisia kohdistuu Suomeen. KRP:llä ja viranomaisilla on havaintoja Yön susien jäsenten käynneistä Suomessa.

”Tietysti tutkimme sellaista. Kaikki tällaisten ilmiöiden toiminta Suomen alueella kiinnostaa, jos sillä on merkitystä maamme kannalta. Kysymys on organisaatioista, joiden verkostot ovat laajat ja kansainväliset”, Oksanen sanoo.

Ehkä ei enää rikoksia?

Eräs toinen, asemansa vuoksi nimettömänä kommentoiva suomalainen rikostutkija toteaa, että  Yön susista on kehkeytynyt Putinin puolisotilaallinen organisaatio. Putin käyttää sitä omiin tarkoituksiinsa.

”Kieltämättä Yön susilla on ansioluettelossaan laaja kirjo erilaisia meriittejä, mutta porukka yrittää markkinoida itseään myös hyväntekeväisyysjärjestönä. Kenties Yön sudet ei enää syyllisty rikoksiin, kun Putin rahoittaa Kirurgia niin avokätisesti.”

Yön sudet ja Putin on KRP:lle jo entuudestaan tuttu yhdistelmä. Vuonna 2013 nousi kohu, kun Suomen poliisin rikoksista epäiltyjen listalta löytyi myös Venäjän presidentin nimi. KRP:stä vahvistetaan, että asia liittyi epäiltyihin yhteyksiin motoristien kanssa.

Sittemmin Putinin nimi poistettiin listalta.

Mitä Kirurgista tiedetään?

Yön susien presidentti Alexander Zaldostanov sai hellittelynimensä Kirurgi suoritettuaan plastiikkakirurgisia toimenpiteitä kasvokirurgian alalla.

Joidenkin tietojen mukaan hän on koulutukseltaan hammaslääkäri. Toisten lähteiden mukaan hän on opiskellut lääketiedettä Moskovassa, missä hän on toiminut myös kirurgina.

Kirurgi on Putinin ystävä ja ylin liittolainen. Yhteistyö alkoi tutustumisesta 2009, sittemmin miehillä on ollut tapana poseerata yhteisissä kuvissa.

Vuosi sitten Putinille uskollinen Kirurgi komensi motorisoidut asemiehensä Ukrainaan, Krimin niemimaalle. Yön sudet varmistelivat niemimaan miehittämistä Venäjän yhteyteen.

Puolalainen internetsivusto New Eastern Europe totesikin huhtikuussa 2015 kirjoituksessaan, että Venäjän puolustusministeriö kunnioitti Gennadi A. Nikulovia ansiomitalilla Krimin ”palauttamisesta” Venäjään.

Nikulov on Yön susien paikallisjohtaja. Kirurgi itse on kasvanut Ukrainassa venäläisen äidin ja ukrainalaisen isän poikana.

Putinin hallitsema Kreml rahoittaa Yön susien toimintaa kymmenillä miljoonilla ruplilla joka vuosi. Iltasanomien tiedon mukaan Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on selvittänyt, että Kirurgi ryhmineen sai äskettäin Venäjän valtiolta ”apurahana” miljoona euroa.

Apurahan perusteeksi mainittiin ”lasten isänmaallisten kuusijuhlien” järjestäminen.

Yön susiin kuuluu arvioiden mukaan 7 000 jäsentä eri puolilla Venäjää.

Yksi jäsenistä on The Moscow Timesin mukaan  Tšetšenian kovaotteinen presidentti Ramzan Kadyrov, joka tunnetaan Putinin likaisen työn tekijänä Kaukasuksella. Hän liittyi Yön susiin elokuussa 2014.

”Tuliaseiden käyttöä ei säästelty”

Muualla sivistyneessä nykymaailmassa valta ei ole kietoutunut ainakaan yhtä näkyvästi yhteen rikollisuuden kanssa.

Tampereen yliopiston Venäjän-tutkija Pami Aalto toteaa Putinin olevan riippuvainen erilaisista tahoista, joista yksi on Yön sudet.

”Kirurgin jengi on Putinille eräänlainen työkalu, jolla hän pönkittää valtaansa. Nyky-Venäjällä on paljon erilaisia presidentin tukiryhmiä. Niistä moni operoi rikosoikeudellisesti harmaalla vyöhykkeellä, kuten Yön sudet, ja se sopii Putinille nähtävästi hyvin”, Aalto sanoo.

Professori Timo Vihavainen Helsingin yliopistosta on samoilla linjoilla Pami Aallon kanssa. Hän muistuttaa, että Yön sudet on avoimesti rikollisorganisaatio.

”Kirurgin porukka hallitsee tiettävästi koko Moskovan huumekauppaa. Kirurgi on myös organisaationsa elinikäinen presidentti, sillä hän on syrjäyttänyt, alistanut tai raivannut tieltään kilpailijansa. Tiettävästi tuliaseiden käyttöä ei ole säästelty”, Vihavainen sanoo.

Vihavainen toteaa, että harvassa ovat ne maat, joissa rosvot ovat yhtä lämpimästi presidentin suosiossa kuin Putinin Venäjällä.

”Sen asemaa kuvaa hyvin, että Kirurgi on saanut valtiolta tunnustuksia ja palkintoja patrioottisesta kasvatuksesta Venäjän hyväksi. Aika erikoinen asema venäläisellä rikollisjengillä.”

 

X