Kuivausrumpu, -kaappi vai kuivaava pesukone? Kokosimme vinkit ja tärpit kodinkoneen ostajalle

Jaa artikkeli
Pyykit kuivaksi! © istock
Kone kuivaa vaivatta ja nopsaan. Uusin tekniikka säästää energiaa.

Konekuivuria harkitsevan on hyvä punnita menetelmien hyötyjä ja haittoja. Narulla, kuivauskaapissa vai kuivausrummulla? Miten paljon ja millaista kuivattavaa tulee? Mitä tekstiilejä voi konekuivata?

Kuivausrumpu poistaa tekstiilipölyä, joka muuten leviäisi huoneilmaan. Allergiatalous kiittää. Toisaalta rumpukuivaus kuluttaa tekstiilejä jonkin verran, ja se voi lisätä silittämisen tarvetta.

Mittaa vapaa tila ja pistorasian etäisyys. Joskus paikka löytyy vaikkapa keittiöstä. Pesutorni eli päällekkäin asetettu pyykkikone ja kuivuri säästää lattiatilaa.

Puhdistuksen helppous ja meluisuus

Jotkut kuivurit edellyttävät hormi- tai viemäriliitäntää. Ota huomioon, että tehottomasti kosteutta tiivistävä ja energiaa tuhlaava kuivuri puhkuu kuumuutta ja kosteutta. Pane merkille luukun aukeamissuunta, puhdistuksen helppous ja laitteen meluisuus.

Useimmat kuivausrummut tiivistävät pyykistä poistamaansa kosteutta säiliöön, jotkut viemäriin. Lämpöpumppu tehostaa tiivistystä ja energiataloutta. Rumpu maksaa 300–1 800 euroa. Varsin laadukkaan saa jo 500–600 eurolla. Muun muassa automatiikassa, kuivauksen tehossa ja nopeudessa sekä energian kulutuksessa on eroja.

Kuivauskaappi ei kuluta tekstiilejä, ja siihen mahtuu runsaasti monenlaista kuivattavaa. Kaappi vie tilaa, ja peruskaapit edellyttävät hormiliitäntää. Kuivauskaappi maksaa 400–2 000 euroa.

Tehokas linkous eli iso kierrosluku nopeuttaa kuivausta ja säästää energiaa. Vaadi 1 400 kierrosta minuutissa (rpm), tai jopa 1 600. Kuivaava pesukone pesee ja kuivaa pienen pyykin – tosin usein hitaasti ja energiaa tuhlaten.

Laadukas kuivuri

Kuluttaja-lehden testimenestyjä on hyvä vastine rahalle. Lämpöpumppu säästää sähköä ja tiivistää kosteuden tehokkaasti. LG kuivausrumpu FDRC308N0W9 kuivaa laadukkaasti ja maksaa 450–500 e.

© gigantti.fi

© gigantti.fi

Huokea ja sähköpihi

Tarkan budjetin kuivausrummussa on 16 ohjelmaa ja rypistymistä vähentävä toiminto. Lämpöpumppu tiivistää kosteutta sähköä säästäen. Kapasiteetti on 8 kg. SENZ SDH350 maksaa 350 e.

© Power.fi

© Power.fi

Kuivaava pesukone

Pyykkikoneeni ja rumpukuivurin yhdistelmälaite linkoaa 1 600 rpm teholla, ja pienen pyykin se niin haluttaessa myös kuivaa. Energiatehokkuus voisi olla parempi. AEG L7WDB861G maksaa 500 e.

© verkkokauppa.com

© verkkokauppa.com

Kuivaava pesutorni

Whirlpool FFB 9638 WV -pesukone linkoaa pyykin 1 600 rpm teholla. Energiapihi kuivausrumpu FT M22 9×2 hyödyntää lämpöpumppua. Lattiatilaa säästävä kahden laitteen yhdistelmä maksaa noin 900 e.

© verkkokauppa.com

© verkkokauppa.com

Hormiin puhkuva

Orret vastaavat 18 metriä pyykkinarua, ja kaappi kuivaa jopa jalkineet ja ulkovaatteet. Lämpötilan ja kuivausajan voi säätää. Electrolux DC3500TWR maksaa 500 e. Hormiliitäntä tarvitaan.

© gigantti.fi

© gigantti.fi

Kuivaa kuluttamatta

Fiksun kuivauskaapin tangot vastaavat 17 m pyykkinarua. Jopa ulkoiluvaatteet ja jalkineet kuivuvat automaattisesti. Energiapihi Electrolux DC4600HPWR maksaa 1 900 e. Hormiliitäntää ei tarvita.

© verkkokauppa.com

© verkkokauppa.com

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 9/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X