Kuinka liukastumisen voi välttää? Näillä helpoilla vinkeillä pysyt pystyssä läpi talven – Lue liikuntafysiologin neuvot!

Liikuntafysiologi Katriina Ojala vasti Seuran totta vai tarua -väittämiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Talvella liukastumisriski kohoaa. Jos kaatumiseen ehtii vaikuttamaan, kannattaa varoa kahta asiaa.

Liikuntafysiologi Katriina Ojala vasti Seuran totta vai tarua -väittämiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jesse Raatikainen

Liikuntafysiologi Katriina Ojala neuvoo, miten kehon painopistettä kannattaa tarkkailla, jotta liukastuminen ei uhkaa. UKK-instituutin liikuntasuunnittelija neuvoo myös, mihin kannattaa kaatumisessa kiinnittää huomiota.

Lue väitteet ja selviää, mikä on totta ja mikä tarua!

1. Toispuoleinen lasti heikentää tasapainoa, tavarat kannattaa pakata reppuun kassin tai olkalaukun sijaan.

”Totta. Jos painoa on paljon. Tasapaino säilyy yhtä kauan, kuin kehon painopiste pysyy tukipinnan rajojen sisällä. Kun painopiste siirtyy tukipinnan ulkopuolelle, horjahdamme. Jos painoa on vain toisella puolella, horjahdus tapahtuu helpommin.

Riippuu myös omista keskivartalon ja nilkka-, polvi- ja lonkka-alueen hallintakyvyistä. Jos lasti on repussa, painopiste ei välttämättä mene niin helposti tukipinnan ulkopuolelle.”

2. Kävelysauvat auttavat pysymään pystyssä.

”Totta ja tarua. Jos kävelysauvan piikit pureutuvat alustaan, tukipintaa tulee lisää. Jos sauvoissa ei ole piikkejä, se voi lisätäkin liukastumisen riskiä, koska kävelijä luottaa sauvan apuun. Kun sauva luistaa alta, kaatumisen riski voi olla suurempi.”

Lue myös: Treenaa tasapainoa – se on tehokas tapa välttää liukastuminen!

3. Kännykkään puhumisella ei ole vaikutusta liukkaalla kävellessä.

”Tarua. Mitä epätasaisempi tai liukkaampi alusta on, sitä enemmän liikkuminen vaatii keskittymistä. Jos keskittyy vaikka puhelimen remplaamiseen, huomio on siinä puhelimessa eikä alustassa, jolloin kaatumisriski lisääntyy.”

4. Pingviinikävely auttaa pysymään pystyssä, jos edessä on liukas kohta.

”Totta. Se voi auttaa. Paino jakautuu, kun jalkapohja on kokonaan alustassa. Lyhyemmän askeleen ottaminenkin auttaa. Mitä pienemmässä haara-asennossa seisomme, tukipinta on suurempi.

Pingviinikävelyssä jalat ovat vähän ulospäin, jolloin horjahdus ei tapahdu niin helposti. Normaalissa askelluksessa tukipinta jakautuu kahdelle jalalle, mutta pingviinikävelyssä koko jalkapohja on alustassa, jolloin tukipinta pysyy koko ajan jommallakummalla jalalla.

Kun on liukas alusta, niin ainahan kaatuminen voi tapahtua ja moni tekijä vaikuttaa siihen. Ihmisen omat mekanismit, kuten kuinka paljon on harjoitellut, tai kuinka hyvä lihaksisto tai tasapainokyky on, niin iän myötä nekin heikkenevät.”

Lue myös: Pelottaako liukastuminen? Hiihtämällä voit treenata tasapainoa

liukastuminen

Hiihto on loistava laji, jolla voit kehittää tasapainoasi. © iStock

5. Jalkineilla on väliä liukkailla keleillä.

”Totta. Nastakengät ovat liukkailla turvallisin vaihtoehto. Varsinkin nuoremmat ajattelevat pysyvänsä pystyssä, oli jalassa mitkä kengät tahansa. Monesti hyviä jalkineita ei edes ole, vaan kävellään ympäri vuoden lenkkareilla tai tennareilla. Ajatellaan, että enhän minä kaadu, kun olen nuori ja minulla on hyvä tasapaino.

Ikääntyneet miettivät enemmän hyviä jalkineita, tarkastelevat onko lumen alla jäätä, mutta harkitsevat myös sitä, kannattaako niillä liukkaimmilla keleillä lähteä liikkeelle ollenkaan.”

6. Kaatuessa kannattaa ottaa kädellä vastaan.

”Tarua. Ei missään nimessä kannata ottaa kädellä vastaan, vaan yrittää kaatua kyljelleen ja pitää leuka rinnassa kiinni, ettei pää iskeydy alustaan. Jos ottaa ranteella vastaan, niin murtumisriski on suuri.

Kannattaa yrittää kaatua kyljelleen ja pitää käsi lähellä vartaloa, jos niissä millisekunneissa pystyy asiaan jotenkin vaikuttamaan. Silloin paino jakautuu tasaisemmin kyljelle ja käsivarrelle. Ei siinä ajassa paljoa pysty vaikuttamaan kaatumiseen.”

Motivaation pitää lähteä itsestä, muuten muutos ei ole pitkäkestoinen, Pauli Reinikainen sanoo. © Tommi Tuomi

Lue myös: Miten laihtua pysyvästi? Näin pudotat painoa ja pääset tavoitteeseen – Lue personal trainerin vinkit laihduttajan sudenkuoppien välttämiseen

X