Jokerit haluaa palata SM-liigaan – Ainakin nämä perusasiat pitäisi hoitaa ensin kuntoon: ”Vuoden pelaamattomuus ei ole este”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Näin iloisissa tunnelmissa Jokereiden pelaajat olivat vielä tammikuussa 2022, kun joukkue pelasi Moskovan Dinamoa vastaan Hartwall Areenassa. Vasemmalta Jesse Joensuu, Kalle Kossila, Brian O'Neill ja Tommi Kivistö juhlivat O'Neillin tekemää 2-0 -maalia. © Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Helsingin Jokerit tahtoo takaisin SM-liigan seuraksi pelattuaan syksystä 2014 saakka venäläisessä KHL-liigassa. Liigalisenssihakemusta varten Jokereilla on tulevaan syksyyn saakka aikaa järjestellä talous-, omistus- ja pääoma-asiansa kuntoon.

Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan myötä jääkiekkoliiga KHL:stä lähtenyt Helsingin Jokerit tiedotti keskiviikkona 20. huhtikuuta tavoittelevansa paluuta SM-liigaan kaudeksi 2023-24.

Odotetusti tiedote herätti sosiaalisessa mediassa ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia.

Osa jääkiekkofaneista uskoo jo pelkän Jokerit-nimen ja logon sähköistävän Liigaa melkoisesti ja tuovan sarjaa kohti runsaasti lisää niin median kuin kannattajienkin mielenkiintoa.

Toinen osa kiekkoyhteisöstä sen sijaan kummasteli, että voisiko SM-liigasta ovet paukkuen ja sillat polttaneena lähtenyt Jokerit noin vain luistella takaisin Liigaan ikään kuin ohituskaistaa pitkin.

Hyväksyykö Liiga Jokerit uutena osakkaana?

Jokereiden – tai minkä tahansa muun seuran – liittymisestä SM-liigaan päättää Liigan liigahallitus, joten kysyimme asiasta liigahallituksen puheenjohtajalta Heikki Hiltuselta.

”Kun Jokerit tai joku muu yhtiö haluaa tulla SM-liiga Oy:n osakkaaksi, täytyy sen hyväksyä SM-Liiga Oy:n yhtiöjärjestys ja SM-Liiga Oy:n yhtiökokokusen täytyy hyväksyä uusi osakas. Siihen liittyy sitten aikanaan liigaosakkeen lunastaminen ja yhtiöjärjestyksen mukaan toimiminen”, Heikki Hiltunen sanoo.

Liigaosakkeen ostamisen lisäksi Liigaan mielivän seuran pitää täyttää myös liigalisenssin vaatimukset.

”Liigalisenssiprosessi käydään vuosittain edellisen kauden syksyllä, eli kauden 2023-24 osalta täytyy tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä jättää liigalisenssihakemus.”

Hakemuksessa Liigaan tyrkyllä olevan seuran täytyy antaa monenlaisia selvityksiä tilanteestaan.

”Hakemuksessa täytyy olla mukana yhtiön taloudellinen selvitys, yhtiön urheilullinen selvitys sekä organisaatiota ja olosuhteita koskevat selvitykset. Lisäksi katsotaan tietysti organisaatio, joukkue, valmennus, budjetit, pääomat ja niin edelleen.”

Missä Jokerit aikovat pelata kotiottelunsa?

Olosuhteilla tarkoitetaan muun muassa hallia, jossa joukkue aikoo pelata kotiottelunsa. Jokerit on tähän saakka pelannut pelinsä Hartwall Areenalla, mutta se ei ole enää mahdollista, sillä hallin taustayhtiössä määräysvalta on pakotelistalla olevilla Roman Rotenbergillä ja Gennadi Timtšenkolla.

Vielä ei ole selvillä, missä hallissa Jokerit voisi Liigassa pelata.

Ennen Hartwall Areenan valmistumista Jokerit ja HIFK jakoivat yhdessä Helsingin Jäähallin, jossa HIFK pelaa edelleen. Väliaikaisesti Jokerit oletettavasti voisi pelata Liigan kotiottelunsa esimerkiksi Espoon Metro Areenalla, mutta pidemmällä aikavälillä seuran täytyisi uskottavana liigajoukkueena toimiakseen kyettävä keksimään muu ratkaisu hallikysymykseen.

