Kuka korvaa, jos myrsky kaataa puun tai lipputanko katkeaa auton päälle?

Aapeli-myrskyolosuhteita arvioidaan yhtä laajoiksi kuin vuoden 2011 Tapani-myrskyn tuhoja. Kaikkia myrskyvahinkoja ei huomata heti,vaan ne voivat tulla esille vasta myöhemmin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aapeli-myrskyn tuhoja Ahvenanmaalta.

Aapeli-myrskyolosuhteita arvioidaan yhtä laajoiksi kuin vuoden 2011 Tapani-myrskyn tuhoja. Kaikkia myrskyvahinkoja ei huomata heti,vaan ne voivat tulla esille vasta myöhemmin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Ennätyslukemiin yltänyt Aapeli-myrsky on katkonut sähköjä kymmeniltä tuhansilta, ja jopa lipputankoja on kaatunut Varsinais-Suomessa.

Lähi-Tapiolassa arvioidaan, että myrskyolosuhteet muistuttavat vuonna 2011 puhaltaneita Tapani- ja Hannu-myrskyjä.

Kuka onkaan korvausvelvollinen, jos lipputanko tai puu kaatuu asunnon tai auton päälle?

Jos hirmumyrskylukemiin yltänyt tuuli kaataa lipputangon ja se taas osuu esimerkiksi pihaan pysäköidyn auton päälle, ei taloyhtiö ole välttämättä korvausvelvollinen.

”Jokainen vastaa lähtökohtaisesti itselleen aiheutuneista vahingoista, ellei jollakin perusteella voida osoittaa, että siitä on korvausvastuussa joku muu. Eli jos myrsky katkaisee tai kaataa normaaliin tapaan kiinnitetyn lipputangon, kiinteistönomistajalla ei ole mitään huolimattomuutta eikä myöskään korvausvelvollisuutta”, kertoo Lähi-Tapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen.

Samaa sääntöä sovelletaan, mikäli puu kaatuu tai oksat putoavat pysäköidyn auton päälle. Kiinteistönomistajalla harvoin on korvausvelvollisuutta.

”Joissakin tilanteissa joutuu miettimään, olisiko kiinteistöomistajan pitänyt tietää, että puu ei ole enää terve, jolloin korvausvelvollisuus olisi syntynyt. Mutta jos on tuulilukemat myrskyn puolella, ja nuoremmat ja terveet puutkin kaatuvat, aika selvää on, että kiinteistönomistajalla ei ole huolimattomuutta taustalla eikä korvausvelvollisuutta”, kiteyttää Jussi Korpelainen.

Vastuuvakuutuksissa korvattavuuden edellytyksenä on jonkinlainen huolimattomuus vakuutuksenottajan taholta ja syy- ja seuraus suhteen osoittaminen.

Metsätiloista vain puolet vakuutettu asianmukaisesti

Kotivakuuttamisen näkökulmasta suomalaiset ovat varautuneet myrskyvahinkoihin melko hyvin.

”Esimerkiksi Finanssialan vuonna 2018 teettämän vakuutustutkimuksen mukaan 93 prosentilla vastaajista löytyy kotivakuutus. Metsävakuuttamisen osalta tilanne on kuitenkin huonompi. Vain noin puolet metsätiloista on vakuutettu asianmukaisella turvalla, joka kattaa myrskyvahingot, ” kertoo OP:n vahinkovakuutuksen henkilöasiakas-liiketoiminnasta vastaava johtaja Hanna Hartikainen.

Lisääntyvät luonnonkatastrofit ja myrskytuulet pakottavat myös vakuutusyhtiöitä miettimään asioita uudelleen.

”Ilmastonmuutoksen sääilmiöitä ja luonnonkatastrofeja seurataan vakuutusalalla tiiviisti. Jos ääri-ilmiöt, kuten kuivuus, rankkasateet, myrskyt tai tulvat yleistyvät, myös vakuutustuotteiden kehittäminen on välttämätöntä”, toteaa Hartikainen.

Aapeli-myrsky aiheuttaa tuhoja – Näin myrsky määritellään kotivakuutuksessa

Korvauspäällikkö Jussi Korpelaisen mukaan myrskyvahingot ovat korvattavuuden osalta helpoimmasta päästä. Kotivakuutuksen yhteydessä myrskyksi määritellään Lähi-Tapiolassa tuulen keskinopeudeksi 15 metriä sekunnissa.

”Ajoin juuri Salosta Espooseen, että havaintojeni mukaan olosuhteet ovat sellaiset, että varmasti vahinkoja sattuu”, toteaa Korpelainen Aapeli-myrskystä.

Vaikka uutiskuvista ja sääolosuhteista voi havaita myrskyn ja korvattavuuksista ei synny paljoakaan epäselvyyksiä, on yksi asia, joka aiheuttaa haasteita.

”Kun tyypillisesti vasta huhtikuussa mennään mökille, saatetaan huomata vaikka katossa reikä. Sitten arvellaan, että talvella on mökkipaikkakunnalla myrskynnyt, mutta ei tiedetä, että onko sillä mitään tekemistä katon vuodon kanssa”, summaa Korpelainen.

Mökki tai muu vapaa-ajan asunnon kuntoa olisi hyvä tarkistaa aika-ajoin, ettei kiinteistö jäisi oman onnensa nojaan koko talveksi.

Ongelman laajuus voi moninkertaistua, jos vahinko huomataan vasta monen kuukauden jälkeen. Jos ei halua käyttää kesälomaansa mökin korjaukseen, on syytä vierailla mökillä talven aikana.

”Toki vahinko sillonkin korvataan, mutta se on vaan huomattavasti isompi ja sen korjaamiseen menee enemmän aikaa.”

X