Edellä mainittujen selvitysten lisäksi Liigaan tulevalla seuralla ja sen edustusjoukkueella täytyy olla olemassa yhteistyö junioriorganisaation kanssa.

”Eli nämä kaikki tekijät yhdessä varmistavat sen, että yhtiö pystyy pelaamaan useita liigakausia läpi. Viime kädessä SM-Liiga Oy:n yhtiökokous päättää uuden osakkaan hyväksymisestä.”

Jokereiden talouden uusiuduttava täydellisesti

Aiemmin huhtikuussa Jokerit tiedotti, että puheenjohtaja Jari Kurri ostaa NN Harjavalta Oy:n 40 prosentin osuuden Jokerit Hockey Club Oy:stä, joka siirtyi näin 100-prosenttisesti Kurrin omistukseen.

Kyseinen venäläistaustainen Norilsk Nickel Harvalta Oy on aiempina vuosina rahoittanut Jokereita merkittävillä summilla. Esimerkiksi vuonna 202o yritys antoi Iltalehden tietojen mukaan Jokereille yli 13 miljoonan euron pääomalainan, jota ei odottanut enää saavansa takaisin.

Kaikkiaan koko Jokereiden taival KHL-liigassa on ollut taloudellisesti hyvin kannattamatonta. Vuosina 2014-2020 Jokerit oli tehnyt tappiota yhteensä yli 82 miljoonaa euroa.

Nyt Jari Kurri vakuuttelee asioiden muuttuvan.

”Tavoitteemme on ollut rakentaa mahdollisimman hyvät olosuhteet pelaajille ja valmentajille. Samaan aikaan on rehellistä todeta, että jääkiekon ulkopuolisiin asioihin liittyvät kysymykset ovat vaikuttaneet seuran maineeseen. Teemme kaikkemme, jotta ihmisten luottamus Jokereiden toimintaan saadaan palautettua”, Jari Kurri sanoo Jokereiden tiedotteessa 20. huhtikuuta.

Kurri viittaa siihen tosiasiaan, että tähän kevääseen saakka jääkiekkoyhteisössä on totuttu siihen, että Jokereiden taustalla on runsaasti venäläistä rahaa. Järjestelyt ovat hieman vaihdelleet, mutta joka tapauksessa seuran taloudellinen toiminta on ollut venäläistaustaisten yhtiöiden tai venäläisten oligarkkien turvaamaa.

Kuinka voidaan varmistua siitä, että näin ei ole enää jatkossa?

”Olemme viestineet koko ajan, että meidän puoleltamme tulee olemaan tarkka prosessi. Kaikin puolin katsotaan, että taustat, rahoitus ja pääomitus ovat kunnossa ja kestävät päivänvalon. Tällä hetkellä ei tarkkaan tiedetä, mikä Jokereiden järjestely tulee olemaan, joten on vaikea spekuloida muuta”, Heikki Hiltunen sanoo.

Jokerit kertoi tiedotteessaan, että syksyllä 2022 alkavalla kaudella seuralla ei ole miesten edustusjoukkuetta missään sarjassa, mutta juniorijoukkueet jatkavat toimintaansa.

Mestiksen puolelta 2000-luvulla Liigaan nousseiden seurojen on täytynyt osoittaa urheilullinen pätevyytensä yleensä Mestiksen tai liigakarsintojen voitolla, mutta Jokereiden tapauksessa kauden pelaamattomuus ei olisi Hiltusen mukaan este.

”Se ei ole este sen takia, että tällä kaudella Jokerit pelaa ulkomaisessa liigassa, eikä suomalaisessa jääkiekkoliiton alaisessa sarjassa. SM-liiga Oy:lla on halutessaan mahdollisuus ottaa Suomen ulkopuolisesta sarjasta oleva joukkue SM-Liigaan.”

Lue myös: Missä MM- ja olympiavoittaja Mörkö-Marko Anttila pelaa ensi kaudella? Jatkosopimus Jokereihin on, mutta seuran kohtalo on epäselvä

X